Oprettet: 14-11-2018

Mød Morten Ulbæk

Morten Ulbæk er 23 år og intet mindre end 20. generation på Ulbækgård, som ligger nord for Vejle Fjord.

Hvem:

Morten Ulbæk, 23 år, og intet mindre end 20. generation på Ulbækgård. Han er søn af Finn og Mette Ulbæk.

 

Hvor:

Ulbækgård ligger ved Daugaard nord for Vejle Fjord. Der er 55 ha. jord og 20 ha. skov

 

Gården:

Ulbækgård har været i familiens eje i næsten 800 år. Mortens forældre har dog ikke haft landbruget som primærbeskæftigelse, da de i stedet er indehavere af en teambuilding-virksomhed og havde en pasningsaftale på jordene. Mortens bedsteforældre derimod havde også grise, og det er der nu igen, hvor Morten Ulbæk i dag driver virksomheden Ulbaekgaard Agro, som fokuserer på en mindre svineproduktion, der passer til et enmandsselskab.   

 

Dyrene:

Morten producerer mellem 1.600 og 2.000 ”Kirsebærgrise” om året. Konceptet ”Kirsebærgrisen” går ud på, at de fritgående grise fodres med en blanding af vand, sukker og kirsebær. De fodres, til de vejer ca. 125 kg., hvorefter de slagtes. Produktionen er fuldstændig antibiotikafri.

 

Generationsskiftet:

Morten havde oprindeligt lagt en plan for overtagelse på fem år, men som det ser ud nu, vil Morten kunne købe gården allerede i 2022. Morten forpagter den jord, hvor grisene går, og han lejer derudover staldbygninger og nogle få, ældre maskiner. Strategien er at opbygge kapital nok til at kunne købe forældrene ud af gården ”i et hug”.

 

Finansiering:

Ulbaekaard Agro drives med fokus på en mindre produktion med lave omkostninger, men med stor kvalitet i produktet. Finansieringen består af et banklån, et yderlån fra Vækstfonden og en mindre investering fra slagterfirmaet Gert Nielsen, som samtidig er aftager af Kirsebærgrisene.

 

Processen:

Det var især Morten Ulbæks afsluttende opgave på Bygholm Landbrugsskole, som blev katalysatoren for generationsskiftet. Morten skrev hovedopgave om at kunne opstarte et hobbylandbrug på gården og derefter udvikle det til et fuldtidslandbrug. Opgaven gjorde, at Morten og særligt faren Finn Ulbæk havde en tæt dialog og en fælles analyse af gården, dens værdier og dens muligheder. Det lettede forhandlingerne, at alting var blevet gennemgået stille og roligt og over de 1½ år, som Mortens projektopgave strakte sig over.   

 

Nøglepersoner:

Morten peger på, at han selv og forældrene er nået til enighed om generationsskiftet stort set uden hjælp eller sparring udefra. Dog har familiens advokat gennem mange år været en hjælp i udfærdigelsen af eksempelvis kontrakter. Desuden har Mortens lærere på Bygholm Landbrugsskole været gode sparringspartnere i udarbejdelsen af Mortens strategi for overtagelse samt selve forretnings- og konceptudviklingen.

 

Læs mere:

http://www.ulbaekgaard.org/

https://www.facebook.com/Ulbækgårds-kirsebær-grise-279502132535876/

Sidst bekræftet: 14-11-2018 Oprettet: 14-11-2018 Revideret: 14-11-2018

Forfatter

Erhvervsøkonomi
Kommunikationskonsulent

Martin Stoltenberg Hansen

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Generationsskiftet på Lille Harresøgård
Nikolaj Madsen og faren Jens Madsen er i gang med at generationsskifte på Lille Harresøgård ved Give, hvor de driver et lan...
09.07.19
Sådan tager du jordprøver til N-min-måling
N-min-prøver kan give en god vurdering af din marks kvælstofindhold, så du kan beregne næste afgrødes kvælstofbehov.
05.04.19
Mød Nikolaj Dalsgaard og Andreas Barsøe
Nikolaj Dalsgaard og Andreas Barsøe er venner og driver to selskaber ved Haderslev. De lejer bygninger og forpagter jorden ...
05.12.18
Mød Jacob Serup Pedersen
Jacob Serup Pedersen er fjerde generation på Vedagergaard, som ligger ved Aarup på Fyn.
28.11.18
De nye kræfter i dansk landbrug
Mød en række unge landmænd, der alle er i gang med eller har været igennem et ejer- eller generationsskifte. Hør om deres e...
15.11.18