Af samme forfatter
Du skylder dig selv at udnytte de muligheder, der er i at komme tættere på økonomien i din grovfoderproduktion, mener Christian Lund.
Læs bl.a. om: SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella; Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder; Sådan kan du fasefodre godlkøerne. m.m.
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
Læs om: Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden; Brug af kønssorteret sæd er en fordel ved forlænget laktation; Mælkeproducent: Jeg fatter ikke hvorfor ikke alle bruger genomisk test m.m
Kom til dialogmøde med Christian Lund og Ida Storm.
Pink eye er en smitsom øjenlidelse hos kvæg, som giver betændelse i hornhinden og øjenlåg. Læs her om årsag, forekomst, smitte, symptomer og behandling.
Læs om: Erfagruppe for udenlandske medarbejdere; Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld m.m.
Fem sjællandske mælkeproducenter samler deres ukrainske medarbejdere i en erfagruppe, der giver dem både netværk, glæde og efteruddannelse.
Diarré giver kalven et livsvarigt knæk. Derfor bør hygiejnen prioriteres tårnhøjt hos såvel tyre- som kviekalve.
Hvis dine udenlandske medarbejdere udfører klovbeskæring, kan de korrekte metoder genopfriskes i film med engelsk undertekst.
Læs om: Vi har kæmpe succes med fasefodring af goldkøer; Uændret niveau for termoresistente kim – desværre; Pas på den snigende dræber i gylle m.m.
Diarrhea causes a lifelong setback in the calf. Therefore, hygiene should be very highly prioritized for both bull and heifer calves.
Ofte skal der justeres adskillige detaljer, før et nyt malkeanlæg fungerer. Det anbefales derfor, at man ikke haster skiftet fra gammelt til nyt igennem.
Læs om: Turbo på udviklingenaf digital foderstyring og grovfoderproduktion; Hvor mange naturpoint scorer din bedrift. m.m.
Den planlagte særslagtning af alle slagtedyr fra besætninger i salmonellaniveau 2 pr. 1. januar 2020 falder bort. I stedet sættes besætningerne under offentligt tilsyn, og der planlægges andre stramninger.
Miljøteknologiordningen giver bl.a. 40 pct. tilskud til brovægte. Det betyder, at du med tilskuddet kan få installeret en brovægt for godt 100.000 kr.
Læs om: Jeg er mor for mine babykalve; Direktørrolle giver frihed og skaber resultater; Stor japansk interesse for dansk mælke-produktion m.m.
Nu ved jeg køerne har megalange tunger; Driv forretning som Mærsk; Høj kodødelighed i sommeren 2019 ......
Rettidig omhu, sagde Mærsk Mc-Kinney Møller. Det princip følger Jakob og Henning Hansen fra Lintrup, når man spørger, hvordan de har reduceret kodødeligheden fra 5,8 pct. til 0,5 pct.
Gør dine udenlandske medarbejdere endnu dygtigere med film, digitale kurser, faktaark og meget mere. Find det på: www.landbrugsinfo.dk/workingwithcattle
Her taler vi allesammen dansk; Vand giver liv til naturen og bedriften; m.m.
The improvement board is a tool with which to achieve a company culture that has a focus on continu-ous improvements (the 5th principle of Lean).
Lean is about creating more value by using fewer resources. Lean means “slim” and aims to increase productivity through efficiency improvement. They say that Lean is organized common sense.
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender til slagtning.... m.m.
Som nyansat er der meget at lære. Derfor er det vigtigt, at du som leder sikrer en god og effektiv op-start af nye medarbejdere. Særligt hvis medarbejderen er ufaglært og ingen forudsætninger har for at arbejde i landbruget.
De færreste bryder sig om forandringer, og det kan være svært at ændre vaner – både som medarbej-der og leder på et landbrug. Bliv klogere på, hvordan du motiverer dine medarbejdere til at skabe forandringer i din landbrugsvirksomhed.
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
Mennesket er irrationelt, mangler viljestyrke og selvkontrol. Derfor er det en udfordring, når man som leder vil skabe forandring på bedriften. Fem punkter hjælper dig på vej.
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klogere på DMS-afregningsmodulet m.m.
Hvis du gerne vil vide mere om, hvad DMS-afregningsmodulet til kalve går ud på, er der hjælp at hente i både faktaark, film og podcast.
Hvis du har svært ved at uddelegere, eller hele tiden vil kontrollere dine medarbejdere på bedriften, er der tale om mikromanagement og ikke ledelse. Læs her, hvordan du tager lederskabet tilbage.
Det er nu, du undgår metalrester i koens vom.
Download folderen ‘Klima og køer’ på landbrugsinfo.dk/kvaeg og bliv klædt på til at besvare spørgsmål i klimadebatten.
