Ro, regelmæssighed og renlighed. Det er mælkeproducent Bjørn Borups korte opskrift på mælkeproduktion af den flotteste kvalitet i Danmark. Kun en enkelt celletalsmåling på 160.000 adskiller ham fra at kunne tage kvalitetsmestertitlen for 2018. Den er der ingen, der tager. Men med et gennemsnitligt celletal på 100.000, et kimtal på 3.000 og ingen antibiotikauheld, er Bjørn Borup en af de producenter, som kom meget tæt på titlen, og som hævet over enhver tvivl har ydet en fantastisk indsats.
Og selvom det ærgrer ham, at han ikke lige kom det sidste stykke, gør det flotte resultat ham alligevel glad.
”Det giver da helt sikkert en faglig stolthed og stor tilfredshed – og ikke mindst bundlinje,” fortæller han og indrømmer, at mælkekvalitet er noget, de går meget op i på Mysagergård:
”Jeg har tre meget dygtige, loyale og disciplinerede malkere, som har en stor del af æren i vores resultater.”
Besætningen omfatter 180 Dansk Holstein, som ligger i sand, og malkningen foregår i en 18 år gammel 2x8-sildebensstald.
Nye rutiner gav ro og bedre nedlægning
To vigtige forudsætninger for det flotte resultat er ifølge Bjørn Borup, at de har disciplin og altid gør sig umage med malkningen.
”Malkningen skal være ens hver gang – også selvom vi fx har travlt med at snitte eller høste,” forklarer han og tilføjer, at det også er helt afgørende, at man tager sig tid til at sætte nye malkere godt ind i rutinerne. ”Og så er vores malkere supergode til at overlevere informationer til hinanden, hvilket også er vigtigt,” fortæller han.
Men det er især ændringer af malkerutinerne for et par år siden, der iflg. Bjørn virkelig har rykket på mælkekvaliteten:
”Vi malker for og forskummer fire køer ad gangen. Så går vi tilbage og tørrer af med én klud pr. ko – og sætter maskinen på med det samme. Tidligere skummede vi, tørrede af, malkede for og satte så maskinen på. Som vi gør nu, får koen bedre tid til at lægge ned, og vi sætter maskinen på et helt rent yver med rene handsker,” forklarer han.
Bjørn Borup erkender, at det var svært at lave om på rutinerne.
”Det var ikke nemt at vende alting rundt. Men den ro i malkestalden, som ændringen gav, rykkede helt vildt. Vi har langt færre afspark, langt færre der skider i malkestalden – og ikke mindst en bedre nedlægning og hurtigere maxflow. Og når man oplever det, så giver det god mening og bliver nemmere at holde fast i ændringen,” forklarer han.
Tjek på kemien og rigeligt med varmt vand
Kimtallet på Mysagergård er med et gennemsnit på 3.000 også i topklasse. Her lyder Bjørn Borups mantra ’hygiejne, hygiejne, hygiejne’.
”Vi har rutiner, der sikrer, at der altid er kemi på anlægget. Og så sørger vi for at, at der er rigeligt med varmt vand til vask af anlægget,” fortæller han.
En sidste faktor, Bjørn Borup nævner som væsentlig for besætningens mælkekvalitet, er foderet.
”Vi går meget op i en ensartet fodring med super grovfoderkvalitet,” slutter han.
Næsten Kvalitetsmester
7 producenter formåede i 2018 at holde alle celletalsmålinger under
150.000. 33 producenter holdt alle kimtalsmålinger under 5.000. Der er
dog ingen gengangere i de to grupper, og dermed ingen, der kunne opfylde
kriterierne for kvalitetsmestertitlen:
- Ingen celletalsmålinger over 150.000
- Ingen kimtalsmålinger over 5.000
- Ingen antibiotikauheld.
|
Celletal top 10 i 2018
Hvis man udelukkende ser på det geometriske tankcelletal, gjorde disse 10 besætninger det bedst i 2018.
|
|
Svend Sørensen, Haderup |
60.998 |
Narayanananda Universal Yoga Trust DK, Odder |
61.986 |
Lindegaard Dairy Aps, Årre |
71.086 |
Boudewijn Hans Ijdema, Kjellerup |
72.897 |
Bente Vestergård & Ole Kristensen, Spøttrup |
77.358 |
Marcel Jacobs, Nibe |
78.034 |
Niels Jørgen & Niels Kristian Jørgensen, Brovst |
78.486 |
Jens Ramsgaard Munk, Vodskov |
81.267 |
Mogens Wind, Tinglev |
84.470 |
John Andersen, Spentrup |
85.338 |
Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 3, 2019