Feedback Form

  

Oprettet: 20-04-2017

Brug slætprognosen lige før skårlægning

Brug slætprognosen med aktuelle vejrdata for dit område, når beslutningen om det eksakte slættidspunkt skal tages.

I denne uge eller næste uge? Når slættidspunktet kommer tæt på, er værktøjet slætprognosen en god støtte, der kan hjælpe dig til at tage den rette beslutning om præcis, hvornår skårlæggeren skal i marken.

Slætprognosen er udviklet af SEGES, fordi man oplevede et behov for et bedre styringsværktøj for landmænd og rådgivere til at forudsige græssets kvalitet, så den optimale kvalitet kan opnåes. Torben Spanggaard Frandsen, SEGES PlanteInnovation, forklarer:

“Med prognosen kan du følge græssets vækst og kvalitetsparametrene for fordøjelighed (FK org. stof), energiindhold, proteinindhold og sukkerindhold. På den måde kan du vurdere, hvornår græssets indhold matcher kravene til den samlede foderration på din bedrift.”

Hvis du har en hvidkløverbaseret blanding, vælger du blanding nr. 22, og har du en hvid- og rødkløverbaseret blanding, vælger du blanding nr. 45 i slætprognosens dialogboks. Derudover skal du blot indtaste dit postnummer for at få klimadata for dit område, og så er du kørende.

Slætprognosen findes på www.landbrugsinfo.dk/grovfoder, og er frit tilgængelig for alle abonnenter på Landbrugsinfo. Den må ikke forveksles med værktøjet ’Slætstrategi – Græs’, som anvendes til at lægge en strategi for sine græsslæt gennem sæsonen.

Større præcision med planteprøve før slæt

Variationen marker imellem kan være meget afhængig af græsmarkens alder og jordbund. Ønsker du en mere præcis prognose, kan du få udtaget en planteprøve til analyse 10-14 dage før forventet slæt og indtaste resultatet direkte i prognosen. Du kan enten bestille din rådgiver til at udtage prøven eller selv udtage prøven og aflevere den på dit rådgivningscenter.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 8, 2017

Relaterede artikler:

Uanset græsblanding er der bedst økonomi i fem slæt
Tag første slæt tidligt
Fem slæt giver det bedste ko-foder

 

Sidst bekræftet: 06-04-2018 Oprettet: 20-04-2017 Revideret: 20-04-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Pixibog kan guide nye udenlandske medarbejdere
Hjælp udenlandske medarbejdere til at forstå kulturen på danske bedrifter med en ny engelsksproget pixibog fra SEGES.
14.06.19
Find årsagen til diarré hos kalvene og stop den hurtigt
Skyldes diarré hos kalvene coccidiose, dårligt foder, sur vom eller noget helt fjerde? Hvis diarre skal behandles effektiv...
14.06.19
Kvægnyt nr. 12 - 2019
Læs bl.a. om: Slætstrategi, besøgshygiejne, 10 gode grunde til at være landmand.
14.06.19
Kvægnyt nr. 11 - 2019
Masser af klimaartikler.
31.05.19
24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kvægkongressen er det årlige samlingspunkt for landmænd med kvægbedrifter, forskere, beslutningstagere og interesseorganisa...
24.05.19