Oprettet: 06-03-2020

Kvægkongres: Vi skal gøre os meget mere lækre

Manglen på arbejdskraft vil kun vokse de kommende år. Derfor har SEGES undersøgt, hvad der skal til for at få de unge til at vælge landbruget som deres arbejdsplads.

Der er – og bliver – kamp om de unge. Ingen tvivl om det. I 2030 vil der være 52.000 færre unge mellem 16 og 25 år, end der er i dag. Og allerede nu mangler 20 pct. af landmændene arbejdskraft, samtidig med at tilgangen af udenlandsk arbejdskraft er stagneret. Det er de kolde facts – og de facts, som ligger til grund for en undersøgelse, som SEGES har foretaget for at finde ud af, hvad vi kan gøre bedre, for at vores arbejdspladser bliver mere attraktive for de unge. Undersøgelsen er baseret på interviews af driftsledere, ejere, ansatte på bedrifter, elever og tidligere ansatte, som har forladt erhvervet. Resultatet blev fremlagt af de to SEGES-konsulenter Dorte Poulsgård Frandsen og Kirstine Simoni Faurholt i sessionen Verdens bedste arbejdsplads. Udfordringerne – og dermed også løsningerne falder i fire hovedkategorier:

Synlighed gør rekruttering nemmere

Mange landmænd tænker ikke langsigtet i forhold til at brande deres virksomhed som attraktiv arbejdsplads. Men synlighed og branding gør rekruttering væsentligt nemmere. Derfor lyder anbefalingen at deltage i Åbent Landbrug, tage imod skoleklasser, stille bedriften til rådighed fx som case på landbrugsskoler samt at være aktiv på Facebook og hjemmeside. Når så job-opslaget skal ud, så sørg for at sætte fokus på, hvad
bedriften kan tilbyde, frem for rent fokus på, hvad du kræver. Fx faglige og sociale arrangementer, gode fleksible arbejdstider, frokostordning osv. Og endelig, så brug også jobportaler udenfor landbruget som fx Ofir og Jobindex.

Fokus på oplæring og introduktion

Når den rigtige medarbejder er fundet, så er en klar og velstruktureret oplæringsplan vigtig for en god start. Det giver tilfredshed og målrettet læring fra dag ét. Men introduktion til arbejdsopgaverne er ikke nok. Det er også vigtigt at give en grundig introduktion til virksomheden i form af kolleger, alle områder på bedriften og bedriftens værdier, dvs. ’hvad det er vi vil, og hvad står vi for’. Sørg også for at have fokus på din nye medarbejders trivsel, og inddrag ham eller hende i fællesskabet.

Fastholdelse kræver udvikling

Når din medarbejder er kommet godt ind i opgaverne og virksomheden, handler det om at fastholde ham. Lad ham vokse med opgaven, og sørg for, at feedback er en naturlig del af arbejdet – også den positive. Udvikling af medarbejdere motiverer og fastholder dem.

Den gode exit

Når en medarbejder forlader arbejdspladsen, så brug det til at blive klogere. Selvom det kan være svært, så tag en evalueringssamtale og lær af det. Og send folk godt afsted, så din ex-medarbejder fremadrettet vil anbefale din bedrift.

Dette er en ultrakort version af undersøgelsens resultater. Hvis du vil læse mere om udfordringerne og ikke mindst løsningerne og anbefalingerne til at gøre bedriften mere attraktiv som arbejdsplads, kan du finde slides fra sessionen på www.kvægkongres.dk

Det vil de unge have

Score Emne
8,6 Arbejdstid, herunder overarbejde og fleksibel arbejdstid
8,2 Tillid og ansvar fra leder og kolleger
7,0 Socialt samvær med kolleger uden for arbejdstid
6,8 Gode faciliteter, fx omklædningsmuligheder, toiletfaciliteter og frokostlokale
3,8 Mulighed for medarbejderbolig
2,2 Pensionsordning
1,8 Overenskomst

Kilde: SEGES

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 5, 2020

Sidst bekræftet: 06-03-2020 Oprettet: 06-03-2020 Revideret: 06-03-2020

Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 10 - 2020
Læs om: Sænkede sin kodøedelighed fra skyhøj; Gode erfaringer med par og gruppevis opstaldning; Stram op på antibiotika rut...
15.05.20
Sænkede sin kodødelighed fra skyhøj: Tag én ting ad gangen
Hvor skal man begynde, når man overtager en bedrift med høj kodødelighed? Mælkeproducent Anders Ring har lært at vælge sine...
15.05.20
Kvægnyt nr. 9 - 2020
Læs om: Pas særligt godt på ældre køer i sommerhalvåret; Angus er et godt alternativ ved krydsning; Effekt af gylle bragt u...
01.05.20
Kvægnyt nr. 8 - 2020
Læs om: ”Vi vil skabe den arbejdsplads, vi gerne selv ville være på”; Sæt fokus på kodødeligheden – og hav modet til at tag...
17.04.20
Sæt fokus på kodødeligheden – og hav modet til at tage snakken
Vi skal alle have fokus på at sænke kodødeligheden – og turde tale åbent om det, selvom det er følsomt, lyder opfordringen ...
17.04.20