Feedback Form

  

Oprettet: 18-10-2018

Stort potentiale for energibesparelser i dansk landbrug

Efter en målrettet kampagne fra Energistyrelsen har 40 pct. af bedriftsejerne handlet på opfordringen og søgt rådgivning om moderne staldbelysning og –ventilation. Der er nemlig både penge og CO2-udledning at spare.


LED-lys i malkestalden sparer ikke bare energi, men giver også et godt arbejdslys.

Før Energistyrelsen i efteråret 2017 indledte en kampagne i landbruget, havde fire ud af fem dyrehold traditionel staldbelysning med lysstofrør, mens halvdelen af danske svinestalde blev ventileret af ældre ventilationsanlæg. Styrelsens beregninger viste imidlertid, at landbruget kan spare 54,4 mio. kr. ved at skifte til LED-belysning og 40,8 mio. kr. ved at skifte til moderne ventilation.

Målet med kampagnen ”Energihøsten” var derfor at formidle de fordele, som landmændene kan opnå ved at skifte til LED-belysning og energieffektive ventilationsanlæg.

Efter kampagnen, som blev foretaget i samarbejde med lokale landboforeninger, har 40% af landmændene, der har været eksponeret for kampagnen, søgt rådgivning, indhentet tilbud eller installeret moderne belysning eller ventilation. Det fortæller Thore Stenfeldt, som var en del af kampagnen som fuldmægtig i Energistyrelsen. Et resultat, der også vækker glæde hos energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

”Energihøsten” viser, at landbruget er parat til at få de gode energiløsninger helt ud i staldene. Og det er vigtigt for bedrifternes bundlinje og deres klimaaftryk. Kampagnen viser, at vi kan nå langt med tværgående samarbejde om at give den rigtige, målrettede information om energibesparelser.”

Så meget kan der spares

Et konkret eksempel på besparelsen i at udskifte belysning i stalden til LED er en kvægproducent med en estimeret staldstørrelse på lidt over 2000 kvadratmeter og 3000 årlige belysningstimer: Her vil tilbagebetalingstiden på at skifte fra halogen- til LED-belysning formentlig ligge et sted mellem 2,5 og 4,5 år - afhængigt af, om belysningen kan installeres i de eksisterende armaturer.

Ovenstående er et eksempel på en af de lavthængende frugter inden for energibesparelser, som Energistyrelsen gerne vil have flere danske landmænd til at plukke. Og hvis de gjorde, kunne de samtidig forbedre deres bundlinje med over 50. mio. kr. om året og udlede ca. 25 tons mindre CO2. Derfor håber energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, at de danske landmænd vil fortsætte de gode initiativer.

”Jeg er rigtig glad for, at landbruget har taget godt imod ”Energihøstens” budskaber om at styrke energieffektiviteten i staldene. Kampagnen er et fremragende eksempel på, hvordan vi kan skabe stor effekt med få midler. Nogle gange skal der jo kun et lille ekstra puf til at komme i gang med energibesparelserne. Og det gavner både klimaet og landbrugets bundlinje,”

Fordele ved LED

Fordelene ved LED-lys er mange. Bl.a. peger Energistyrelsen på følgende:

  • Du sparer typisk mellem 40-50 % på energiforbruget
  • Et LED-rør har en levetid, der er ca. fem gange længere end et lysstofrør
  • Med LED-belysning kan du vælge forskellige egenskaber for lyset, f.eks. om det skal have en kold eller en varm farve
  • Dioder i LED-belysning skal ikke skiftes så ofte

Læs mere, og beregn selv besparelsen ved skift til LED-belysning her

Fakta om Energistyrelsens kampagne

  • Kampagnen ”Energihøsten” blev gennemført i september til december 2017 af Energibu-reauet og Energistyrelsen
  • Kampagnen havde en primærmålgruppe på ca. 6.000 svine- og kvægproducenter
  • Repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, SEGES, landets landboforeninger og TEKNIQ deltog i kampagnen

 

Sidst bekræftet: 18-10-2018 Oprettet: 18-10-2018 Revideret: 18-10-2018

Forfatter

Kompetencer og Vækst
Kommunikationskonsulent

Martin Stoltenberg Hansen

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Generationsskiftet på Lille Harresøgård
Nikolaj Madsen og faren Jens Madsen er i gang med at generationsskifte på Lille Harresøgård ved Give, hvor de driver et lan...
09.07.19
Sådan tager du jordprøver til N-min-måling
N-min-prøver kan give en god vurdering af din marks kvælstofindhold, så du kan beregne næste afgrødes kvælstofbehov.
05.04.19
Podcast: Svært at være bi i Danmark
40 % af verdens insektarter er i fare for at blive udryddet inden for få årtier, hvis ikke udviklingen vendes. I denne podc...
29.03.19
Generationsskiftet på Søndermarksgården
Henriks ro og erfaring kombineret med Thomas’ positive utålmodig skaber en god balance i virksomheden hos Brdr. Madsen.
28.03.19
VIDEO: KVÆLSTOFPROGNOSEN 2019
Chefkonsulent i SEGES Leif Knudsen fortæller om kvælstofprognosen, som blev offentliggjort denne uge. Hør blandt andet, hvo...
21.03.19

Læs også