Forsuring af goldkøer i Close-UP-perioden (de sidste 21 dage inden kælvning) er et effektivt redskab til at forebygge mælkefeber og sikre god ædelyst helt frem til kælvning. Det anbefales at lave Close-UP-rationer med CAB-værdier mellem -80 og -100 meq./kg TS.
Forsuring af goldkøer skal altid følges op med tjek af urin-pH, som maksimalt må være 6,5. Det er vigtigt at være opmærksom på, at man ikke kan teste for overforsuring ved måling af urin-pH. Hvis køerne overforsures, vil de udvise en lavere foderoptagelse, uden det kan måles på urin-pH. Overforsuring vil særligt nedsætte køernes foderoptagelse i den sidste del af Close-UP-perioden.
Sådan følger du op
Udtag urinprøver:
- Udtag
urinprøver fra mindst otte køer i Close-UP-holdet, ved færre køer må der
samles op over et par uger. Goldkøerne bør have været på forsurende
ration i mindst fem dage inden prøveudtagning.
- Hvis alle køer har urin-pH under 6,5, begyndes udtagning af foderprøver.
- Hvis
der er køer med urin-pH over 6,5 i Close-UP-holdet efter fem dage på
forsurende foder, sænkes CAB i rationen, og der begyndes igen med
udtagning af urinprøver fem dage efter indfasning af ny blanderecept.
Udtag foderprøve:
- Udtag prøve fra flere blandinger af Close-UP-ration.
- Husk
omhyggelig prøveneddeling med kegleneddeling eller send alle delprøver
til laboratoriet med tydelig instruks om omhyggelig blanding og
neddeling inden analyse.
- Husk, at jo bedre rationen er blandet, des mere sikker bliver prøveudtagningen.
Præcision er vigtigt
- Foderblanderen skal være ren inden blanding af Close-UP-goldration.
- Hvis foderblanderen ikke kan tømmes helt, skal der indregnes overslæbning af foder ved optimering af Close-UP-ration.
- Vær omhyggelig med udvejning af mineraler og fodermidler til små blandinger af goldration.
- Vær
opmærksom på, om der er foderemner, der ligger på sneglene i stedet for
at blive blandet ind i rationen, brug evt. tilsætning af vand til at
vaske foderemner som mineraler af sneglene i foderblanderen.
|
Se hvordan:
Læs også:
Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 21, 2019