Feedback Form

  

Oprettet: 08-02-2019

Leverer mælkekvalitet i topklasse

Ændring i malkerutinerne rykkede mælkekvaliteten på Mysagergård helt op i superligaen. Bjørn Borup var kun en enkelt celletalsmåling fra at blive Kvalitetsmester 2018. Den titel forbliver ubesat.

Ro, regelmæssighed og renlighed. Det er mælkeproducent Bjørn Borups korte opskrift på mælkeproduktion af den flotteste kvalitet i Danmark. Kun en enkelt celletalsmåling på 160.000 adskiller ham fra at kunne tage kvalitetsmestertitlen for 2018. Den er der ingen, der tager. Men med et gennemsnitligt celletal på 100.000, et kimtal på 3.000 og ingen antibiotikauheld, er Bjørn Borup en af de producenter, som kom meget tæt på titlen, og som hævet over enhver tvivl har ydet en fantastisk indsats.

Og selvom det ærgrer ham, at han ikke lige kom det sidste stykke, gør det flotte resultat ham alligevel glad.

”Det giver da helt sikkert en faglig stolthed og stor tilfredshed – og ikke mindst bundlinje,” fortæller han og indrømmer, at mælkekvalitet er noget, de går meget op i på Mysagergård:

”Jeg har tre meget dygtige, loyale og disciplinerede malkere, som har en stor del af æren i vores resultater.”

Besætningen omfatter 180 Dansk Holstein, som ligger i sand, og malkningen foregår i en 18 år gammel 2x8-sildebensstald.

Nye rutiner gav ro og bedre nedlægning

To vigtige forudsætninger for det flotte resultat er ifølge Bjørn Borup, at de har disciplin og altid gør sig umage med malkningen.

”Malkningen skal være ens hver gang – også selvom vi fx har travlt med at snitte eller høste,” forklarer han og tilføjer, at det også er helt afgørende, at man tager sig tid til at sætte nye malkere godt ind i rutinerne. ”Og så er vores malkere supergode til at overlevere informationer til hinanden, hvilket også er vigtigt,” fortæller han.

Men det er især ændringer af malkerutinerne for et par år siden, der iflg. Bjørn virkelig har rykket på mælkekvaliteten:

”Vi malker for og forskummer fire køer ad gangen. Så går vi tilbage og tørrer af med én klud pr. ko – og sætter maskinen på med det samme. Tidligere skummede vi, tørrede af, malkede for og satte så maskinen på. Som vi gør nu, får koen bedre tid til at lægge ned, og vi sætter maskinen på et helt rent yver med rene handsker,” forklarer han.

Bjørn Borup erkender, at det var svært at lave om på rutinerne.

”Det var ikke nemt at vende alting rundt. Men den ro i malkestalden, som ændringen gav, rykkede helt vildt. Vi har langt færre afspark, langt færre der skider i malkestalden – og ikke mindst en bedre nedlægning og hurtigere maxflow. Og når man oplever det, så giver det god mening og bliver nemmere at holde fast i ændringen,” forklarer han.

Tjek på kemien og rigeligt med varmt vand

Kimtallet på Mysagergård er med et gennemsnit på 3.000 også i topklasse. Her lyder Bjørn Borups mantra ’hygiejne, hygiejne, hygiejne’.

”Vi har rutiner, der sikrer, at der altid er kemi på anlægget. Og så sørger vi for at, at der er rigeligt med varmt vand til vask af anlægget,” fortæller han.

En sidste faktor, Bjørn Borup nævner som væsentlig for besætningens mælkekvalitet, er foderet.

”Vi går meget op i en ensartet fodring med super grovfoderkvalitet,” slutter han.

 

Næsten Kvalitetsmester

7 producenter formåede i 2018 at holde alle celletalsmålinger under 150.000. 33 producenter holdt alle kimtalsmålinger under 5.000. Der er dog ingen gengangere i de to grupper, og dermed ingen, der kunne opfylde kriterierne for kvalitetsmestertitlen:

  • Ingen celletalsmålinger over 150.000
  • Ingen kimtalsmålinger over 5.000
  • Ingen antibiotikauheld.

 

Celletal top 10 i 2018

Hvis man udelukkende ser på det geometriske tankcelletal, gjorde disse 10 besætninger det bedst i 2018.

   
Svend Sørensen, Haderup 60.998
Narayanananda Universal Yoga Trust DK, Odder 61.986
Lindegaard Dairy Aps, Årre 71.086
Boudewijn Hans Ijdema, Kjellerup 72.897
Bente Vestergård & Ole Kristensen, Spøttrup 77.358
Marcel Jacobs, Nibe 78.034
Niels Jørgen & Niels Kristian Jørgensen, Brovst 78.486
Jens Ramsgaard Munk, Vodskov 81.267
Mogens Wind, Tinglev 84.470
John Andersen, Spentrup 85.338

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 3, 2019

Sidst bekræftet: 08-02-2019 Oprettet: 08-02-2019 Revideret: 08-02-2019

Forfatter

Veterinær & Kvalitetsforhold
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Events og Fagkommunikation


Af samme forfatter

International mastitiskonference i Danmark
Få den nyeste viden om mastitis serveret af verdens ledende eksperter og forskere på området, når IDF* inviterer til konfer...
05.04.19
Et skridt ad gangen - gav Carsten mod på forandring
Frygten for løbske omkostninger holdt mælkeproducent Carsten Lindberg tilbage fra at iværksætte forandringer. En aftale med...
05.04.19
Kvægnyt nr. 7 - 2019
Læs bla. om: Afskallet havreviser gode takter.., Tørsyre velegnet til stabilisering af fuldfoder ...
05.04.19
Lavere kalvedødelighed for kødkvægskrydsninger bliver en del af avlsmålet i 2019
Evnen til overlevelse handler ikke kun om godt management, men ligger også i generne. Derfor bliver ungdyroverlevelse en de...
05.04.19
Videoer om yversundhed oversat til rumænsk
Der er mange rumænsktalende medarbejdere på de danske kvæggårde. Nu kan tre videoer om hhv. gode malkeprocedurer i karrusel...
29.03.19