Oprettet: 24-04-2019

Lys / mørke i kombination fremmer kønsmodenhed hos kvier

Rytmisk vekslen mellem lys og mørke er afgørende for hormoner, som påvirker kviernes tilvækst og alder for kønsmodenhed. For at opnå bedst effekt bør lysstyrken om natten dæmpes i hele stalden - ikke kun punktvis.

En dagslængde på 16-18 timer og mørke i 6-8 timer har en positiv indflydelse på tilvækst og alder for kønsmodenhed hos kvierne. Når lys rammer nethinden, overføres et signal til hjernen. Dette signal hæmmer udskillelsen af stoffet ‘melatonin’. Når det bliver mørkt, stiger udskillelsen af melatonin igen. Denne rytmiske udskillelse af melatonin er af afgørende betydning for en række hormoner, som påvirker dyrenes tilvækst, modning af folliklerne og kviernes brunstadfærd. Den positive effekt af lys opnås kun, når dyrene oplever en periode med mørke i løbet af døgnet.

Dæmp lysstyrken i hele stalden

For at opnå den positive effekt af vekselvirkningen mellem lyse og mørke perioder er det bedst at lysstyrken dæmpes i hele stalden. Hvis natbelysningen opnås ved at lade et mindre antal lyskilder være tændt, varierer lysstyrken markant, mellem forskellige områder af stalden. Denne form for punktbelysning er uønsket, da det formentlig forringer den positive effekt, af vekselvirkning mellem lys og mørke. Du kan købe et luxmeter (fra cirka 1.000 kr.), og udføre målingerne selv. Du kan også bestille en lysmåling hos din kvægkonsulent eller elektriker. Vær opmærksom på, at målingerne skal foretages en meter over gulvplan, for at være sammenlignelige med anbefalingerne.

Sidst bekræftet: 24-04-2019 Oprettet: 24-04-2019 Revideret: 24-04-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Specialkonsulent

Søs Ancker

Sundhed, velfærd og reproduktion, Kvæg


Seniorkonsulent

Henrik Martinussen

Foderkæden, Kvæg


Specialkonsulent

Henrik Læssøe Martin

Sundhed, velfærd og reproduktion, Kvæg


Af samme forfatter

Forblandinger og tilsætningsstoffer kræver HACCP
Oversigt over relevante tilsætningsstoffer, foderblandinger mv. i kvægbruget.
28.01.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
13.01.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
13.01.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
13.01.20
Væske er vigtigst når kalven får diarré
Uanset om det er virus eller bakterier, som er årsag til diarré hos kalven, er det meget sjældent selve infektionen den dør...
05.12.19

Læs også