Stadig flere slagtekalveproducenter holder leverandørmøder for deres kalveleverandører. Mælkeproducenterne er vilde med det.
Læs bl.a. om: Madspild belaster klimaet mere end bøffer, Sikkerhed ved ensilagesiloen, Mælkeproducenter får stor værdi af slagtekalvemøder
Skyldes diarré hos kalvene coccidiose, dårligt foder, sur vom eller noget helt fjerde? Hvis diarre skal behandles effektivt, er det nødvendigt at kende årsagen.
Hjælp udenlandske medarbejdere til at forstå kulturen på danske bedrifter med en ny engelsksproget pixibog fra SEGES.
Læs bl.a. om: Slætstrategi, besøgshygiejne, 10 gode grunde til at være landmand.
Masser af klimaartikler.
An easy-to-read pixie book in English about the cultural differences you may experience in Denmark as a foreign employee.
Sådan kommer din udenlandske medarbejder bedst fra start.
Mangler du inspiration til, hvordan du undgår, at der bliver lavet fejl? Hvordan du hurtig og korrekt oplærer dine nye medarbejdere? Hvordan du kommer i gang med Tavlemøder? Eller ... Find det rette ledelsesværktøj til dig, og effektiviser bedriften.
Her er inspiration til de meste almindelige arbejdsområder på et kvægbrug, som er vigtige at sætte ind på, for at opnår gode resultater.
På mange bedrifter findes en uge-tavle/weekplanner, men det er meget forskelligt hvordan og hvor meget den anvendes. Her gives nogle bud på hvordan man kommer fra trin til trin i den nedenstående roadmap.
Mange medarbejdere motiveres af at have tydelige mål og følge med i hvordan bedriften ligger i forhold til andre bedrifter. Nøgletalstjek er et redskab til dette.
Det er vidt forskelligt hvor mange medarbejdere som involveres i registrering og opgaver omkring udpegning af dyr. I en digital hverdag, hvor mange medarbejdere er ”digitalt indfødte”, kan dette arbejde deles ud til alle på bedriften.
Med dette skema og disse hjælpespørgsmål, kommer næste MUS-samtale til at gå som en leg, med optimalt udbytte for både leder og medarbejder.
En bøf er lækker – uanset om dyret udelukkende har levet af græs eller er færdigfedet med korn. Det slår et smagspanel fast.
Det er i fedtet smagen sidder. Derfor er mængden af intramuskulært fedt det vigtigste parameter i forhold til smagen af en bøf, viser internationale tests.
Grafisk visning af de mange dokumenter under arbejdsplanlægning med direkte link til dokumentet
Værktøjet Roadmap bruges til at danne et overblik over medarbejdernes og lederens færdigheder i udvalgte værktøjer. Det skal skabe motivation til at komme længere og få et større udbytte.
De kommer godt fra start – og så går de i stå. Ny undersøgelse viser, at der er et stort udviklingspotentiale i udenlandske medarbejdere.
Læs bla. om: Hæld mere viden på udenlandske medarbejdere, smartere lagerstyring m.m.
God ledelse kræver viden om den enkelte medarbejder samt bevidsthed om, hvad du kan gøre for at motivere den enkelte medarbejder bedst.
Læs bla. om: Arbejdsmiljø, Græstema m.m.
Læs bla. om: Derfor skal kalvene have mere mælk. Kom godt fra start med afgræsningen m.m. ....
SEGES tilbyder både gratis film og digitale kurser på engelsk. På den måde kan udenlandske medarbejdere blive fagligt opdateret.
Læs bla. om: Afskallet havreviser gode takter.., Tørsyre velegnet til stabilisering af fuldfoder ...
Hør buddene på lokalt engagement fra kvægudvalgsformændene Ole Larsen, LandboNord, og Ejvind Bjerg Olesen, Lemvigegnens Landboforening.
Kommunikation med omverdenen kan ikke alene klares af flotte film udsendt af L&F. Kommunikationsdirektør Christian Hüttemeier, L&F, forklarer her, hvorfor du som landmand bliver nødt til at engagere dig i dit lokalområde.
Læs bla. om: Kommunikation med omverdenen, Grønrug skal høstes.., Brug de rigtige kødracetyre.
Ny undersøgelse tyder på, at brixmåleren kan give et fingerpeg om kalvenes reelle optagelse af antistoffer.
På denne side kan du se en række film med gode tips og råd om forskellige arbejdsopgaver på bedriften.
Fra Kvægkongressen 2019
For femte gang på et halvt år er Jannie & Kim Nielsens kalve blevet målt, vejet, stukket og pillet i af en flok forskere. Jannie håber, det gør dyrlægerne så kloge, at antibiotikaforbruget minimeres på landsplan.
