Oprettet: 16-10-2019

Hold kalven varm så energien går til vækst

Jo koldere det er, jo mere energi skal kalven bruge på at holde varmen. Kompenser med mere mælk og brug evt. kalvedækkener, så kulden ikke går ud over tilvæksten.


Andelen af næringsstoffer (i procent), der anvendes til hhv. basale livsfunktioner og tilvækst ved fodring af en kalv på ca. 50 kg med forskellige mælkemængder. Gælder for temperatur omkring 5 grader. (Større figur – klik på den)

Et lavt foderniveau i mælkefodringsperioden hæmmer immun-systemet, øger forekomst af diarré, lungebetændelse og dødelighed.

Ud over tildeling af tilstrækkelig mælk eller mælkeerstatning, er det vigtigt at begrænse udsving i mælkemængde og koncentration af mælketørstof. Daglig variation i mængde eller næringsstofkoncentrationen i mælk/mælkeerstatning resulterer i en lavere daglig tilvækst sammenlignet med fodring med konstant næringsstofindhold.

I kolde perioder er disse forhold ekstra vigtige, fordi energien både skal bruges til varmeproduktion og tilvækst, og mængden af mælk der skal til for at dække kalvens vedligeholdelsesbehov stiger, med omgivelsernes faldende temperatur (tabel 1). Brug af kalvedækkener kan øge kalvenes tolerance ved faldende temperatur og kan være nødvendig for at opnå en fordobling af kalvens fødselsvægt indenfor 56 dage.

Tabel 1 Nødvendig mængde sødmælk til dækning af vedligeholdsbehovet hos en kalv på 50 kg afhængig af omgivelsernes temperatur

15° C 0° C -15° C
3,3 L 3,7 L 5,0 L

Læs mere i artiklen Derfor skal kalvene have mere mælk

 

Sidst bekræftet: 16-10-2019 Oprettet: 16-10-2019 Revideret: 16-10-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Specialkonsulent

Søs Ancker

Sundhed, velfærd og reproduktion, Kvæg


Specialkonsulent

Henrik Læssøe Martin

Sundhed, velfærd og reproduktion, Kvæg


Seniorkonsulent

Henrik Martinussen

Foderkæden, Kvæg


Af samme forfatter

Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
13.01.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
13.01.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
13.01.20
Væske er vigtigst når kalven får diarré
Uanset om det er virus eller bakterier, som er årsag til diarré hos kalven, er det meget sjældent selve infektionen den dør...
05.12.19
Majssorter 2020
Se de spritnye resultater for majssorter på sortinfo. Sortsvalgmajs.dk er opdateret med de nye resultater. Vælg kun majssor...
04.12.19