Oprettet: 18-05-2020

Fuld gang i test af nyt udstyr til digital grovfoderstyring

Mens snitteren kører, måler NIR-sensoren tørstof, sukker, protein, aske, kløverindhold og fordøjelighed af græsset. Landmanden kan følge snitteren på sin telefon og se data i realtid.


Et splitsekund efter at snitteren er kørt ind på en mark hos landmanden, kommer marken frem på skærmen og logning med data fra marken starter. Foto Seges.

Grovfodersæson 2020 er skudt i gang, og finsnitterne arbejder i hele landet. Det betyder også, at SEGES i samarbejde med fire rådgivningscentre* og 20 demo-bedrifter er ved at teste udstyr til digital grovfoderstyring.

”Med en ny type NIR-sensor og en nyudviklet CowConnect-styring arbejder vi på at måle tørstof, sukker, proteinfordøjelighed, aske, kløverindhold og fordøjelighed af græsset, mens vi snitter,” forklarer chefkonsulent Niels Bastian Kristensen, SEGES. Der laves en måling hvert andet sekund, så man efterfølgende kan se på kortet, hvordan fordelingen har været af fx råprotein på den enkelte mark.
”En af de gevinster, vi har med CowConnect, er desuden, at både landmand, maskinstation og konsulent kan følge snitteren på deres telefon og se data fra den aktuelle mark, og data for de marker den har snittet tidligere på dagen,” forklarer Niels Bastian Kristensen og uddyber:
”Et splitsekund efter at snitteren er kørt ind på en mark hos landmanden, kommer marken frem på skærmen og logning af data fra marken starter".

Målet er, at resultaterne fra de mange testkørsler resulterer i udstyr, så alle landmænd på sigt kan opnå et bedre datagrundlag til styring og optimering af grovfoderproduktionen.

*De deltagende rådgivningsvirksomheder er SLF, LandboThy, Vestjysk og Velas. Desuden medvirker Sikre Prøver Aps samt en række maskinstationer.

Sidst bekræftet: 18-05-2020 Oprettet: 18-05-2020 Revideret: 18-05-2020

Kontakt

Chefkonsulent

Niels Bastian Kristensen

Sundhed og produktion


Forfatter

HusdyrInnovation
Stort logo
Dette projekt medfinansieres af "Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram", (GUDP) under Fødevareministeriet.

Stort logo