Flere krav, mere der skal dokumenteres og en følelse af ikke at kunne ’følge med’ – hverken økonomisk eller personligt, sender stadig flere landmænd til psykolog med stress.
Læs bl.a. om Flere får stress, Der er penge i høj reproduktionseffektivitet, Sådan laver du bedere kompakt fuldfoder m.m.
Læs bl.a. om Kvalitet af ensileringsfolier, levering af mælk i topklasse m.m
Har du grovfoder nok på lager – og er forholdet mellem græsensilage og majsensilage det rette? I programmet FMS kan du se, hvordan ændringer i foderplanen påvirker markplanen – og omvendt. Lær at bruge FMS med gratis digitale kurser.
De danske stalde har en høj standard af dyrevelfærd, men der kommer stadigvæk ny viden omkring dyrevelfærd, og i projektet ”Dyrevelfærd i bedre rammer” har vi set nærmere på nogle af de anbefalinger
Læs bla. om: Brug af malkedata, Nyt værktøj i DMS og nye Digitale kurser
Det kan være frustrerende, hvis en landmand ikke gør, som man har aftalt. Men der er en god grund til, at det er svært at ændre adfærd.
Læs bla. om: Digitale kurser, Højt græsoptag og Selen til kvæg
Læs bla. om: Livstidsydelsen hævet med 4000 kg mælk. Køb grovfoder i stedet for at slagte dyr. Nyt gratis digitalt kursus
Kimen til en succesfuld laktation bliver grundlagt i goldperioden. Derfor stiller et nyt digitalt kursus skarpt på netop overgangen fra én laktation til den næste.
Læs bl.a. om: Krydsning giver bonus. Digital foderstyring. Høj fordøjelighed af majs.
SEGES har testet otte madrasser og fundet rigtig gode alternativer til sand.
Lær at bruge programmet FMS med et gratis digitalt kursus
Kan tilsætning af gærprodukter gøre kalven sundere og mere modstandsdygtig? Det afprøver Aarhus Universitet og SEGES nu i en slagtekalvebesætning.
læs bl.a. om: Mange gode madrasser som alternativ til sand; Virker gærprodukter til småkalve; Beskyt inventarstolper mod tæring med coating m.m.
Indsamlingen af prøver fra flere end 7.000 kalve er godt i gang.
Læs bl.a. om: Godt fællesskab hjælper nye rutiner på vej, Høj drægtighedsprocent og høj ydelse kan forenes. God kvalitet af frøgræs og kløvergræsensilage
5 tjekpunkter, der hjælper dig i kampen mod smitten udefra, når du skal af med dyr
Rapsproduktet ExPro® er en relevant proteinkilde i non-GM-fodring. Det viser en afprøvning foretaget af SEGES.
Læs bl.a. om Fokus på samarbejde mellem konsulent, dyrlæge og landmand giver resultat. Økonomi i vaccination mod E-coli? Varmebehandlet rapsskrå kan erstatte sojaskrå .....
Tre konkrete tiltag halverede kalvedødeligheden og gav resultaterne et kæmpe løft.
Ekstra øjne er godt – men også svært. Og så rykker det, når dyrlæge og konsulent arbejder sammen, er Troels Rasmussens erfaring.
Selv den driftsleder, der sjældent har fat i en kalv, spiller en vigtig rolle i at hæve sundheden og sænke dødeligheden for bedriftens yngste dyr.
Det koster ikke en krone – og du kan ovenikøbet tage det hjemme i sofaen. Så få de ekstra tips om kalvepasning i SEGES’ digitale kursus nu, før vinteren sætter ind.
Hun kan snakke med alle og gøre det komplicerede letforståeligt. Mød den midtsjællandske agronom og miljøkemiker, der fra 1. oktober er ny sektordirektør for L&F, Kvæg.
Læs bl.a. om: Varmt drikkevand fra trug gav sundere kalve, stort potentiale i fasefodring af goldkøer . . .
Hvis den syge kalv opdages, før den bliver alt for sløj, kan den måske kureres med det Panodil-lignende stof NSAID. På den måde kan der kan spares på mængden af antibiotika til kalvene.
Læs bl.a. om: Syge kalve kan måske klares med en Panodil, Skuffende resultat af kontrol med kalvenes velfærd, Forskning skal afsløre effekten af løbesår hos malkekøer
Fire ekspertteams bestående af konsulenter fra DLBR og praktiserende kvægdyrlæger er uddannet i at analysere årsager til kodødelighed og gennemføre målrettede tiltag, der kan reducere dødeligheden.
Nyt digitalt kursus guider dig igennem den del af FMS, der fokuserer på brugen af egne maskiner.
