Oprettet: 13-12-2019

Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden

Nyt kursus fra SEGES sætter fokus på, hvordan man kan øge effektiviteten, motivere medarbejderne og forbedre yversundheden i malkestalden.


Foto: SEGES

Bruger du dine data fra malkestalden til at optimere dens output? Hvis du studser over det spørgsmål, bliver chefkonsulent Michael Farre, SEGES ikke overrasket.

Han har nemlig erfaring med, at der kan ligge et stort potentiale i at inddrage disse data i motivation af medarbejdere og fine-tuning af malkning.

”Der er et stort økonomisk potentiale i fx at sætte sig ind i medarbejdernes tidsforbrug i malkestalden, hvor mange køer der malkes pr. malkeplads og varig-heden af malkning pr. ko. Men selv om den slags data kan registreres i nyere malkeanlæg, er der landmænd, som ikke får det fulde udbytte af dem,” siger Michael Farre og fortsætter:

”Studier har vist, at 60-70 pct. af arbejdstiden på en bedrift med malkekvæg foregår i malkestalden. Det giver store lønomkostninger. Derfor er det vigtigt, at medarbejderne motiveres til at arbejde mere optimeret og bruger malkedata, så der opnås gode resultater med køerne. Samtidig kan en effektivisering af arbejdet
i malkestalden forbedre yversundheden.”

Fokus på praksis

Sammen med specialkonsulent Vibeke Fladkjær Nielsen, SEGES, har Michael Farre udviklet et kursus i management i malkestalden. Det hedder ’Tid til at udnytte det fulde potentiale’ og er rettet mod mælkeproducenter og driftsledere. Kurset foregår 4.-5. februar og har
fokus på ledelse i praksis.

”Kurset foregår på en bedrift, så deltagerne konkret kan se, hvordan man optimerer et malkeudstyrs muligheder og implementerer ny viden og nye rutiner i malkestalden. Vi kommer også ind på, hvordan man hurtigt og effektivt får oplært nye, motiverede medarbejdere i malkestalden,” siger Michael Farre.

Et vigtigt led i at motivere medarbejdere og gøre dem mere effektive består i at sætte dem grundigt ind i opgaverne. Ikke bare så arbejdet udføres fejlfrit, men også så de har forstået, hvorfor en given rutine er vigtig.

Skynd dig langsomt

Som et eksempel nævner Michael Farre fremgangsmåden, når koen forberedes til malkning og derpå bliver malket.

”Selv om hvert enkelt step i proceduren måske er god nok, kan den stadig forbedres. Der skal anvendes 12-15 sekunder på forberedelse, hvorefter koen skal vente 90-120 sekunder før påsætning, før koen fysiologisk frigiver hormonet oxytocin i blodet og lægger mælken ned. Hvis proceduren er forkert, øges risikoen for nyinfektion. På den måde kan man sige, at man skal skynde sig langsomt,” forklarer Michael Farre.

Det kan åbne for et ledelsesmæssigt paradoks, da begrebet ’at være hurtig’ ofte opfattes som et succeskriterium; ikke mindst blandt udenlandske medarbejdere, som ofte er vant til topstyret ledelse uden den store dialog. Dertil kommer udfordringen med at ændre en vane. Det kan kun de færreste lide.

”Man skal sådan set gøre nogle folk glade for at gøre noget, som de synes er mere besværligt. Det kan man gøre ved at vise medarbejderne data fra malke-stalden, sætte dem ind i problematikken og hele tiden følge op på udviklingen,” forklarer Michael Farre.

Han tilføjer, at kurset sætter fokus på aspekterne ved brug af malkedata i den daglige ledelse, der kan motivere og udvikle medarbejderne:

”Som leder klæder vi dig på til at gå direkte hjem og arbejde med medarbejderne om brug af malkedata.”

Tid til at udnytte potentialet
– kursus om management i malkestalden

Todages kursus om management i malkestalden, mælkekvalitet samt udnyttelse af bedriftens fulde potentiale

Emner:

  • Forstå dine malkestaldsdata
  • Malkestaldens effektivitet
  • Mælkekvalitet og reduceret medicinforbrug
  • Medarbejdermanagement, oplæring og sikkerhed.

Tid: 4.-5. februar 2020

Sted: Nedermarksvej 5, Ans, 8643 Silkeborg

Pris: 5.000 kr. ekskl. moms og inkl. forplejning, træning
og materialer

Tilmelding: Senest 27. januar til Anja Revsbeck, aor@seges.dk.
 
Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 23, 2019
Sidst bekræftet: 13-12-2019 Oprettet: 13-12-2019 Revideret: 13-12-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Henrik Lomholt Rasmussen

Af samme forfatter

Stor japansk interesse for dansk mælkeproduktion
På en rundtur i Danmark gav et besøg hos en landmand i Lejre en delegation af japanske politikere og ambassadefolk megen in...
18.10.19
God støtte i en trængt tid
Positiv opbakning på Fødevaredagen.
04.10.19
Reducer klimaaftrykket og tjen flere penge
SEGES efterlyser kalve til et fireårigt udviklingsarbejde, der gennem avl og den nyeste genteknologi skal skabe en klimaven...
09.08.19
Solen skinnede på verdens største erfagruppe
Under en skyfri himmel blev godt 400 landmænd, medarbejdere og rådgivere opdateret om den nyeste viden om grovfoder og udve...
14.06.19