Oprettet: 24-01-2020

Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder

Du skylder dig selv at udnytte de muligheder, der er i at komme tættere på økonomien i din grovfoderproduktion, mener Christian Lund.


”Jo mere du ved, jo bedre beslutninger kan du tage,” lyder det fra Christian Lund.
Foto: SEGES

”For to år siden købte jeg en brovægt. Og det har givet stof til eftertanke. Jeg har nemlig fundet ud af, at jeg har marker, som jeg troede, gav udmærket - men som slet ikke er så gode endda. Til gengæld har jeg fået bekræftet, at jeg får noget for at vande de tørre arealer.”

Sådan lyder det fra formand for L&F Kvæg, Christian Lund. Han er stadig ikke i mål, når det kommer til at kende sin fremstillingspris på grovfoder på markniveau, men han er på vej – og han vil gerne opfordre alle til at lade 2020 være året, hvor de kommer et skridt tættere på økonomien i deres grovfoderproduktion. For det giver muligheder, påpeger han.

Godt kort på hånden

”Helt oplagt giver det mulighed for at træffe de rigtige beslutninger. Giver du det rigtige i forpagtning? Skal du blive ved med at dyrke grovfoder på de samme arealer, som du altid har gjort? Er der overhovedet økonomi i at lave grovfoderet selv eller skal du have andre til det? Jo mere du ved, jo bedre beslutninger kan du tage,” siger han og fortsætter:

”Og så giver det muligheder i forhold til banken. Det er noget nemmere at komme igennem med det, du gerne vil, hvis du kan sige, at du producerer majs-ensilage til den pris og græsensilage til den pris,” mener Christian Lund, som samtidig påpeger, at en lav fremstillingspris også er det mest klimavenlige, da høje udbytter og en høj effektivitet i marken giver et lavt klimaaftryk.

Du ejer en produktionsvirksomhed

”Vi producerer simpelthen så mange foderenheder grovfoder. Hvis vi skal optimere vores produktion – og det skal vi hele tiden – bliver vi nødt til at kende økonomien i det, vi gør. I enhver anden produktionsvirksomhed ved man nøjagtig, hvad det koster at fremstille den stol eller skrue, de laver, og det skal vi også vide i mælkeproduktionen,” siger han og påpeger, at godt og billigt grovfoder er fundamentet til, at der er produktionsøkonomi i det, man laver inde i stalden.

”Start stille og roligt op – det har jeg selv gjort, og lad dig motivere af den viden, du får. Hvis du allerede er godt i gang, så tag næste skridt, og kom endnu tættere på økonomien i din grovfoderproduktion. Det giver muligheder – og dem bør du ikke snyde dig selv for,” lyder det fra Christian Lund.

   

 

Grovfoderøkonomi i 7 trin:

  1. Mål udbytterne – spørg din maskinstation hvilken
    løsning, de kan tilbyde eller undersøg muligheder for investering i brovægt eller overkørselsvægt
  2. Registrer udbytterne i Markdatabasen evt. med FarmTracking og læg dem på Lageret i DMS
  3. Brug udbytteregistreringerne i forbindelse med fremtidig mark- og gødningsplanlægning
  4. Brug lagerstyring i DMS i forbindelse med daglig fodring og fodringsplanlægning
  5. Sæt bogføring i system og vær omhyggelig
    og præcis
  6. Bestil en driftsgrensanalyse, gerne med grov-foderet opdelt på græs og majs
  7. Brug Business Check og udvidet fraktilanalyse til at finde forbedringspotentialet i din grovfoderproduktion.

Læs mere i ’Sådan kommer du godt i gang med udbyttemåling

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 2, 2020

Sidst bekræftet: 24-01-2020 Oprettet: 24-01-2020 Revideret: 24-01-2020

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 11 - 2020
Læs om: Sådan får I tid til den ekstra indsats; En ko knokler lige så hårdt som en Tour de France-rytter; Overskuelighed ge...
29.05.20
Kvægnyt nr. 10 - 2020
Læs om: Sænkede sin kodøedelighed fra skyhøj; Gode erfaringer med par og gruppevis opstaldning; Stram op på antibiotika rut...
15.05.20
Kvægnyt nr. 9 - 2020
Læs om: Pas særligt godt på ældre køer i sommerhalvåret; Angus er et godt alternativ ved krydsning; Effekt af gylle bragt u...
01.05.20
Faglige input fra slagtekalveproducenten giver mælkeproducenter stor værdi
Vi sikrer forretningen og får faglige input, fortæller to mælkeproducenter om leverandørmøder hos deres aftager af tyrekalv...
01.05.20
Kvægnyt nr. 8 - 2020
Læs om: ”Vi vil skabe den arbejdsplads, vi gerne selv ville være på”; Sæt fokus på kodødeligheden – og hav modet til at tag...
17.04.20