Læs bl.a. om: 4 artikler om tørken, Brug tankvagten, Få styr på maskinomkostninger
Se de tre forhold, som slagtekalveproducenten mener kan gøre såvel tyre- som kviekalve endnu stærkere.
Læs bl.a. om: Analyse af fedtsyrer i mælk viser interessante muligheder; Særligt salmonellabelastede kvægbesætninger får kontrolbesøg; Sandvasker gør gyllen egnet til biogasanlæg
Ville du løbe af med sejren, hvis din aftager af tyrekalve udskrev en konkurrence om, hvem der kunne lave den stærkeste tyrekalv? Se her, hvorfor det er en titel, du bør gå efter.
Læs bl.a. om: Fosforfælden i afgasset gylle; Om få år kan vi lave superkalve; Giv malkestalden lidt kærlighed
For første gang nogen sinde udsættes mere end 7.000 danske kalve for et hav af prøver og undersøgelser. Målet er viden til at producere sunde og robuste kalve med høj tilvækst.
Højt indhold af fosfor i afgasset gylle kan spænde ben for kvægbrugeres muligheder for biogas.
Trang til orden i fodersiloen kan føre til, at man giver køerne dårligt foder.
Fire ledelsesmæssige faktorer er afgørende, hvis du vil sænke dødeligheden på bedriften. Den væsentligste er, at I er folk nok.
Kun hvis vi ved, hvad køerne dør af, kan vi forhindre, at der dør flere.
Læs om Fokus på fremstillingspris, mangel på hænder slår køerne ihjel, vært ved Grovfoder ekskursion sparer 24.000 kw årligt
Læs om Goldkofodring, Klovsundhed, Tørstofprocent, Malkeprocedurer m.m.
Gratis, digitalt kursus fik kalvepasser til at tænke over vinterfodringen af kalvene.
Læs om Mælkekvalitetsrådgivningen specialiseres, Slætstrategier, Digitale kurser m.m.
Mælkeproducent begyndte på udbytteregistreringer i grovfodermarkerne og ændrede markplan. Nu sparer han 160.000 kr. årligt på indkøbt korn.
Udbytteregistrering på finsnitteren er smart, men kræver disciplinerede chauffører og jævnlig kalibrering. Det er erfaringerne fra Tjele Maskinstation.
For Tjele Maskinstation er der ingen tvivl – alle landmænd burde komme i gang med udbyttemåling i grovfoderproduktionen.
Friske græsprøver udtaget under høst er kilde til en guldgrube af informationer. Men det er vigtigt at tage prøverne korrekt for at få et retvisende analyseresultat.
Tag et gratis, digitalt kursus om kalvepasning på din pc, tablet eller smartphone. Det findes på både dansk og engelsk.
Ny afprøvning tester, hvilken strategi for mælkefodring der er optimal for tyrekalven før salg.
Få værdifuld viden om kvaliteten på den enkelte mark, den enkelte græssort eller hvert slæt med analyser af friske græsprøver udtaget under høst.
Læs om friske græsprøver, Køernes liggetid, Det bør du vide om fødselshjælp m.m.
Tema: Fosforloft
Tema: Uønsket strøm
Såvel rådgivningen som Energinet, DTU og SEGES anerkender udfordringen med uønsket strøm. Reel viden er dog en mangelvare.
Mere elektronik i staldene betyder, at flere oplever problemer med krybestrøm. Ofte kan udfordringen løses, hvis bedriftens el-systemer bliver retmæssigt udlignet.
Sjællandsk besætning har uforklarlige problemer på sjette år. SEGES har netop været på besøg.
Ét jordspyd i tørt sand viste sig at være lige i underkanten i Jacob Stensigs 6.000 m2 store stald. Det tog tre dage med elektrikere i stalden at løse problemet.
Verdens mest pengestærke investerer allerede i kunstigt fremstillede fødevarer. Disruptionekspert Lone Thier opfordrer andelsselskaberne til at komme på banen
Hvis du har en medarbejder eller kollega, der er sindssygt irriterende, er I sikkert bare to forskellige motivationstyper.
Gør dig disse få overvejelser, før du går ind i en forhandling – og chancen for succes er forhøjet væsentligt.
Rengøringen af malkeanlæg og silotank halter typisk på bestemte steder. Optimér hygiejnen, og vær sikker på at levere den reneste mælk.
Det tager alt for lang tid at pumpe vand ind og ud af systemet, når mælkekøletanke skal vaskes. Heldigvis findes der en løsning.
Et roterende sprayhoved rengør mælketanken langt mere effektivt end den spray Ball, de fleste vaskeanlæg har i dag.
Mælkeproducent Connie Linde ser flere fordele ved en ny vaskedyse.
