Oprettet: 20-04-2017

Tag første slæt tidligt

Læg en strategi for slætgræsset og tag første slæt en uge tidligere end du plejer.

Vil man lave græsensilage, som giver mælk i tanken, skal fordøjeligheden af organisk stof helt op på 80-82 pct. Det viser nye danske forsøg gennemført på Danmarks Kvægforskningscenter i Foulum. Det er noget højere end de 77-78 pct., som anbefalingen tidligere har lydt på – og som det endda har vist sig svært at opnå de seneste år, hvor græsensilagen mange steder er blevet alt for tungt fordøjelig.

Derfor anbefaler SEGES’ to eksperter i slætgræs, Torben Spanggaard Frandsen og Peter Hvid Laursen nu, at langt de fleste tager første slæt, en uge tidligere end de plejer.

“Man får altså et langt bedre foder ved at tage første slæt før 20. maj. For det første bliver fordøjeligheden højere, og det samme gør proteinprocenten, så vi vil helt klart anbefale, at man satser på at tage første slæt tidligt,” lyder det fra Torben Spang­gaard Frandsen, SEGES PlanteInnovation.

Det er hans erfaring, at mange er tilbageholdende med at tage et tidligt første slæt, fordi mange har den opfattelse, at det går ud over udbyttet. Men det gør det ikke, forklarer han:

“Det lavere udbytte i første slæt bliver kompenseret ved en hurtigere genvækst, mere plads til kløver og dermed et højere udbytte i andet slæt. Så jeg vil faktisk fraråde en strategi, der går på at lave et størst muligt første slæt, for det går ud over andet slæt, og I får ikke den kvalitet, der giver mest mælk i tanken,” siger Torben Spanggaard Frandsen.

Læg en strategi

Om man vælger at følge rådet om et tidligere og mindre første slæt eller ej, opfordrer Torben Spanggaard Frandsen og Peter Hvid Laursen kraftigt til, at man lægger en strategi for sit slætgræs.

“Hvis du sætter dig ned og beslutter dig for, hvor mange slæt du vil have, og hvilken kvalitet du vil gå efter i de forskellige slæt, så er du allerede foran. Du har mindsettet indstillet på at få taget slættene i rette tid i stedet for at komme i gang et par dage for sent. Så lige meget hvordan vejret arter sig, vil jeg påstå, at det altid kan betale sig at lave en plan. Vejret er altid en ubekendt, men uden en plan har du i princippet to ubekendte,” påpeger Peter Hvid Laursen, SEGES HusdyrInnovation.

Brug nyt værktøj

SEGES udviklede sidste år værktøjet ’Slætstrategi - Græs’, som anvendes til at lægge en strategi for sine slæt gennem sæsonen. Græsproduktion består jo af fire-fem slæt, der hver besidder fordele og ulemper. Værktøjet hjælper med at skabe overblik over slætstrategiens betydning for kvaliteten i de enkelte slæt, og hvordan de bedst kombineres (se figur).

Klik på figuren for at se den i større format.

I slætstrategiværktøjet indtaster man, hvilken dato man planlægger at tage de enkelte slæt. Herefter vises beregnet udbytte, fordøjelighed og indhold af råprotein for såvel det enkelte slæt som samlet set. Samtidig kan du se en graf, der viser udviklingen i udbytte, fordøjelighed og indhold af råprotein i ugerne efter det planlagte slættidspunkt. Værktøjet er dynamisk og tilpasses løbende gennem sæsonen, efterhånden som de enkelte slæt bliver høstet. Slætstrategiværktøjet findes her og er tilgængeligt for alle abonnenter af landbrugsinfo.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 8, 2017

Relaterede artikler:

Uanset græsblanding er der bedst økonomi i fem slæt
Brug slætprognosen lige før skårlægning
Fem slæt giver det bedste ko-foder


Sidst bekræftet: 08-04-2019 Oprettet: 20-04-2017 Revideret: 20-04-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder
Du skylder dig selv at udnytte de muligheder, der er i at komme tættere på økonomien i din grovfoderproduktion, mener Chris...
24.01.20
Kvægnyt nr. 2 - 2020
Læs bl.a. om: SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella; Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder; Sådan k...
24.01.20
24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20
Kvægnyt nr. 23 - 2019
Læs om: Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden; Brug af kønssorteret sæd er en fordel ved forlænget laktation;...
13.12.19