Oprettet: 25-09-2015

Et generationsskifte kræver dialog

Et generationsskifte kræver ikke kun stillingtagen til økonomiske aspekter. Det kan også medføre personlige udfordringer for familien. Se videoen om Michael og hans far Jens og bliv klogere på, hvilke udfordringer et generationsskifte kan føre med sig.

Michael skal overtage sin fars gård sammen med sin lillebror. Han er vokset op på Lykousminde og glæder sig til at drive gården videre. Forældrene bor i stuehuset på gården, mens Michael bor i et hus med sin familie 3 kilometer væk.

Gården står overfor et udfordrende generationsskifte, for Michael og hans far Jens har forskellige meninger om den daglige drift. I dag holder medarbejderne for eksempel kaffepause i stuehuset, men Michael foretrækker at lave kaffestue i tilknytning til stalden. Han insisterer på at holde det private og personalerummet adskilt.

– Hvis jeg skal bo på gården, så er det ikke til diskussion, og sådan er det, slår Michael fast.

Faren Jens synes derimod, at det giver noget socialt i forhold til medarbejderne, når de kommer til kaffe i stuehuset.

– Man kommer tættere på medhjælperne, når man har dem herinde.

Udfordrende beslutninger

Et af de første skridt mod generationsskiftet skete i 2013, da Michael overtog ledelsen af kostalden. Spørgsmålet er nu, hvordan vejen til det endelige generationsskifte skal forløbe: Hvilken rolle skal Jens for eksempel have fremadrettet på gården?

- Det, at være herre i eget hus, er en del af ens identitet, og jeg føler, at jeg tager identiteten fra ham, hvis han skal trække sig, fortæller Michael.

Far og søn skal finde ud af at mødes på midten, og det kan være en udfordring, når man ikke tænker ens: Hvor Michael gerne lægger langsigtede planer, ser Jens ikke helt samme behov for at tænke langt ud i fremtiden. Michael håber derfor, at en rådgiver kan hjælpe dem med at lave en køreplan.

- Vi skal sætte os nogle mere synlige mål. For når det er på papir, så kan dem, der skal hjælpe os, se, hvad vi vil, forklarer han.

Rådgiveren skal hjælpe dem på rette vej

Fælles for Michael og Jens er ønsket om, at generationsskiftet skal forløbe på bedste vis. Det betyder, at de skal tage store som små beslutninger med familien for øje.

– Det er vigtigt for mig, at vi også kan være i stue sammen bagefter, understreger Jens. 

Derfor er familien enige om, at en part udefra kan give dem afklaring og indsigt med på vejen. –– Vi skal hver især have tid sammen med en rådgiver, så rådgiveren ikke tilgodeser den ene familie fremfor den anden, afvejer Michael.

Se videoen om Michael og Jens

Forud for generationsskiftet af Lykousminde ligger en lang række beslutninger.

Mød Michael og Jens i videoen nedenfor og få indsigt i deres personlige udfordringer ved generationsskiftet af Lykousminde.

Få mere viden om ejer- og generationsskifte

Ny side på LandbrugsInfo giver dig et overblik over alle aspekter i et ejer- eller generationsskifte.

Sidst bekræftet: 09-09-2019 Oprettet: 25-09-2015 Revideret: 25-09-2015

Forfatter

Økonomi & Virksomhedsledelse
Specialkonsulent

Rikke Høgsaa Roding

Team Selskaber


Af samme forfatter

Ejerskifte 2020
Få et overblik over, hvad projekt Ejerskifte 2020 har opsamlet af viden og udviklet af værktøjer, som du kan anvende i forb...
22.12.17
Få styr på fakta om ejerskifte i landbruget
3-4.000 landmænd forventes at ejer- eller generationsskifte i de kommende år, og næsten 6.000 landbrug skal skifte ejer ind...
30.11.17
Kom i gang i god tid
Et ejer- eller generationsskifte kræver meget planlægning og forberedelse. Tommelfingerreglen er, at processen skal sættes ...
30.11.17
Test dit ejerskifte
Er du klar til at sælge bedriften eller købe drømmeejendommen? Tag SEGES’ ”Test dit ejerskifte” og få en afklaring af, hvad...
24.11.17
Inspiration
Kom hele vejen rundt om dit ejerskifte. Her på siden får du inspiration til at overveje både de personlige og de økonomiske...
24.11.17