Hestebønner har givet et pænt udbytte i 2017. Proteinindholdet varierer dog i sådan en grad at en analyse før udfodring anbefales, viser ny undersøgelse.
Holger Hedelund Poulsen er konventionel mælkeproducent og har dyrket hestebønner de seneste fem år.
FMS (Foder-Mark-System). Opstil et alternativt scenarie med hestebønner og se, hvilke konsekvenser det får for markdriften
Økologisk mælkeproducent Laust Krejberg er positivt overrasket over dyrkningen af hestebønner. Til gengæld har han fået respekt for kravet til tørring.
I FMS kan du vurdere økonomien i de tiltag, du overvejer i marken og fodringen. Et helt nyt digitalt kursus gør dig på 10 minutter klar til at bruge foderforsyningsdelen for kvægbedrifter.
Ifølge Nordeas landbrugsdirektør er det vigtigt, for at opnå kreditværdighed, hvor billigt du kan producere et kg mælk.
Et pludseligt behov for generationsskifte udgør en risiko for banken. Derfor kan det være vanskeligt at opnå finansiering uden en plan for, hvordan nye kræfter skal overtage.
SEGES’ erhvervsøkonomiske chef ser særligt på nulpunkt, afkastningsgrad og soliditet, når han vurderer, om en bedrift er robust.
Et internationalt Yversundhedscenter skal sikre den mest effektive forskning inden for yversundhed.
Et gratis, digitalt mini-kursus kan lære dig at lave smarte lister i DMS Dyregistrering.
Soja er helt væk fra foderplanen hos Bente og Henrik Høj, og køerne holder ydelsen fint med raps som eneste proteinkilde.
Meget mælk i tanken er ikke umuligt, selvom soja fjernes fra foderplanen, og fodringen bliver GM-fri.
Veterinærforlig III betyder mindre administration og fjerner forslaget om et dyrevelfærdsindeks på kvægbedrifter. Formanden for L&F Kvægs sektorbestyrelse, Chr. Lund er tilfreds, og glæder sig over, at forliget har bred opbakning i Folketinget.
Tema: Sikkerhed
Tema: Salmonella
Tema: Mælk
Øget fokus på desinfektion og hygiejne skal reducere smittetrykket hos kalvene
Tema: Holdbarhed
Mælkeproducent Jens Vrist går mere efter sunde køer end højest mulige ydelse.
Tema: Økonomistyring
Et år var det vandet, et år mineralerne, og lige nu er det strømmen, der er for dyr. Thomas Hansen fra Rødding finder penge, hver gang han lægger budget.
Lean og DMS er emnerne i to nye digitale kurser. Kurserne er gratis, og du kan tage dem, når det passer dig og hvor det passer dig.
Hvad er TPM?22.09.17
I en travl hverdag på bedriften, er der en konto som har det med at løbe løbsk - vedligeholdelseskontoen. Spørgsmålet er altid, hvorfor vedligeholdelseskontoen er så stor, og hvordan man får taget hånd om vedligeholdelsen?
Tema: Forbrugerkontakt
Overvågningskameraer skal hjælpe med at undersøge, om kravene i Lov om hold af malkekvæg har den positive effekt på køernes adfærd og velfærd, som var tiltænkt.
Tema: Revet majs
Hvis vi skal have køerne ned at ligge 10-12 timer i døgnet, skal mange sengebåse justeres.
Tema: Staldindretning
En klokkeklar plan om sand i sengebåsene er skiftet ud med tænkeboks og skruenøgle på overarbejde.
I en hollandsk undersøgelse har man set på, hvorfor nogle landmænd er svære at rådgive, og hvilken strategi, man når længst med for at nå dem.
Systematik og selverkendelse er væsentlige elementer i arbejdet med at opnå sine mål. Her får du fem helt konkrete trin, der kan hjælpe dig til at arbejde med dine mål og ønsker om forandring.
Bedrifter, der malker tre gange, er større end gennemsnittet, og de positive effekter er langt flere end de negative, viser spørgeundersøgelse.
Efter grundig research hos mange interessenter inden for slagtekalveproduktion har projektet ’Fra kalv til krog – sådan’ valgt at lave undersøgelser i praksis på følgende seks områder i 2017.
Kvægbrugeren skal tjene mere, kalven skal have det bedre og vokse hurtigere, og forbrugeren skal være mere begejstret. Det er ambitionerne for et nyt samlet tiltag på slagtekalveområdet.
God ledelse kan ses som en målskive. Start med at gøre målet klart.
Øget fokus på klove har betydet øget mandskab hos mælkeproducent Søren Hansen, Stenstrup.
