Oprettet: 21-06-2019

Farvel til dæksider på ensilagestakkene

Silage Safe er navnet på et nyt system, der – ifølge importøren – sikrer en nem og effektiv afdækning af ensilagestakkene med nedsat spild og ingen brug for dæksider på silonettet til følge.


Ole Vad Hansen fra EMKO Handel har foreløbig solgt to Silage Safe-systemer i Danmark. Foto: Henrik Lomholt Rasmussen

Producenterne af gummigranulat får måske lidt mere at se til fremover. I hvert fald hvis EMKO Handel i Nørre Nebel får succes med sin import Silage Safe. Navnet dækker nemlig over et system til afdækning af ensilagestakken, der gør det overflødigt at bruge fx dæksider til forsegling af presenningen.

”Silage Safe består af silonet, der er forsynet med solide båndstrammere, som betyder, at man kan stramme silonettet til over plastikken og dermed dække ensilagen mere lufttæt til – og at åbne for det, når det er nødvendigt – uden det store arbejde, der skal til, hvis man bruger dæksider, sand eller slanger,” forklarer Ole Vad Hansen.

Han demonstrerede Silage Safe i en silo på Fauerby på Grovfoderekskursionen midt i juni. Her kom han bl.a. ind på, at systemet gør det lettere at lægge flere græsslæt ind, da det er nemt at rulle til side og lægge på igen.

”Det gør også kvaliteten mere konstant til gavn for køerne, fordi det effektivt hindrer luft i at trænge ind under plastikken. Desuden mindskes spildet, fordi det slidstærke silonet når helt ud til kanten, så man undgår den 20-30 cm brede bræmme af ensilage langs kanten, der ofte går tabt,” siger Ole Vad Hansen.

Tilfreds belgisk landmand
Han importerer Silage Safe fra et firma i Holland. Her og i nabolandet Belgien er der siden introduktionen for fem år siden solgt cirka 600 tildækningssæt. En af køberne er den belgiske mælkeproducent Xavier Renard, der har 140 malkekvæg. Efter fem år med Silage Safe melder han om gode erfaringer.

”Vi sparer arbejdstid og har en fantastisk foderkvalitet, når vores to siloer åbnes. Silage Safe presser foderet sammen i en ’pølse’, som forhindrer fordærvelse,” fastslår Xavier Renard i en video på emkohandel.dk.

Her fortæller han også om en simplere produktion af flerlagsensilage.

”Før lagde vi bildæk på ballen i en måned eller to inden tilføjelsen af det næste slæt. Nu kan vi forsegle siloerne tæt og åbne dem inden for en halv time for at placere det næste slæt. Det hurtige arbejde hænger sammen med, at bånd og silonet sidder de rigtige steder på silovæggene, så man skal lægge silonettet over ensilagen og stramme båndene,” fortæller Xavier Renard.

I Danmark har EMKO Handel foreløbig solgt to Silage Safe-systemer.

”Vi håber selvfølgelig på at få endnu mere gang i salget,” understreger Ole Vad Hansen, som angiver prisen for Silage Safe til omkring 57 kr. pr kvm afhængigt af siloens bredde.

 

 

 

Sidst bekræftet: 21-06-2019 Oprettet: 21-06-2019 Revideret: 21-06-2019

Forfatter

PlanteInnovation
Henrik Lomholt Rasmussen

Af samme forfatter

Kalvelunger under mikroskopet
To dyrlægestuderende er ved at kortlægge, hvilke typer bakterier og vira der er årsag til forskellige lungelidelser hos kal...
10.01.20
Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden
Nyt kursus fra SEGES sætter fokus på, hvordan man kan øge effektiviteten, motivere medarbejderne og forbedre yversundheden...
13.12.19
Stor japansk interesse for dansk mælkeproduktion
På en rundtur i Danmark gav et besøg hos en landmand i Lejre en delegation af japanske politikere og ambassadefolk megen in...
18.10.19
God støtte i en trængt tid
Positiv opbakning på Fødevaredagen.
04.10.19
Reducer klimaaftrykket og tjen flere penge
SEGES efterlyser kalve til et fireårigt udviklingsarbejde, der gennem avl og den nyeste genteknologi skal skabe en klimaven...
09.08.19