Oprettet: 20-04-2017

Uanset græsblanding er der bedst økonomi i fem slæt

Fem slæt giver højere fordøjelighed og højere indhold af råprotein, som det er synd at snyde sig selv for.


Græshøst handler om andet og mere end første og andet slæt. Foto: SEGES.

For Torben Spanggaard Frandsen, der arbejder med slætgræs i SEGES PlanteInnovation, er der reelt ikke et spørgsmålet om antallet af slæt.

“Der er altid økonomi i at lave fem slæt uafhængig af, hvilken græsblanding du bruger – også med en hvidkløverbaseret rajgræsblanding,” lyder det fra græseksperten.

Han oplever af og til en tendens til, at græshøst kun kommer til at handle om at få et stort første og andet slæt – og det er efter hans opfattelse en misforståelse.

“Du kan lave et kanon godt foder i femte slæt. Det køligere vejr sidst på sæsonen betyder, at ligninindholdet i græsset falder, og dermed bliver fordøjelighed højere. Samtidig er femte slæt meget proteinrigt og kan derfor med fordel supplere de første slæt, der ofte har et lavere indhold af råprotein, så det vil være synd ikke at gå efter det,” mener han.

Planlæg et slæt til kviefoder

Mange ønsker ikke at planlægge at lave et slæt med lav fordøjelighed – ’Der skal nok være et slæt, der kikser alligevel, så det behøver vi ikke planlægge efter’ – lyder argumentet ofte.

“Men hvis du tager første slæt en uge tidligere, har du brug for at lade et af de andre slæt stå en uge for længe, for at kunne få markerne gjort vinterklar i begyndelsen af oktober, hvis du kun vil tage fem slæt. Så du kan lige så godt planlægge en uges længere slætvindue før enten tredje eller fjerde slæt og så give det til kvierne,” siger Torben Spanggaard Frandsen, og uddyber, at det varme vejr midt på sommeren giver et højere ligninindhold, og dermed lavere fordøjelighed, så det giver god mening at satse på et af de to midterste slæt til kviefoder.

I det hele taget opfordrer han til, at man ikke lader tilfældigheder bestemme, hvad der bliver kviefoder. Især, hvis man vælger at følge rådet om at tage første slæt en uge tidligere end normalt, giver det mening at planlægge et slæt til at være kviefoder.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 8, 2017

Relaterede artikler:

Tag første slæt tidligt
Brug slætprognosen lige før skårlægning
Fem slæt giver det bedste ko-foder

Sidst bekræftet: 08-04-2019 Oprettet: 20-04-2017 Revideret: 20-04-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20