Feedback Form

  

Oprettet: 30-09-2019

Malk koen hurtigt efter kælvning

Koens råmælk fortyndes hver time, der går efter malkning.


Klik på billedet og se filmen Smittebeskyttelse og råmælksfodring. 

Kalven er fuldstændig afhængig af immunoglobuliner (IgG) fra råmælk. Men 
råmælkens indhold af IgG falder markant fra 1. til 4. malkning, som det ses i figur 1.

Allerede ved 2. malkning er niveauet af IgG reduceret med en fjerdedel, uanset om det er en 1.kalvs ko eller ældre køer.

Men det er ikke altid tilstrækkeligt, at der anvendes råmælk fra første malkning. Der skal være ekstra fokus på tidlig malkning af køerne, da der sker en væsentlig fortynding af råmælken for hver time, der går fra kælvning til 1. malkning, som vist i figur 2.

 

Figur 1 Indholdet af immunoglobuliner (IgG) i råmælk ved de første 4 malkninger efter kælvning (Van Amburgh et al., 2012 – modificeret efter Can. Vet. J. 34:407-412, 1993)

Figur 2 IgG indhold i råmælk afhængig af tid fra kælvning til første malkning.

Se filmen Smittebeskyttelse og råmælksfodring

Sidst bekræftet: 30-09-2019 Oprettet: 30-09-2019 Revideret: 30-09-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Specialkonsulent

Søs Ancker

HusdyrInnovation, Sundhed, velfærd og reproduktion, kvæg


Specialkonsulent

Henrik Læssøe Martin

HusdyrInnovation, Sundhed, velfærd og reproduktion, kvæg


Seniorkonsulent

Henrik Martinussen

HusdyrInnovation, Foderkæden, kvæg


Af samme forfatter

Fravænning af kalve baseret på kraftfoderoptagelse
Fravæn kalvene, når de æder mindst 1,5 kg starterblanding om dagen og gerne har fordoblet deres fødselsvægt ved 56 dage.
17.10.19
Hold kalven varm så energien går til vækst
Jo koldere det er, jo mere energi skal kalven bruge på at holde varmen. Kompenser med mere mælk og brug evt. kalvedækkener,...
16.10.19
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
14.10.19
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
14.10.19
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
14.10.19