Oprettet: 23-04-2019

Ringe tilvækst 1-180 dage hæmmer kviens kønsmodning

Tilstækkelig forsyning med energi allerede i de første 56 dage af kalvens liv er afgørende for igangsætning af kønsmodning hos kvien.


Den tidlige fodring af kalven kan have langsigtede effekter på dyrets senere reproduktion. Derfor er det vigtigt at holde øje med tilvæksten. Her vejes kvierne.

Et af de hormoner, der spiller en betydelig rolle for, hvornår puberteten indtræder hos kvien, er vækstfaktoren IGF-1. Koncentrationen af IGF-1 er stærkt påvirket af foderniveauet, og reduceres i perioder, hvor der er fodringsmæssige begrænsninger. IGF-1 påvirker reproduktionsfunktionerne både via hjerne og æggestokke, og når dyrenes ernæringsmæssige behov er opfyldt, accelereres den reproduktionsmæssige udvikling helt naturligt.

Tilstækkelig forsyning med energi allerede i de første 56 dage af kalvens liv er derfor afgørende for igangsætning af kønsmodning hos kvien. Undersøgelser viser en statistisk sikker sammenhæng mellem en højere kropsvægt og krydshøjde hos 1 mdr. gamle kalve, og en efterfølgende lavere alder ved 1. inseminering og kælvning. Desuden er fundet, at køer, der havde en forsinket ægløsning i deres første laktation, også havde den laveste IGF-1 koncentration, som kvier i 6 mdrs. alderen. Den tidlige fodring af kalven kan således have langsigtede effekter på dyrets senere reproduktion.

Kviens tilvækst de første 12-13 mdr. skal sikre, at hun omkring det tidspunkt, har nået mindst 55 pct. af udvokset vægt. Kviens første brunst bør optræde mindst 6 uger før målet for start inseminering, for at sikre at hun har haft et par brunstcykler forud for 1. inseminering.

Læs også artiklen: Kvier – tilvækst og størrelse’ er et nyt værktøj i DMS

Og se filmen om det nye værktøj i DMS ’Kvier og tilvækst og størrelse


 

Sidst bekræftet: 23-04-2019 Oprettet: 23-04-2019 Revideret: 23-04-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Søs Ancker

Seniorkonsulent

Henrik Martinussen

Sundhed og produktion


Specialkonsulent

Henrik Læssøe Martin

Sundhed og produktion


Af samme forfatter

Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
11.05.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
11.05.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
11.05.20
Fodernormer til malkekøer, kvier, tyre, stude og ammekøer
Fodernormerne til malkekøer, kvier, tyre og stude samt ammekøer gældende i NorFor og DMS Dyreregistrering.
21.04.20
Vinterkalve kræver mere
Om vinteren dør op til tre gange så mange kalve som om sommeren. Men den højere kalvedødelighed om vinteren kan undgås med ...
27.02.20

Læs også