Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 30-01-2016

Kvægkongres 2015 - Program 

Oprettet: 30-01-2015

 


 MÆLK

25. Rå mælk hitter hos danske stjernekokke
23.02. kl. 19:45-20:30 - Scenen Dias
 

Køkkenchef Rasmus Munk, Restaurant TreeTop, Vejle
Distributør af rå mælk Povl Lønberg, København
Specialkonsulent Erik Rattenborg, SEGES

Stjernekokkene jubler over, at de nu må anvende rå mælk i deres restauranter. Men hvad er det, de er så vilde med? Den rå mælk hentes hos den enkelte landmand og leveres direkte fra køletanken til restauranten. Det betyder, at kokkene får et nænsomt behandlet produkt med en høj fedtprocent og en kraftig smag, der afspejler både kvægrace, foder, jordbund og friskhed. Ved at have mødt producenten og oplevet hans produktion, får de også koblet en historie på mælken. Hør stjernekokken Rasmus Munk fra Restaurant TreeTop i Vejle fortælle om, hvordan han arbejder med mælken, og hvorfor han synes, den er så fantastisk. Landets eneste distributør af rå mælk. Povl Lønberg fortæller, hvorfor han gik til kamp for at gøre det lovligt at distribuere og anvende mælken, det omfattende egenkontrolprogram samt hvilke perspektiver, han ser i den rå mælk. Endelig skal du naturligvis høre, hvad det kræver af mælkeproducenten at få lov til at levere mælk til en literpris på 10 kr.


40. Succesfuld Celletal Turnaround
24.02. kl. 09:30-15:00 - Lokale 5 (G) Indlægget holdes også  tirsdag kl. 14.30 Dias
Bilag

 

Kvalitetsrådgiver Snorri Sigurdsson, SEGES
Mælkeproducent Ulrik Jakobsen, Sunds

Ligger dit celletal for højt? Så sænk det til 150.000 på tre måneder. Sådan lyder tilbuddet på den nye besøgstype Celletal Turnaround, som SEGES, Team Råvarekvalitet introducerede i 2014. Hvordan det lader sig gøre i praksis, kan du høre en kvalitetsrådgiver og en mælkeproducent fortælle. Og nej - det gælder ikke kun om at slagte sig ud af problemerne. Derimod har vilje og opfølgning stor betydning for at nå målet. Celletal Turnaround tilbydes til en fast pris og omfatter seks besøg: Et opstartsbesøg, fire opfølgende besøg og et afsluttende besøg. Kvalitetsrådgiveren er tovholder og involverer landmandens øvrige rådgivere, så man får tværfaglig rådgivning.


46. Hold termoresistente bakterier nede
24.02. kl. 10:45-11:30 - Lokale 5 Dias:
Søren
Annette

Bilag
 

Kvalitetsrådgiver Søren B. Nielsen, SEGES
Mejeriingeniør Annette Baltzer Larsen, Dairy Engineer FORCE Technology

Danske mejerier har stor fokus på termoresistente bakterier i mælken, fordi de forringer kvaliteten på mejeriprodukter - bl.a. ostekvaliteten. Det betyder tab for mejeriet, og nogle mejerier afregner da også efter termoresistente kim. Derfor arbejder et innovationskonsortium - Futuremilq med at afdække, hvad mælkeproducenten skal være opmærksom på for at holde termoresistente kim nede. I indlægget får du en gennemgang af de vigtigste fokuspunkter, som Futuremilq har fundet frem til. Blandt andet, hvor de forskellige typer malkeanlæg og køletanke har deres svage punkter mht. hygiejnebrister. Du får også indsigt i, hvordan belægninger og biofilm opstår – og hvordan du holder malkeudstyret fri for dem.


