Oprettet: 06-03-2020

Ja – klovbeskæring omkring goldning har markant effekt

En undersøgelse fra 2019 viser 20 pct. lavere risiko for, at koen får sålesår, hvis den klovbeskæres omkring goldning. Men gør det ikke senere end to måneder før kælvning.


Sålesår gør både ondt på koen og koster mange penge i bl.a. forringet ydelse og reproduktion.
Foto: SEGES

Hornrelaterede klovlidelser som fx sålesår og hul væg gør både ondt på koen og koster mange penge i forringet ydelse og reproduktion. Den forebyggende parole har i mange år lydt: ’Sørg for at nykælverne har godt fodtøj’. Imidlertid har der ikke været videnskabelig dokumentation for, at forebyggende klovbeskæring har effekt. Det er der nu.

20 pct. lavere risiko for sålesår

Forsker Peter Thomsen, Aarhus Universitet, fremlægger resultaterne af en undersøgelse fra 2019, hvor man har set på data fra 621.000 køer, som er blevet klovbeskåret 1-3 mdr. før kælvning.

Den klokkeklare konklusion lyder, at klovbeskæring omkring goldning har en forebyggende effekt: Der er hele 20 pct. lavere risiko for, at koen får sålesår, hvis den klovbeskæres.

Pas på med for sen beskæring af goldkøerne

”Derfor bør vi klovbeskære ALLE køer omkring goldning – ikke bare en tredjedel af dem, som tilfældet er nu,” lyder det fra Peter Thomsen. MEN klovbeskæringen må ikke ske senere end otte uger før kælvning:

”Den gennemsnitlige forekomst af abort hos alle drægtige malkekøer ligger på 1 pct. Men for drægtige køer, der håndteres i klovbeskæringsboks, stiger risikoen til 2 pct. på grund af den stress, de udsættes for,” forklarer han.

”Den gode nyhed er dog, at denne stigning kun ses otte uger før kælvning og derefter. Indtil da er risikoen ikke forøget,” understreger Peter Thomsen. Anbefalingen lyder derfor, at koen klovbeskæres 3-4 uger før goldning.

Undersøgelsen viser også, at hvis koen én gang har fået sålesår, er der en markant øget risiko for, at den får det igen. Med andre ord: ”Undgå, at den får det første gang,” lyder Peter Thomsens anbefaling.

Anbefalet frekvens for klovbeskæring

Hornrelaterede lidelser opstår typisk omkring kælvning, hvor de hormoner, som skal blødgøre koens bækken, også påvirker det øvrige bindevæv. Det bevirker, at klovbenet på grund af koens vægt synker lidt ned i klovkapslen og trykker på sålen. Typisk ses lidelserne først 2-4 mdr. efter kælvning – dvs. når koen er højestydende.

Et tilfælde koster typisk mellem 1.500-4.000 kr. i tabt ydelse, ekstra arbejdstid, behandling m.m.

Ud over klovbeskæring ved goldning anbefaler SEGES, at køerne også beskæres ca. to måneder efter kælvning samt 1-2 gange mere inden beskæringen ved goldning.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 5, 2020
Sidst bekræftet: 06-03-2020 Oprettet: 06-03-2020 Revideret: 06-03-2020

Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 7 - 2020
Fokus på grovfoderprisen blev kickstartet i gårdrådet; Etabler det bedste såbed til majs; Korrekt kvælstof og startgødning ...
03.04.20
Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Smitte og smittebeskyttelse
Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirus.
11.03.20
Kvægkongres: Her de ti mest populære indlæg
Se hvilke ti indlæg, som fik flest tilmeldinger på Kvægkongres 2020
06.03.20
Kvægkongres: Laura vandt prisen som Årets kvægelev
For første gang blev prisen ’Årets elev i kvægbruget’ uddelt. Prisen skal sætte fokus på de mange dygtige elever i kvægbrug...
06.03.20