Feedback Form

  

Oprettet: 12-08-2016

Dæk kun ensilagen med gode dæksider

Minimer risikoen for trådrester i ensilagen ved at bruge dæksider af god kvalitet. Politisk er der fokus på emnet.


Det anbefales udelukkende at bruge dæksider fra lastbiler til afdækning af ensilage, da de er af en helt anden kvalitet end bildæk og derfor giver mindre risiko for dæktråd. Foto: Flemming Jørgensen

Vær kritisk, når du sorterer i dækkene til ensilagen. Husk, at de skal ligge ude på stakken i al slags vind og vejr i op til et år. Tjek derfor dækkene grundigt og kassér dem, hvis de er møre, og dæktråden er begyndt at blive synlig - og lad dig ikke friste til at bruge det, der er ‘næsten godt nok’.

Mange bruger i dag dæksider i stedet for hele bildæk til afdækning af ensilagen. Og afdelingsleder Rudolf Thøgersen, SEGES Kvæg, så gerne, at de sidste hele bildæk blev kasseret til fordel for dæksider.

”Vi anbefaler udelukkende at bruge dæksider fra lastbiler, da de er af en helt anden kvalitet end hele bildæk og derfor giver mindre risiko for løse metaltråde. Desuden er de lettere at håndtere end hele dæk,” siger Rudolf Thøgersen.

Undgå fremmedlegemer
Hvis du sørger for dæksider i topkvalitet til afdækning og har metaldetektoren på snitteren sat på højeste følsomhed, har du taget et par vigtige skridt på vejen til at undgå fremmedlegemer i ensilagen til vinter. Yderligere er det en god ide at have magneter monteret i fuldfoderblanderen til at fange evt. metalstykker, og endelig, hvis der er særlige problemer, kan man også lægge vommag-neter i køerne.

I en dansk undersøgelse af 1.491 køer på et slagteri i 2004 blev der fundet dæktråd i formaverne hos 2,2 % af køerne, og i 80 % af disse tilfælde havde dæktråden sat sig fast i netmaven, så det havde givet en læsion. Søm var det næstmest skadelige fremmedlegeme, idet de havde givet en læsion hos 56 % af de 1,7 %, der havde ædt søm, mens hegnstråd blev fundet i netmaven hos 2,7 %, hvoraf 35 % havde sat sig fast i netmaven.

Politisk er der for tiden fokus på emnet, og Dansk Folkeparti forsøger at rejse et flertal for et forbud mod dæk til afdækning af ensilage.

”Lad dette være endnu en årsag til at minimere problemet med fremmedlegemer i foderet, så vi kan påvise, at problemet er af så ringe omfang, at et forbud er unødvendigt,” siger Rudolf Thøgersen.Artiklen har været bragt i kvægNYT nr. 14 – 2016

 

Sidst bekræftet: 09-08-2017 Oprettet: 12-08-2016 Revideret: 12-08-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Find årsagen til diarré hos kalvene og stop den hurtigt
Skyldes diarré hos kalvene coccidiose, dårligt foder, sur vom eller noget helt fjerde? Hvis diarre skal behandles effektiv...
14.06.19
Pixibog kan guide nye udenlandske medarbejdere
Hjælp udenlandske medarbejdere til at forstå kulturen på danske bedrifter med en ny engelsksproget pixibog fra SEGES.
14.06.19
Kvægnyt nr. 12 - 2019
Læs bl.a. om: Slætstrategi, besøgshygiejne, 10 gode grunde til at være landmand.
14.06.19
Kvægnyt nr. 11 - 2019
Masser af klimartikler
31.05.19
Kvægkongres 2020
Kvægkongressen er det årlige samlingspunkt for landmænd med kvægbedrifter, forskere, beslutningstagere og interesseorganisa...
24.05.19