God kokomfort, god hygiejne, korrekt klovbeskæring på rette tidspunkt og tidlig behandling er ifølge klovdyrlæge Anders Rønn afgørende for en god klovsundhed.
Tema: Business Check
Der findes desværre hverken lette eller hurtige løsninger, når det gælder arbejdet med klov-sundhed. Til gengæld bliver man belønnet for systematik og vedholdenhed.
Der er mange gevinster ved systematisk at vurdere antallet af halte køer i besætningen. Og det er slet ikke så stor en tidsrøver, som mange tror.
Tema: Klove
Første slæt har typisk ikke brug for ensileringsmidler.
Langt flere kvægbrugere burde lægge en vommagnet i køerne.
Tema: Genomisk test
Som rådgiver er det afgørende at have det rigtige udgangspunkt for at kunne give en god rådgivning. Derfor er det vigtigt at kunne stille de rigtige spørgsmål, så du får svar på det, du spørger om, og ikke svar på hvordan det burde være.
- og hvornår de forskellige krav træder i kraft
Tema: Slætstrategi
Værktøjet roadmapping sætter struktur på medarbejdernes udvikling trin for trin, så de gradvist gen-nemgår en læringsproces og opkvalificeres på en enkel og overskue­lig måde.
Brug slætprognosen med aktuelle vejrdata for dit område, når beslutningen om det eksakte slættidspunkt skal tages.
Fem slæt giver højere fordøjelighed og højere indhold af råprotein, som det er synd at snyde sig selv for.
Læg en strategi for slætgræsset og tag første slæt en uge tidligere end du plejer.
Dagens rådgivere skal ikke kun være fagligt dygtige men i høj grad også besidde en høj EQ – det vil sige evnen til at skabe tillid og vise passion.
Tema: Kalvediarré
Nye malkerutiner og dyreflow betyder mere for hastigheden, end mange tror.
Kimtallet eksploderede, og det tog måneder at finde fejlen. Peter Hulsbos nye malkestald endte i søvnløse nætter og tusindvis af tabte kroner. Ærgrelser, der kunne have været undgået med en bedre kontrakt.
Uafhængig afhentning og mulighed for at vende med tankbilen er to ekstra krav til nye anlæg.
Særnummer: Kvægkongres 2017.
Kalvedødeligheden i januar måned er raslet ned i forhold til tidligere år. Og det skyldes ikke bare det milde vejr.
Tema: Ny husdyrregulering.
Kvægbrug, der dyrker meget majs og bruger kvægundtagelsen, skal regne på mulig­hederne i marken.
Bedrifter med lavt fosforindhold i gødningen kan med fordel bruge egne tal via en type 2-korrektion. Det kræver minimum fire foderkontroller.
Raps i foderrationen belaster fosforregnskabet væsentligt mere end soja. Fodring med hestebønner er også en mulighed.
Ny tjekliste gør det let at se, hvad der skal være styr på før et dyrskue.
Husk helikopterblikket og få en dygtig driftsleder. Sådan lyder nogle af rådene fra kvægbrugere med mælkeproduktion på flere ejendomme.
Tema: Mælkekvalitet.
Det er grundighed og entusiasme og ikke 20 års erfaring, der kendetegner den ene modtager af kvalitetsmestertitlen.
Danske kvægbrugere er gode til at sortere de køer fra, der ikke kan klare transporten til slagteriet, viser en ny undersøgelse. Dog forværres halthed ofte under transport.
Motiverede medarbejdere er op til fire gange mere produktive. Men det er vidt forskelligt, hvad der motiverer den enkelte.
Tema: Ledelse.
Et større fokus på den enkeltes personlighed er et godt supplement til at arbejde med nøgletal som motivationsfaktor.
Arbejdet med motivation er ikke længere noget valg, vurderer kvægrådgiver Michael Mortensen fra LandboNord.
Brug syv minutter på at se to små film, og undgå de fejl, der forringer effekten af rengøring og desinfektion.
60-70 pct. af køerne var halte i løbet af otte måneder. Det viste systematiske halthedsvurderinger i to besætninger i 2016.
Mørnet metalnet under taget, fyldt magnet på fuldfoderblanderen og gamle dæk på ensilagen er de faktorer, man bør undgå i forhold til metalsplinter i foderet.
Tema: Sundhedsrådgivning
Vurder altid kritisk, om det kan betale sig at behandle en yverbetændelse. I ca. halvdelen af tilfældene kan det ikke.
Klovbeskærere, der holder sig opdateret via uddannelse og kurser, beskærer bedre. Listen over uddannede klovbeskærere er netop opdateret.
Tema: Antibiotika
Såvel landmand som dyrlæge vil få meget ud af at øge fokus på diagnostik hos kalvene.
