Oprettet: 05-03-2019

Nyt internationalt samarbejde skal reducere antibiotikaresistens i husdyrbruget

Landmænd, dyrlæger, rådgivere forskere og industri fra hele Europa går sammen om at udarbejde og implementere best practice for brug af antibiotika i husdyrproduktionen.


Målet med samarbejdet er at udarbejde og formidle værktøjer, anbefalinger og best practice for at opnå et mere ansvarligt brug af antibiotika på europæisk plan.

”Uden et koordineret samarbejde nu og her mellem mange interessenter har verden kurs mod en post-antibiotisk æra, hvor almindelige infektioner og småskader, som har kunnet behandles i årtier, vil kunne dræbe igen.”
Sådan lyder et citat fra dr. Keji Fukuda, assisterende generaldirektør i WHO. Og citatet understreger den voksende globale trussel, som stigende antibiotikaresistens udgør. Og netop denne trussel er baggrunden for et helt nyt internationalt samarbejde, som har til mål at reducere antibiotikaresistens i husdyrbruget. Der er tale om et samarbejde mellem 15 partnere fra 9 lande i Europa. Fra Danmark deltager SEGES som partner. Samarbejdet har fået navnet DISARM (Disseminating Innovative Solutions for Antibiotic Resistance Management) og vil forløbe de næste tre år.

40 besætninger involveres

Organisationen vil arbejde på at samle op mod 600 aktive medlemmer, som skal omfatte landmænd, dyrlæger, rådgivere, forskere og industri. Medlemmerne skal bl.a. samarbejde om at udarbejde og formidle værktøjer, anbefalinger og best-practice i retning mod et mere ansvarligt brug af antibiotika. På landmandssiden vil samarbejdet omfatte 40 husdyrbesætninger fra hele Europa, som skal gå forrest med implementering. Disse besætninger vil også danne udgangspunkt for workshops, farmbesøg og andre events.

Danmark er foregangsland

Afdelingsleder i Husdyrinnovation på SEGES, Jaap Boes er meget tilfreds med det nye samarbejde.
I Danmark har SEGES og kvægbrugerne i mange år arbejdet med at nedbringe antibiotikaforbruget bl.a. ved hjælp af best practice og handlingsplaner, udviklet på baggrund af forskningsresultater.
”Derfor kan vi kun være tilfredse med, at arbejdet nu bliver løftet op på europæisk plan,” lyder det fra Jaap Boes. Ifølge afdelingslederen vil der blive udpeget omkring fem danske kvægbesætninger, som sammen med SEGES skal give input og bidrage til samarbejdet.

Læs hele pressemeddelelsen fra projektet her

Sidst bekræftet: 03-03-2020 Oprettet: 05-03-2019 Revideret: 05-03-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Smitte og smittebeskyttelse
Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirus.
11.03.20
Kvægkongres: Her de ti mest populære indlæg
Se hvilke ti indlæg, som fik flest tilmeldinger på Kvægkongres 2020
06.03.20
Kvægkongres: Laura vandt prisen som Årets kvægelev
For første gang blev prisen ’Årets elev i kvægbruget’ uddelt. Prisen skal sætte fokus på de mange dygtige elever i kvægbrug...
06.03.20
Kvægkongres: En landmand og CSR-direktøren i JYSK om at arbejde med bæredygtighed
Svineproducent Jonas Würtz og CSR-direktør Rune Jungberg Pedersen inspirerede med deres tilgang til at arbejde med bæredygt...
06.03.20