Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 07-05-2017

  

Oprettet: 05-07-2013

Dagbog fra Kjeldgaard

Forhøjet fokus – og en smule held – gav en kanonstart på græshøsten 2013.

 Tilbage til Grovfoderskolen

Vi fik en rigtig god start på sæsonen (Foto: Ole Stampe)

Vi har været igennem en del overvejelser frem mod 1. slæt 2013 på Kjeldgaard. 

Da vi kunne se frem til at græsensilagen fra 2012 ville slippe op omkring 1. juli har jeg været ude at leje 26 ha. græs jord på en ejendom som ligger 7,5 km fra Kjeldgaard.

Men en del af arealet havde tilsyneladende taget meget skade af frosten henover vinteren, så Karsten(min planteavlskonsulent) og jeg valgte at pløje 8,5 ha om og så ærter/rajgræs ud for at få noget protein til foderrationen.

Det var spændene da vi skulle til at vande på ejendommen for der var ikke nogen som vidste hvordan det virkede, (ejeren døde i december) men vi fik dog det hele vandet en gang før 1. slæt.

Da vi nærmede os normal slæt tidspunkt (20/5) - det er der hvor maskinstationen starter op - gik vi lidt rundt om os selv for vejret var godt men der var endnu ikke meget græs og jeg kan huske fra sidste år hvor meget der kan blive mere ved at lade det stå lidt længere - men på den anden side ligger det jo også i baghoved hvor galt det kan gå når man så ryger ind i en dårlig vejrperiode, som det jeg prøvede med 2. slæt sidste år.

Jeg satsede alligevel på at vente, og det hele endte lykkeligt den 3/6. Om eftermiddagen skårlagde vi 23 ha. og den 4/6 de sidste 22 ha. Riven startede samtidig så det var klar til opsamling næste morgen.

Medhjælperen og jeg snakkede lidt om hvor meget udbyttet ville blive, for vi skulle jo have tømt en indendørs silo for halm og dvs. sækkevarer.

Medhjælperen spurgte lidt sarkastisk om hvilket hjørne der skulle tømmes da han syntes det var for lidt til at brede det ud over hele siloen:-)

Jeg plejer at køre lagkageprincip så det gør vi også i år. Vi blev dog positiv overrasket, da 1. slæt fyldte 1,2 meter i højden - i hele siloen som er 50 x 12 meter. (L x B) Analysen viste 31,5 % tørstof med 1,06 kg TS/FEN og 6,81 MJ/kg TS, så jeg er ovenud tilfreds, selvom jeg må konstatere at det tog lidt længere tid at snitte denne gang som følge af de store afstande ud til nyforpagtningen. Vi måtte indsætte en frakørselsvogn mere for at holde finsnitteren i gang.

Dagen efter kørte vi 10 Ton Ferdigro på alle udemarkerne og 30 Ton gylle på de marker der ligger ved gården. Jeg overvejer om vi der til næste år kun skal give gødning forud for 1. slæt for at slippe for at skulle forsure gyllen.

 Ole Stampe, Kjeldgaard.

 Tilbage til Grovfoderskolen

Sidst bekræftet: 20-06-2016 Oprettet: 05-07-2013 Revideret: 05-07-2013

Forfatter

Kvæg
Seniorkonsulent

Peter Hvid Laursen

Sundhed og produktion


Af samme forfatter

Kom godt i gang med digital udbyttemåling
Der kan være mange penge at tjene ved at optimere grovfoderproduktionen. Få og hold overblikket over dit udbytte med digita...
26.05.20
Det friske grønne græs gemmer på værdifuld viden
Når første slæt græs bliver høstet, er det en god ide at udtage friske prøver til analyse. Analysen kan fortælle om kvalite...
12.05.20
Sådan udtager du friske grovfoderprøver under høst
Hvis du har behov for en analyse af dit grovfoder, kan du selv udtage en prøve allerede ved høst og sende den til laborator...
07.05.20
Nu kan DMS beregne dit lagertab
Lagertab fra indlægning til udfodring kan være betydeligt. Ny funktion i DMS viser dig tabet på den enkelte stak direkte i ...
17.04.20
Fokus på grovfoderprisen blev kickstartet i gårdrådet
Mælkeproducent Kristian Thomsen har stor fokus på fremstillingsprisen på grovfoder. Strategien blev kickstartet i gårdrådet...
03.04.20