Undgå de små fejl, der betyder, at behandlingen ikke bliver lige så effektiv som den kunne være.
Tema: Dyrevelfærd
I overgangsperioden er koen mere ’blød’ i alle led. Det øger risikoen for sålesår, hvis hun drives for hårdt.
Ro er mantraet i overgangsperioden fra én laktation til den næste. Et opstartshold er optimalt, særligt til førstekalvs­køerne.
I USA har de et tal, der viser, hvor godt køerne kommer igennem overgangs­perioden.
I tre uger før kælvning til tre uger efter kælvning afgør du, hvor stærk koen bliver gennem hele laktationen.
Udvikling af svovlbrinte er altid en risiko ved gyllehåndtering. Risikoen øges dog, når man strør med gips.
Gylle kan være livsfarligt. Vi ved det, men holder vi fast i de sikre rutiner – også i perioder med spidsbelastninger?
Læs de ofte stillede spørgsmål om Lov om hold af malkekvæg.
Oversigt over overgangsordninger for Lov om hold af malkekvæg og over hvornår de forskellige krav træder i kraft.
Brug af sæbe er altafgørende, når udstyr og inventar gøres rent. Hvis du kæmper med coccidiose, er gasbrænderen et effektivt våben.
Kan desinfektionsmidlet Bayocide stå et par dage? Hvor lang tid kan bakterier overleve 80 grader varmt vand, og dør bakterier i fryseren? Et rådgivningsbesøg med fokus på hygiejne gav svar.
Tema: Kapacitetsomkostninger
Tema: Motivation
SEGES Kvæg både skærer til – og skærer fra. Men vi glemmer nok at fortælle om det. Og erhvervet kan også rykke endnu tættere sammen.
Færre brugere og økonomisk krise betyder, at den kritiske lup for alvor skal hen over rådgivning, udvikling og forskning på kvægområdet.
Først indkøring, derefter to år med et underskud på ca. 30.000 kr. Så satte banken stolen for døren. Nu kæmper Ida sammen med sin Martin for at få hverdagen til at fungere igen.
Tørstofprocenten har været højere end de anbefalede 35 pct. i næsten alle slæt græsensilage de seneste år, viser en opgørelse. Planlægning kan løse problemet.
Dato for goldbehandling, dato for kirtelprøve og mulighed for at vælge og sortere på alle kolonner gør celletalslisten i DMS til et stærkt ledelsesværktøj.
Jaap Van Sas kan godt lide at regne. Og han gør ikke noget, der ikke kan betale sig.
Ti minutters analyse af mælkeproduktionsopgørelsen er givet godt ud. For rettidig omhu giver mere mening end brandslukning.
Køerne var lammede efter kælvning, men behandling for mælkefeber hjalp ikke. Problemet lå nemlig 10-12 måneder tidligere.
Arbejdslister i DMS Dyreregistrering er din hjælpende hånd, når du skal have udpeget køer til sundhedsrådgivningen, have overblik over hvor mange kalve, der er klar til salg og meget mere.
En formodet dødsårsag, der viser sig ikke at være korrekt, er skyld i dyre fejl­investeringer på mange bedrifter.
Obduktioner viser ofte en anden døds­årsag end landmand og dyrlæge forventer, er dyrlæge Erik Valbjørns erfaring.
Første skridt til en lavere kodødelighed er at vide, hvad køerne dør af.
Halte køer opnår samme liggeadfærd som ikke-halte køer, når de kommer i aflastningsboks. Det viser resultater fra et dansk ph.d.-studie.
Køernes hierarki er en faktor, mange overser betydningen af. Og det er ærgerligt, for det kan både give bedre sundhed blandt køerne og højere mælkeydelse.
Husk køernes lægge- og rejse sig adfærd, når bagkanten på sengebåsene forhøjes.
En ny video gør dig klogere på, hvad KMP-fuldfoder er, og hvad du får ud af konceptet.
Tør den nyfødte kalv, strø dagligt og giv ekstra mælk. Så kan kalvene overleve vinteren.
De fleste ved, hvordan man passer en kalv korrekt. Alligevel har en fjerdedel af bedrifterne en kalvedødelighed på 10 pct. eller mere.
Det er et privilegium som leder at arbejde med mennesker. Men det kræver, at man kan håndtere medarbejdernes forskellighed. En forskellighed som kan inspirere, men også udfordre.
Kun 7 pct. af vores kommunikation sker med det talte ord. Resten er kropssprog og tonefald. En række tips til kropssproget kan styrke kommunikationen.
Medarbejdernes trivsel er vigtig for en funktionel og dynamisk besætning.