52. Bæredygtig mælkeproduktion
24.02. kl. 11:45-12:30 - Cabaretsal BC Dias:
Lars
Anke

Bilag:
Lars
Anke
 

Lektor Lars Wiking, Aarhus Universitet, Institut for Fødevarer
Konsulent Anke Stubsgaard, SEGES

Opkoncentrering af mælk på gården gør det muligt for både landmand og mejeri at spare vand og energi. Lektor Lars Wiking arbejder på at realisere metoden i et forskningsprojekt, der i øjeblikket kører på Danmarks Kvægforskningscenter. Få en status på projektet og hør om de faglige udfordringer, som metoden giver. For at finde ud af, hvordan man kan sætte tal på, om en bedrift er bæredygtig, har SEGES og Aarhus Universitet i 2013-14 foretaget bæredygtighedsanalyser på 60 bedrifter, heraf 15 Arla- og Naturmælk-leverandører. De har analyseret en stor mængde data på tværs af kriterierne økonomi, klima, miljø, dyrevelfærd, ydelse, vand, biodiversitet, arbejdsmiljø, m.m. Det har givet ny og spændende information, som gør, at man kan sætte tal på bæredygtigheden for den enkelte bedrift på forskellige områder og se, hvor der skal sættes ind, så den bliver mere bæredygtig. Hør om de nye resultater og hvilke perspektiver, de giver.


58. Mælken sveder i varmen
24.02. kl. 13:15-14:00 – Cabaretsal BC Dias
Bilag
 

Medejer Kaj Busk, KB Køleteknik
Medejer Bo Pedersen, KB Køleteknik

Det kniber med tilstrækkelig kølekapacitet – specielt på de store gårde. Det kunne ses på kimtallet den seneste varme sommer. I nogle uger var det almindelige gennemsnit oppe på cirka 40.000, hvor det normalt ligger på 15 -20.000. Det viser med al tydelighed, at køling af mælken på mange gårde er underdimensioneret til at klare de varme perioder. Brøndvand blev målt helt op til 19 grader i den varme periode. Det betyder forlænget køletid på mælken, som igen betyder ringere mælkekvalitet og et større energiforbrug. Derfor sætter vi fokus på optimal mælkekøling og brug af varmegenvinding.


64. Succesfuld Celletal Turnaround
24.02. kl. 14:30-15:15 - Cabaretsal BC (G) Indlægget holdes også  tirsdag  kl. 09.30 Dias
Bilag
 

Kvalitetsrådgiver Snorri Sigurdsson, SEGES
Mælkeproducent Ulrik Jakobsen, Sunds

Ligger dit celletal for højt? Så sænk det til 150.000 på tre måneder. Sådan lyder tilbuddet på den nye besøgstype Celletal Turnaround, som SEGES, Team Råvarekvalitet introducerede i 2014. Hvordan det lader sig gøre i praksis, kan du høre en kvalitetsrådgiver og en mælkeproducent fortælle. Og nej - det gælder ikke kun om at slagte sig ud af problemerne. Derimod har vilje og opfølgning stor betydning for at nå målet. Celletal Turnaround tilbydes til en fast pris og omfatter seks besøg: Et opstartsbesøg, fire opfølgende besøg og et afsluttende besøg. Kvalitetsrådgiveren er tovholder og involverer landmandens øvrige rådgivere, så man får tværfaglig rådgivning.

   

 

 

Sidst bekræftet: 30-01-2015 Oprettet: 30-01-2015 Revideret: 30-01-2015

Forfatter

Kvæg
Merete Martin Jensen

Af samme forfatter

Film om kvægbrug
På denne side kan du se en række film med gode tips og råd om forskellige arbejdsopgaver på bedriften.
15.03.19
Kød - Smag på Landskabet
KvægKomgres 2015
25.02.15
Bilag: Vælg den rigtige grovfoderstrategi
Ole Aaes og Jacob Krog, SEGES
17.02.15
Farvel rutiner goddag effektivitet
Bilag - Landmand
16.02.15
Sådan holder jeg kodødeligheden under 2 pct.
Mælkeproducent Peter Clausen
12.02.15