Feedback Form

  

Oprettet: 05-03-2019

Nyt internationalt samarbejde skal reducere antibiotikaresistens i husdyrbruget

Landmænd, dyrlæger, rådgivere forskere og industri fra hele Europa går sammen om at udarbejde og implementere best practice for brug af antibiotika i husdyrproduktionen.


Målet med samarbejdet er at udarbejde og formidle værktøjer, anbefalinger og best practice for at opnå et mere ansvarligt brug af antibiotika på europæisk plan.

”Uden et koordineret samarbejde nu og her mellem mange interessenter har verden kurs mod en post-antibiotisk æra, hvor almindelige infektioner og småskader, som har kunnet behandles i årtier, vil kunne dræbe igen.”
Sådan lyder et citat fra dr. Keji Fukuda, assisterende generaldirektør i WHO. Og citatet understreger den voksende globale trussel, som stigende antibiotikaresistens udgør. Og netop denne trussel er baggrunden for et helt nyt internationalt samarbejde, som har til mål at reducere antibiotikaresistens i husdyrbruget. Der er tale om et samarbejde mellem 15 partnere fra 9 lande i Europa. Fra Danmark deltager SEGES som partner. Samarbejdet har fået navnet DISARM (Disseminating Innovative Solutions for Antibiotic Resistance Management) og vil forløbe de næste tre år.

40 besætninger involveres

Organisationen vil arbejde på at samle op mod 600 aktive medlemmer, som skal omfatte landmænd, dyrlæger, rådgivere, forskere og industri. Medlemmerne skal bl.a. samarbejde om at udarbejde og formidle værktøjer, anbefalinger og best-practice i retning mod et mere ansvarligt brug af antibiotika. På landmandssiden vil samarbejdet omfatte 40 husdyrbesætninger fra hele Europa, som skal gå forrest med implementering. Disse besætninger vil også danne udgangspunkt for workshops, farmbesøg og andre events.

Danmark er foregangsland

Afdelingsleder i Husdyrinnovation på SEGES, Jaap Boes er meget tilfreds med det nye samarbejde.
I Danmark har SEGES og kvægbrugerne i mange år arbejdet med at nedbringe antibiotikaforbruget bl.a. ved hjælp af best practice og handlingsplaner, udviklet på baggrund af forskningsresultater.
”Derfor kan vi kun være tilfredse med, at arbejdet nu bliver løftet op på europæisk plan,” lyder det fra Jaap Boes. Ifølge afdelingslederen vil der blive udpeget omkring fem danske kvægbesætninger, som sammen med SEGES skal give input og bidrage til samarbejdet.

Læs hele pressemeddelelsen fra projektet her

Sidst bekræftet: 05-03-2019 Oprettet: 05-03-2019 Revideret: 05-03-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Et, to og tre hjerter til okse-, kalvekød og mejeriprodukter
Dyrevelfærdsmærket udvides til også at omfatte okse- kalvekød og mejeriprodukter. Ordningen forventes at træde i kraft 1. j...
20.09.19
Kvægnyt nr. 17 - 2019
Her taler vi allesammen dansk; Vand giver liv til naturen og bedriften; m.m.
20.09.19
Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Værktøj i DMS giver overblik over besætningens yverbetændelser
Hvordan ser 2. kalvskøernes yversundhed ud, hvornår i laktationen er der især problemer, og hvad er årsagen? Klik af i DMS-...
23.08.19
Totalt stop for brug af humankritiske antibiotika til kvæg
Fra 1. september er det slut med at bruge 3. og 4. generations cephalosporiner til kvæg. Beslutningen er branchens egen.
23.08.19