Oprettet: 09-08-2019

Reducer klimaaftrykket og tjen flere penge

SEGES efterlyser kalve til et fireårigt udviklingsarbejde, der gennem avl og den nyeste genteknologi skal skabe en klimavenlig slagtekalv, som vil blive en gevinst for både mælke- og slagtekalveproducenter.

Vi kan og skal altid blive bedre. Det motto gennemsyrer dansk landbrug; også når det gælder om at reducere branchens i forvejen lave klimaaftryk. Derfor har SEGES indgået et samarbejde med bl.a. Aarhus Universitet, Danish Crown, Viking Genetics og fem slagtekalveproducenter om at skabe en klimavenlig slagtekalv gennem avl og genteknologi.

”Vi vil undersøge, om der findes gener, som er med til at give et lavere metanudslip fra slagtekalve. Det kan måske være endnu en knap, vi kan skrue på i det store arbejde, kvægbruget allerede udfører for at sænke klimapåvirkningen,” siger Trine Barrett, afdelingschef, HusdyrInnovation, SEGES, om det fireårige samarbejde med et budget på 20 mio. kr.

Målet er at udvikle avlsværdital, som gør det muligt at identificere de kødkvægstyre, som giver kalve, der slipper mindst metan ud i atmosfæren, udnytter foderet mest effektivt og giver det møreste kød. Den slags kalve vil ikke kun gavne klimaet, men også både mælke- og slagtekalveproducenternes økonomi.

”Populært sagt vil kagen, der skal deles mellem slagtekalveproducenten og mælkeproducenten, blive større. Det er med andre ord til gavn for begge parter,” forklarer afdelingsleder, Anders Fogh, SEGES, som står i spidsen for udviklingsarbejdet.

Kalve med Angus- eller Charolais-far

At udvikle et avlsmæssigt værktøj, som kan bruges til at finde de bedste kødkvægstyre, kræver ifølge Anders Fogh rigtig mange registreringer. Derfor skal der afprøves ca. 12.000 krydsningskalve, som skal opfedes i de fem deltagende slagtekalvebesætninger.

”Men for at få nok kalve -– og kalve af forskellige krydsningskombinationer – har vi brug for hjælp fra mælkeproducenter med renracede Holstein-besætninger, som vil sælge deres krydsningskalve til de fem deltagende slagtekalveproducenter,” forklarer Anders Fogh og uddyber: ”Ved kun at arbejde med kalve, som har en Holstein-mor, øger vi mulighederne for at kunne beregne sikre tal for kødkvægstyrenes avlsmæssige niveau.”

SEGES og Viking vil udvælge den sæd, som køerne skal insemineres med. ”Ud over sæd fra Blåkvæg – der er mest brugt til krydsninger – vil vi anvende sæd fra Charolais og Angus,” forklarer Anders Fogh. ”Vi er derfor på jagt efter mælkeproducenter, som ønsker at lave kalve med en Angus- eller Charolaistyr som far.” Han understreger, at eftersom krydsningskalve efter Angustyre ikke giver den samme afregning til mælkeproducenten, som krydsninger af Blåkvæg, vil mælkeproducenten blive kompenseret med 100 kr. ekstra for kalve, hvis far er en Angustyr.

Ukendte fordele

Men hvorfor anvende sæd fra andre racer end Blåkvæg? Fordi arbejdet med at skabe den klimavenlige kalv måske kan vise hidtil ukendte fordele ved andre racer, så det viser sig, at de i sidste ende har produktionsøkonomiske fordele.

Afdelingschef Trine Barrett betoner betydningen af, at forsøget med målinger af kalvene ikke foregår i laboratoriet, men hos fem jyske slagtekalveproducenter.

”Det er vigtigt for os at trække forsøgene ud i virkeligheden – ud til de landmænd, som kommer til at bruge den nye viden i deres produktion,” understreger Trine Barrett.

Om fire år er værktøjet til at vælge de bedste tyre klar. Derefter skal tyrene bruges til inseminering – og så kan der fødes klimavenlige kalve.

Sådan kan du levere kalve til udviklingsarbejdet

Hvis du har lyst til at levere krydsningskalve efter Charolais- eller Angustyre og bor i Jylland – syd for Limfjorden – kan du henvende dig til konsulent Rasmus Skovgaard Stephansen,SEGES, tlf. 8740 5459, rass@seges.dk.  

 

Deltagerne i projektet er SEGES, Danish Crown, AU Food, AU Molekylærbiologi og Genetik, Viking Danmark og Viking Genetics, Frontmatec samt Allflex Danmark. Projektet er støttet af Landbrugsstyrelsen gennem erhvervsstøtteordningen Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 14, 2019

Sidst bekræftet: 02-01-2020 Oprettet: 09-08-2019 Revideret: 09-08-2019

Kontakt

Afdelingsleder

Anders Fogh

Avlsværdivurdering, Kvæg


Forfatter

HusdyrInnovation
Henrik Lomholt Rasmussen

Af samme forfatter

Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden
Nyt kursus fra SEGES sætter fokus på, hvordan man kan øge effektiviteten, motivere medarbejderne og forbedre yversundheden...
13.12.19
Stor japansk interesse for dansk mælkeproduktion
På en rundtur i Danmark gav et besøg hos en landmand i Lejre en delegation af japanske politikere og ambassadefolk megen in...
18.10.19
God støtte i en trængt tid
Positiv opbakning på Fødevaredagen.
04.10.19
Solen skinnede på verdens største erfagruppe
Under en skyfri himmel blev godt 400 landmænd, medarbejdere og rådgivere opdateret om den nyeste viden om grovfoder og udve...
14.06.19
Stort logo
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.

Stort logo

Læs også