Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 10-05-2020

  

Oprettet: 13-12-2019

Nyt forsøg skal give mere viden om forlænget laktation

Malkekøer med forlænget laktation kan opnå en højere livsydelse og levere mælk med uændret sammensætning. Et nyt projekt skal give mere viden om, hvordan man kan udpege køer, der er egnet til forlænget laktation.

Af Jesper Lehmann og Troels Kristensen, Aarhus Universitet

De seneste år har Aarhus Universitet (AU) i samarbejde med bl.a. SEGES arbejdet på at generere viden om forlænget laktation – bl.a. i lyset af det mere klimavenlige aspekt, når der produceres relativt mere mælk end kød. Overordnet har indsatsen vist, at malkekøer, der malker flere dage før næste kælvning, dvs. har forlænget laktation, kan opnå en højere livsydelse.

Desuden kan køer med forlænget laktation trods en svagt faldende dagsydelse opretholde indtjeningen og levere mælk med uændrede eller endda forbedrede egenskaber i forhold til værdien for mejeriet.

AU’s arbejde med forlænget laktation har vist en tendens til øget andel af køer med forhøjet huld ved næste kælvning pga. faldende ydelse i senlaktationen. En større udbredelse af konceptet vil derfor kræve udvikling af metoder til at forudsige, hvilke køer der med fordel kan have en forlænget laktation.

Fireårigt forsøg

Til den opgave har Aarhus Universitet, Foulum og SEGES fået bevilget penge af Mælkeafgiftsfonden til et fireårigt projekt. Her vil man dels udvikle værktøjer til at udpege de køer, som egner sig til forlænget laktation, dels dokumentere i produktionsmæssige forskellen mellem besætningerne.

Det skal ske ved analyse af data opsamlet i kvægdatabasen samt ved forsøg i et større antal besætninger, der skal udpeges i første halvdel af 2020.

Planen er tilfældigt at fordele 20-30 køer i besætningerne i hhv. normal og forlænget laktation. Derpå samles data fra disse køer i indeværende og næste laktation suppleret med oplysninger om fodring og management i besætningen som grundlag for en analyse på tværs af besætninger.

Læs mere om resultaterne af de seneste års forskning i forlænget laktation disse artikler

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 23, 2019
Sidst bekræftet: 13-12-2019 Oprettet: 13-12-2019 Revideret: 13-12-2019

Kontakt

Specialkonsulent

Morten Kargo

Avlsværdivurdering, Kvæg


Forfatter

HusdyrInnovation