Oprettet: 03-06-2016

Pas på antibiotikauheld i kvægbesætningen i ferietiden

Mange uheld med antibiotika i mælken sker i ferien. Men træffer man de nødvendige forholdsregler, kan man minimere risikoen og tage af sted med en god fornemmelse.

Ferietiden nærmer sig, og det er dejligt. Men det er også den tid på året, hvor vi ser flest uheld med antibiotika i mælken. Alene i 2015 skete 65 ud af de i alt 170 antibiotikauheld i ferieperioder og på tidspunkter med travlhed i marken. En del af disse uheld skyldtes manglende mærkning af behandlede køer eller goldkøer og samtidig svigt i kommunikationen med ny malker eller vikar. Og det er værd at have i baghovedet, før man tager af sted på sommerferie, så man kan træffe de nødvendige forholdsregler og forebygge uheld.

Sørg for god kommunikation

Sørg for at sætte kommunikationen om behandlede køer i system og gør den tydelig. Meget ofte bliver der kun givet mundlig besked om behandlinger – og det har givet anledning til uheld. Derfor skal der kommunikeres på skrift. Sørg for, at der laves en synlig liste over hvilke køer, der er i behandling – for eksempel på et whiteboard i malkestalden. Sørg også for en liste over behandlede goldkøer. Det sker overraskende tit, at goldkøer slipper over til den malkende gruppe og bliver malket med. Hvis det er muligt, så opstald behandlede køer i et separat hold.

Mærk køerne – også i AMS-besætninger

I besætninger med konventionel malkning skal behandlede køer mærkes med to ankelbånd. I AMS-besætninger skal de mærkes enten med tape om halen eller med to ankelbånd.

”Kvalitetsrådgiverne bliver tit spurgt om hvorfor, eftersom malkerobotten jo ikke kan se mærkningen. Men det er ikke for robottens skyld, der skal sættes tape på, men for at sikre, at den rigtige ko behandles og genbehandles,” forklarer afdelingsleder Snorri Sigurdsson, SEGES Kvæg.

Det sker, at den forkerte ko behandles og malkes med og er årsag til antibiotika i tankmælken.

”Sådan en ko kan være virkelig svær at genfinde, og nogle gange må flere dages tankmælk kasseres, mens man afventer, at koen ikke udskiller antibiotika længere. Det koster virkelig dyrt og burde kunne undgås med korrekt mærkning,” fortæller Snorri Sigurdsson.

Endelig er det vigtigt, at køer til behandling i AMS-besætninger altid tastes til framalkning, inden de bliver behandlet. I 2015 var for sen indtastning af behandlede køer skyldt i 15 pct. af uheldene i AMS-besætninger.

 

Før du tager på ferie

  • Instruer om tydelig opmærkning af alle behandlede køer
  • Sørg for en liste i malkestalden over køer i behandling
  • Opstald behandlede køer i et separat hold, hvis det er muligt
  • Sørg for at indtaste til framalkning ved udpegning – ikke efter første behandling.

 

 Læs også:

Antibiotikauheld – her gik det galt

Kvalitetsrådgiverne på detektivarbejde

’Sikker malkning’ på otte sprog

 

Artiklen har været bragt i kvægNYT nr. 11 – 2016

 

Sidst bekræftet: 20-05-2019 Oprettet: 03-06-2016 Revideret: 03-06-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Smitte og smittebeskyttelse
Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirus.
11.03.20
Kvægkongres: Her de ti mest populære indlæg
Se hvilke ti indlæg, som fik flest tilmeldinger på Kvægkongres 2020
06.03.20
Kvægkongres: Laura vandt prisen som Årets kvægelev
For første gang blev prisen ’Årets elev i kvægbruget’ uddelt. Prisen skal sætte fokus på de mange dygtige elever i kvægbrug...
06.03.20
Kvægkongres: En landmand og CSR-direktøren i JYSK om at arbejde med bæredygtighed
Svineproducent Jonas Würtz og CSR-direktør Rune Jungberg Pedersen inspirerede med deres tilgang til at arbejde med bæredygt...
06.03.20