Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 14-06-2018

  

Oprettet: 16-06-2017

Mælkekvalitetsrådgiverne filmer malkere og køer

Videooptagelser af både malkere og køer bruges til at forbedre malkeprocessen.Når man pludselig ser sig selv udefra, får man øje på ting, man ikke var klar over. Det har SEGES’ kvalitetsrådgivere fundet ud af at udnytte. De er begyndt at filme malkernes arbejde i forbindelse med deres rådgivning.

”Vi har nu i nogen tid brugt et lille action-kamera til at filme malkerne med. Det er et rigtigt godt udgangspunkt, når vi tager en snak med dem bagefter, fordi man kan gå helt tæt på den enkeltes rutiner,” forklarer kvalitetsrådgiver Hans Henrik Bentin, SEGES.

Øger forståelsen for ændringsforslag

På spørgsmålet om, hvad malkerne siger til at blive filmet, svarer Hans Henrik Bentin, at de fleste synes, det er sjovt, og at han aldrig har fået et nej.

”Optagelsen bliver jo kun lige brugt i den specifikke rådgivningssituation, og det bliver meget konkret, når man direkte kan pege på, at her er det supergodt, eller her kan der strammes op,” forklarer han. Han uddyber, at det ikke nødvendigvis er rådgiveren, der filmer. Det kan også været malkeren selv, der får kameraet på.

”Så kan man se, hvad der foregår lige omkring hænderne,” fortæller han.

At malkerne ser deres egne arbejdsrutiner på film, øger, i følge Hans Henrik Bentin, deres opmærksomhed og letter forståelsen for ændringsforslag. Også ved instruktion af udenlandske malkere gør videomateriale det nemmere for rådgiveren at blive forstået, når han påpeger, hvad der er godt og skidt under malkning.

Kameraet kan også monteres, så hele malke­stalden og malkningen dækkes. Det giver et godt grundlag for at vurdere, om der generelt er arbejdsgange, der kan optimeres, så de bliver mere effektive. Især i større malkestalde, hvor der malkes i mange timer, at kameraet er et godt redskab til rådgivning omkring kapacitet og malketid.

Afslører flaskehalse

Men det er ikke kun optagelser af malkeren, der kan gøre malkeprocessen smartere og mere effektiv. Det samme kan optagelser af køerne, når de er på vej til malkning, venter på malkning og efter malkning. I de tilfælde spændes kameraet fast på inventaret, fx for enden af malkestalden eller ved opsamlingspladsen.

”Et sted, hvor kotrafikken ikke kørte godt, satte jeg kamera på nogle låger. Så blev det meget tydeligt, hvor der var flaskehalse,” fortæller Hans Henrik Bentin.

I robotbesætninger kan kameraet anvendes til at overvåge den enkelte malkerobots forberedelse og påsætning over tid eller placeres højt og overvåge kotrafikken.

 

”...det bliver meget konkret, når man direkte kan pege på, at her er det supergodt, eller her kan der strammes op.”

Kvalitetsrådgiver Hans Henrik Bentin

 

Relaterede links:

Undgå antibiotikauheld i ferien
Mælkekvalitetsrådgivernes råd i sommervarmen
Spot varmestress hos køerne og undgå ydelsesfald

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 12, 2017


Sidst bekræftet: 16-06-2017 Oprettet: 16-06-2017 Revideret: 16-06-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20
Kvægkongresprogrammet er på trapperne
Vi håber, du vil give dig tid til at dykke ned i det og lade dig friste af de mange spændende foredrag og debatter.
10.01.20
Velkommen til et år med klima, økonomi og den gode fortælling i kvægbruget
Formand Christian Lund og sektordirektør Ida Storm ønsker godt nytår med et par korte bud på, hvad de forventer, 2020 vil b...
10.01.20
Video: Sådan udtager du prøve til genomisk test
Det er nemt at bestille og udtage prøver til genomisk test. Se hvordan i denne video.
18.12.19