Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 12-04-2020

  

Oprettet: 10-01-2020

Kalvelunger under mikroskopet

To dyrlægestuderende er ved at kortlægge, hvilke typer bakterier og vira der er årsag til forskellige lungelidelser hos kalve. Resultaterne præsenterer makkerparret i begyndelsen af februar.


I et forsøg på at fastlægge forskellige årsager til lungelidelser har dyrlægestuderende Andreas Kristian Klit og hans makker Jens Jespersen Pauls undersøgt 40 sæt kalvelunger.
Foto: Jens Jespersen Pauls

Bliver en dyrlæges rådgivning om behandling, vaccination og generelt opdræt af kalve bedre, hvis han eller hun obducerer lungerne fra besætningens kalve, der døde af lungelidelser?

Svaret på det spørgsmål arbejder Jens Jespersen Pauls og Andreas Kristian Klit, dyrlægestuderende ved Københavns Universitet, på at finde. Opgaven er et led i den fireårige indsats ‘Robuste Kalve’, som gennemføres af Københavns Universitet i samarbejde med SEGES, Aarhus Universitet og DTU.

”Vi har undersøgt 19 sæt lunger fra selvdøde kalve i 5 slagtekalvebesætninger og 21 sæt kalvelunger fra Aarhus Slagtehus. Vores mål er få mere viden om, hvilke bakterier og vira der er årsag til forskellige typer lungelidelser. Det kan være værdifuldt at vide, hvad kalvene reelt er døde af. Måske kan vi med denne viden blive endnu bedre til at forebygge sygdom og måske også gøre behandlingen af kalves lungelidelser mere effektiv og reducere forbruget af antibiotika,” forklarer Jens Jespersen Pauls.

Stor økonomisk betydning

Lungebetændelse hos kalve i alderen 0-12 måneder er den markant hyppigst registrerede lidelse. Den bidrager til en stor andel af antibiotikaforbruget i den aldersgruppe. Især for slagtekalvebesætninger har sygdommen stor økonomisk, sundhedsmæssig og dyrevelfærdsmæssig betydning.

Jens Jespersen Pauls og Andreas Kristian Klit forventer at kunne præsentere resultaterne af deres undersøgelser i begyndelsen af februar.

Masser af prøver på kalve

Det store kalveprojekt ‘Robuste Kalve’ lægger lunger fra selvdøde kalve til dette forsøg. Derudover er der i projektet taget bl.a. blodprøver, gødningsprøver og næsesvabere af kalve hos 16 slagtekalveproducenter og de mælkeproducenter, der leverer kalve til dem.

Det overordnede formål er at skabe mere robuste kalve og dermed et lavere antibiotikaforbrug

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 1, 2020

Sidst bekræftet: 10-01-2020 Oprettet: 10-01-2020 Revideret: 10-01-2020

Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Henrik Lomholt Rasmussen

Af samme forfatter

Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden
Nyt kursus fra SEGES sætter fokus på, hvordan man kan øge effektiviteten, motivere medarbejderne og forbedre yversundheden...
13.12.19
Stor japansk interesse for dansk mælkeproduktion
På en rundtur i Danmark gav et besøg hos en landmand i Lejre en delegation af japanske politikere og ambassadefolk megen in...
18.10.19
God støtte i en trængt tid
Positiv opbakning på Fødevaredagen.
04.10.19
Reducer klimaaftrykket og tjen flere penge
SEGES efterlyser kalve til et fireårigt udviklingsarbejde, der gennem avl og den nyeste genteknologi skal skabe en klimaven...
09.08.19
Solen skinnede på verdens største erfagruppe
Under en skyfri himmel blev godt 400 landmænd, medarbejdere og rådgivere opdateret om den nyeste viden om grovfoder og udve...
14.06.19