Artikel fra Magasinet Kvæg, maj 2014
Artikel fra Magasinet Kvæg, april 2014
Har du spørgsmål til Lov om hold af malkekvæg, kan du kontakte én af følgende kontaktpersoner:
Artikel fra Magasinet Kvæg, marts 2014
Artikel fra Magasinet Kvæg, februar 2014
Artikel fra Magasinet Kvæg, januar 2014
Budgetmatchen - Artikel fra Magasinet Kvæg, december 2013
Målstyring13.01.14
Målstyring hjælper bedriften med at styre efter konkrete mål og nå målene.
Projektgruppen bag projektet ”Konkurrence- og bæredygtigt byggeri”, har afsluttet året med bogen ”Staldbyggeri fra A-Z”.
Registrering af hentekøer afslører forskellige rutiner for opstart af køer i AMS. Seks besætninger har i tre måneder registreret, hvilke køer der hentes, på hvilke tidspunkter af dagen.
Uddannelsen af 14 dødelighedsspecialister sætter fokus på at analysere sig frem til den rette årsag til høj dødelighed på den enkelte bedrift.
Formålet med aktivitetsbaseret omkostningsstyring (eller blot ABC fra engelsk "Activity-Based Costing") er at få bedre informationer om, hvilke omkostninger, der er ved at udføre forskellige aktiviteter på bedriften.
De tolv DLBR-rådgivere, der uddannes i at sænke kodødeligheden, er på besætningsbesøg i makkerpar af to. Første trin er at fastslå rette dødsårsag, hvilket satte problematikken i et nyt lys for en af projektets bedrifter.
Tæt på din økonomi - Fagmagasinet kvæg, Sept. 2013
Grovfoderskolen - Fagmagasinet Kvæg, Sept. 2013
Der er høje forventninger til det korps på 12 rådgivere, der netop har påbegyndt en uddannelse i at reducere dødeligheden på besætningsniveau.
Se filmen, der guider dig frem til at afholde det perfekte tavlemøde i din bedrift.
I forbindelse med ikrafttrædelse af ”Lov om hold af malkekvæg” skal de eksisterende kostalde gennemgå en forandring over de næste 20 år, for at de lever op til loven.
Med ”Arbejdsplaner” bliver arbejdsopgaverne sat i system. Det bliver synliggjort, hvem der er ansvarlig for forskellige opgaver. Samtidig bliver det nemmere at overtage for en kollega i forbindelse med ferie eller sygdom.
”Røde, gule og grønne dage” sikrer at vigtige arbejdsopgaver bliver udført selv på dage hvor intet går som planlagt. Med værktøjet kommer man på forkant med disse dage og alle medarbejdere ved hvad der forventes af dem i uventede situationer.
VSA analyse20.11.12
Skitse af værdistrøms analyse - et værktøj til rådgivere
Kanban16.11.12
5S16.11.12
Weekplanner16.11.12
Denne vejledning skal benyttes sammen med tidsregistreringsskema for mælkeproducenter, når du foretager tidsregistreringer på egen bedrift.
Lean handler om at skabe mere værdi med færre ressourcer. Lean betyder "trimmet" og går ud på at øge produktiviteten gennem effektivisering. Nogen siger, at Lean er sund fornuft sat i system.
Kanban betyder signal, og det bruges til at sende signal om, at man er ved at løbe tør for noget.
Lean i kvægbruget griber om sig, fordi metoden skaber resultater. Lean optimerer arbejdsprocesserne og skaber løbende forbedringer.
Staldindretning og AMS
Goldkøer skal fodres restriktivt på et lavt foderniveau. Det siger de fleste anerkendte forskere inden for goldkøernes ernæring.
5S folder21.09.11
5S er et af de værktøjer, der indgår i Lean. Lean handler om at skabe mere værdi med færre ressourcer. Lean betyder ’trimmet’ og går ud på at øge produktiviteten gennem effektivisering.
En værdistrømsanalyse fokuserer på at reducere spild på bedriften. Det gør den blandt andet ved at skelne de værdiskabende arbejdsprocesser fra det, der blot er spild af tid.
Links til liste over klovbeskærere og til klovregistreringsprogrammet.
Har du brug for gode arbejdsgange, der forebygger smitte til din besætning eller mellem dyr i din besætning? – SOP om smittebeskyttelse viser konkrete løsningsforslag i den enkelte besætning.
Formålet med aktivitetsbaseret omkostningsstyring (eller blot ABC fra engelsk ’Activity-Based Costing’) er at få bedre informationer om, hvilke omkostninger, der er ved at udføre forskellige aktiviteter på bedriften.
Flere værktøjer kan bidrage til, at du får det optimale ud af dine lønomkostninger.
Lean værktøjet 5S er en metode til at skabe orden og system, og kan bruges overalt på bedriften.