Oprettet: 15-12-2017

”Tænk, hvis vi har købt dyrt soja til ingen nytte”

Soja er helt væk fra foderplanen hos Bente og Henrik Høj, og køerne holder ydelsen fint med raps som eneste proteinkilde.


Bente og Henrik Høj fodrer deres 90 køer af blandet race helt uden soja. Foto: Privat

For et halvt år siden fjernede Bente og Henrik Høj samtlige 2,8-3,0 kg soja fra foderplanen. De havde fodret med halvt soja og halvt raps, men skulle nu med på Arlas non-GM-vogn. Som erstatning for sojaen fik de lavet en kraftfoderblanding med rapskage, rapsskrå og en tredjedel roepiller. Den blanding kører de stadig med uden problemer – alligevel gik overgangen til den nye foderplan ikke helt smertefrit.

”Vi fik simpelthen givet dem for lidt energi i den nye foderplan, og så faldt de selvfølgelig i ydelse. Men det er der rettet op på nu, og vi er tilbage på normalen. Ved sidste ydelseskontrol havde vi flere, der gav over 50 kg mælk, og det kan de jo ikke, hvis kraftfoderforsyningen ikke er i orden,” lyder det fra Henrik Høj, der lige nu kæmper for at få fedtprocenten med op igen – aktuelt er den 3,45, men bevæger sig i den rigtige retning. Proteinprocenten har været upåvirket af foderskiftet.

Beskyttet urea gav problemer

Da de skulle i gang med at fodre helt uden soja, tilføjede de beskyttet urea i foderplanen.

”Det skulle vi nok ikke have gjort. Køerne blev meget tørre i møget. Vi har en teori om, at ureaen gav alt for meget by-pass protein, vommen fungerede i hvert fald slet ikke,” fortæller Henrik Høj.

Den beskyttede urea blev trukket ud og erstattet med mere kraftfoder og korn. Foderplanen lyder nu udelukkende på kraftfoderblandingen med rapskage, rapsskrå og roepiller, sodabehandlet hvede og majsensilage. Og det går så godt, at ægteparret Høj næsten ryster på hovedet:

”Det er godt nok ufatteligt, hvis raps kan gøre det ud for alt den dyre soja, vi har gået og købt alle de år. Men det ser ud til, at det er tilfældet,” konstaterer de.

De er dog også bevidste om, at de positive erfaringer kan have mindre hensigtsmæssige sideeffekter.

”Man kan frygte, at det kan blive svært at skaffe alt det raps, hvis det her griber om sig, så rapsen stiger i pris. Derfor ender det nok med, at vi forsøger os med et par hektarer med lupiner næste år,” fortæller Henrik Høj.

At den GM-fri fodring øger udskillelsen af fosfor er dog ikke noget, ægteparret har ofret mange tanker.

”Nu er det GM-frit, de vil have, og så får de det. Så må vi se, hvad de finder på næste gang,” lyder konstateringen fra den fynske mælkeproducent.

 

Relaterede links

Højtydende besætninger holder ydelsen uden soja
Non-GM-fodring får fosforudskillelsen til at stige markant


Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 23, 2017

Sidst bekræftet: 29-11-2019 Oprettet: 15-12-2017 Revideret: 15-12-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder
Du skylder dig selv at udnytte de muligheder, der er i at komme tættere på økonomien i din grovfoderproduktion, mener Chris...
24.01.20
Kvægnyt nr. 2 - 2020
Læs bl.a. om: SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella; Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder; Sådan k...
24.01.20
24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20
Kvægnyt nr. 23 - 2019
Læs om: Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden; Brug af kønssorteret sæd er en fordel ved forlænget laktation;...
13.12.19