Feedback Form

  

Oprettet: 17-04-2015

Undgå sporer i ensilagen – og mælken

Lavt sporeindhold i mælken har særlig stor betydning i produktionen af modermælkserstatning og proteinrige produkter til svækkede hospitalspatienter.


Vallebaserede produkter til sårbare forbrugergrupper som fx spædbørn skal være meget sikre. Det kræver et lavt sporeindhold i råvaren mælken. Foto: Colourbox.

Spædbørn og svækkede hospitalspatienter er måske ikke det, man tænker mest på, når man kører rundt i ensilagestakken eller tørrer yvere af før malkning. Men måske burde de ofres en tanke. I hvert fald er det to grupper, for hvem lavt sporeindhold i mælken har stor betydning, og det har ensilagekvaliteten og malkehygiejnen dermed også. Det fortæller fabriksdirektør for Arla Foods Ingre­dients Erik Vesløv.

”Vi laver mange produkter til fødevareindustrien, som er baseret på valle – altså den væske, der udskilles fra mælken under fremstillingen af ost. De to produkter, hvor lavt sporeindhold i mælken er af størst betydning, er modermælkserstatning og proteinrige mælkeprodukter til svækkede patienter. Nogle sporer kan producere giftstoffer og er derfor uønskede i slutproduktet. Det gælder i særlig grad disse to produkter, fordi de anvendes til så sårbare forbrugergrupper og derfor skal være meget sikre,” forklarer Erik Vesløv. 

Voldsom opkoncentrering
Når Arla Foods Ingredients får vallen ind, opkoncentreres den fra et indhold på 0,7 pct. protein til 80-90 pct. Eftersom alle de stoffer, som er i mælken, findes i vallen, sker der også en opkoncentrering af eventuelle sporer.

Produkterne til svækkede patienter UHT-behandles – dvs. varmebehandles ved meget høj temperatur – så eventuelt sporeindhold reduceres. Men nogle af sporerne kan overleve varmebehandlingen. Derfor måles sporeindholdet i det færdige produkt, hvor der maksimalt må være mindre end én spore pr. gram. Er indholdet større end det, må produktet kasseres.

Når det gælder produktion af modermælks­erstatning kan UHT-behandling ikke benyttes, fordi det ville ødelægge vigtige næringsstoffer. Derfor analyseres mælkepulveret for sporer. Hvis de findes, skal man finde ud af, om det er typen, der danner giftstoffer, hvilket er en meget langsommelig og fordyrende proces.

”Også her risikerer vi, at stå med et dyrt produkt, som vi er nødt til at kassere,” forklarer Erik Vesløv.

Han medgiver, at det ville være smartere, hvis man kunne anvende en måling af sporeindholdet i vallen, før den blev opkoncentreret.

”Men den voldsomme opkoncentrering og det samtidige krav til ekstremt lavt indhold i færdigproduktet betyder, at det ikke kan lade sig gøre. Derfor er forebyggelse nødvendig,” forklarer han.

Et marked i vækst
Fabriksdirektøren glæder sig dog over, at udviklingen i mælkekvaliteten de seneste år er gået i den rigtige retning.

”Generelt ser vi både et lavere indhold af sporer og bakterier, og det er sjældent, at vi må kassere produkter. Det er tydeligt, at både landmænd og mejerier har sat fokus på området og ydet en indsats,” forklarer Erik Vesløv.

Han understreger samtidig, at salg af modermælkserstatning og proteinrige produkter til hospitalssektoren er et område i vækst:

”Det er bestemt glædeligt, men det betyder også, at vi har behov for fortsat udvikling og forbedring, fordi skaden ved at skulle kassere bliver relativt større, jo mere vi sælger”.

 

Forebyg sporer i mælken
Lavt sporetal i mælken opnås ved en kombination af omhyggelig ensilageproduktion og god malkehygiejne. Derfor er det vigtigt at have fokus på at undgå sporer, når årets ensilageproduktion begynder om kort tid. Det gør man bedst sådan:

  • Sørg for en velplejet og jævn græsmark uden muldvarpeskud fra start
  • Undgå gyllerester i græsset
  • Undgå at trække jord med op i stakken ved indlægning
  • Ved ensilering i plansilo eller markstak bør pct. tørstof være 32-37 for græs og kløvergræs
  • Ved ensilering i baller bør pct. tørstof være 40-50
  • Lucerne tørres til 40-50 pct. tørstof
  • Ved lav tørstofprocent i græs eller lucerne tilsættes ensileringsmiddel med nitrit
  • Læg afgrøden ind i stakken i tynde lag (højst 10 cm) og sørg for god komprimering
  • Dæk stakken med en tynd underlagsfolie (0,04 mm)
  • Afslut med en god dækfolie (0,15 mm)
  • Hold folien tæt til ensilagen med dæksider, sand eller lignende. 
 

 

Artiklen har været bragt i KvægNyt nr. 8 – 2015

  

Sidst bekræftet: 31-03-2017 Oprettet: 17-04-2015 Revideret: 17-04-2015

 

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Værktøj i DMS giver overblik over besætningens yverbetændelser
Hvordan ser 2. kalvskøernes yversundhed ud, hvornår i laktationen er der især problemer, og hvad er årsagen? Klik af i DMS-...
23.08.19
Totalt stop for brug af humankritiske antibiotika til kvæg
Fra 1. september er det slut med at bruge 3. og 4. generations cephalosporiner til kvæg. Beslutningen er branchens egen.
23.08.19
Meget mere end fodbold - foreningsliv integrerer udenlandske medarbejdere
Godt netværk og et aktivt liv i fritiden gør livet i Danmark nemmere for udenlandske medarbejdere. For landbrugsmedhjælper ...
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19