Feedback Form

  

Oprettet: 20-04-2017

Brug slætprognosen lige før skårlægning

Brug slætprognosen med aktuelle vejrdata for dit område, når beslutningen om det eksakte slættidspunkt skal tages.

I denne uge eller næste uge? Når slættidspunktet kommer tæt på, er værktøjet slætprognosen en god støtte, der kan hjælpe dig til at tage den rette beslutning om præcis, hvornår skårlæggeren skal i marken.

Slætprognosen er udviklet af SEGES, fordi man oplevede et behov for et bedre styringsværktøj for landmænd og rådgivere til at forudsige græssets kvalitet, så den optimale kvalitet kan opnåes. Torben Spanggaard Frandsen, SEGES PlanteInnovation, forklarer:

“Med prognosen kan du følge græssets vækst og kvalitetsparametrene for fordøjelighed (FK org. stof), energiindhold, proteinindhold og sukkerindhold. På den måde kan du vurdere, hvornår græssets indhold matcher kravene til den samlede foderration på din bedrift.”

Hvis du har en hvidkløverbaseret blanding, vælger du blanding nr. 22, og har du en hvid- og rødkløverbaseret blanding, vælger du blanding nr. 45 i slætprognosens dialogboks. Derudover skal du blot indtaste dit postnummer for at få klimadata for dit område, og så er du kørende.

Slætprognosen findes på www.landbrugsinfo.dk/grovfoder, og er frit tilgængelig for alle abonnenter på Landbrugsinfo. Den må ikke forveksles med værktøjet ’Slætstrategi – Græs’, som anvendes til at lægge en strategi for sine græsslæt gennem sæsonen.

Større præcision med planteprøve før slæt

Variationen marker imellem kan være meget afhængig af græsmarkens alder og jordbund. Ønsker du en mere præcis prognose, kan du få udtaget en planteprøve til analyse 10-14 dage før forventet slæt og indtaste resultatet direkte i prognosen. Du kan enten bestille din rådgiver til at udtage prøven eller selv udtage prøven og aflevere den på dit rådgivningscenter.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 8, 2017

Relaterede artikler:

Uanset græsblanding er der bedst økonomi i fem slæt
Tag første slæt tidligt
Fem slæt giver det bedste ko-foder

 

Sidst bekræftet: 06-04-2018 Oprettet: 20-04-2017 Revideret: 20-04-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Lokale fødevarer betyder mest i Sverige og Norge
Opfattelsen af kvalitetsfødevarer er ikke helt ens i Danmark, Norge og Sverige. Det viser en ny forbrugerundersøgelse, der ...
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19
Små film lærer svenskerne om kød
Den svenske kødbranche, Svenskt Kött, har udviklet en digital grunduddannelse i håndtering og tilberedning af kød til forbr...
09.08.19
Kvægnyt nr. 14 - 2019
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klo...
09.08.19