
Allerede efter 24 timer ophører kalvens evne til at optage antistoffer fra råmælken.
Kalvens evne til at absorbere antistoffer fra råmælken nedsættes markant efter 4-6 timer og efter 24 timer ophører den. Figur 1 viser immunoglobulin-koncentrationen (IgG = antistoffer) i kalvens blod, afhængig af hvor længe efter fødslen de fik tildelt råmælk. Sørg for at få udtaget rutinemæssige blodprøver af kalvene for at vurdere, om kalvene rent faktisk har optaget antistofferne. Det er oplagt at starte fejlfinding her.

Figur 1 Koncentrationen af immunoglobuliner i blod i forhold til timer efter kalven er født.
Opbevaring af råmælk
Efter udmalkning udfodres eller nedkøles råmælken straks for at begrænse bakterievæksten. Råmælken bør kun opbevares 1 døgn på køl for at begrænse bakterievæksten. Råmælk kan nedfryses ved -18 til -25 grader i op til 1 år uden at tage skade. Optø råmælken langsomt i vandbad ved maksimalt 50°C, indtil råmælkstemperaturen er 40-42°C.
Se også filmen om optimal håndtering af råmælk og råmælksfodring af kalvene: