Feedback Form

  

Oprettet: 18-10-2019

Jeg er mor for mine babykalve

Masser af kærlighed og omsorg, ensartet fodring og god hygiejne er rumænske Daniela Capras opskrift på lav kalvedødelighed.


Daniela Capra har det fulde ansvar for pasningen af de ca. 120 kalve hos kalveproducent Jørgen Kaasgaard. Foto: SEGES

”Jeg er den lille chef – han er den store,” griner rumænske Daniela Capra og peger på mælkeproducent Jørgen Kaasgaard, da de begge tager imod for at fortælle om deres pasning af gården Kjelstrups knap 120 kalve.

Eller rettere Danielas pasning. Kalvene er 100 pct. hendes ansvarsområde, og dermed er det også hendes fortjeneste, at gården kan bryste sig af en kalvedødelighed på 2,8 pct. Landbrug & Føde-varer Kvægs strategimål for den gennemsnitlige kalvedødelighed på landsplan er 5,5 pct. Landsgennemsnittet ligger i øjeblikket på 7,5 pct.

Daniela Capra tager sig af den daglige pasning af kalvene, fra de er født, til de er 4-6 måneder. Hver anden uge om eftermiddagen og hver anden weekend er det to af gårdens øvrige ansatte, der tager over. I alt har Kjelstrup seks fuldtidsansatte – tre rumænere og tre danskere. Men det er altid de samme to, der skiftes til at afløse Daniela.

Så hvad er det, hun og hendes team gør rigtigt? Helt overordnet mener hun, at det er vigtigt, at pasningen foregår ens og regelmæssigt. Derfor er der faste procedurer for alt lige fra fodring til rengøring.

Ensartet fodring

”Vores nyfødte kalve får fire liter råmælk fra råmælksbanken max fire timer efter fødsel, og vi tjekker al råmælk med brixmåler,” forklarer hun.
Også mælkefodringen foregår efter et helt fast skema:
”Vi begynder med 2,5 liter mælk to gange dagligt og kører så gradvist op på fire liter,” fortæller Daniela.
Der bruges overskudsmælk, som pasteuriseres og spædes op med pulver, så tørstofindholdet altid er ens.
Daniela Capra viser hen til mælketaxaen og peger på dens lille computer.
”Vi måler tørstofindholdet med brixmåler og taster det så ind i mælketaxaens computer. Så angiver den, hvor meget pulver vi skal tilsætte,” fortæller hun.

God hygiejne

Hygiejnen omkring kalvene er et andet punkt, som Daniela går meget op i.
”Vores kalve sættes altid ind i helt rengjorte bokse,” forklarer hun.
Boksene tages udenfor og vaskes grundigt, før de sættes ind igen. Der strøs hydratkalk i bunden og gives rigeligt med strøelse ovenpå. Boksene strøs efterfølgende tre gange ugentligt – mandag, onsdag, og fredag.
Alle skåle skylles efter hver mælkefodring og fyldes herefter med vand. Mandag, onsdag og fredag får kalvene rengjorte vand- og foderskåle.

Opmærksomhed og omsorg

Kalvene går i enkeltbokse og sættes i fællesboks ved treugers-alderen. Enkeltboksene står i rækker af otte – og kalve fra rækkerne, hvor de kan røre hinanden, rykkes videre sammen i et hold. Fravænning sker ved 100 kg – dvs. ved 8-10-ugersalderen.
For alle kalvene – uanset enkelt- eller fællesboks – gælder det, at der bliver holdt nøje øje med dem.
”Vi er meget opmærksomme på små tegn – om de fx drikker op, har lidt diarré og den slags,” forklarer Daniela.
I så fald får de i første omgang elektrolytter og ekstra omsorg i form af fx mere strøelse og en jakke på.
På spørgsmålet om, hvorvidt en kalv isoleres fra fællesboksen, hvis den bliver syg, kan hun nærmest ikke huske, hvornår der sidst var en syg.
”Nå jo. Der var jo en, da jeg var på ferie. Det var Jørgens ansvar,” griner hun.
”Ja, der fik vi godt nok skældud,” lyder det fra Jørgen.
Når det begynder at blive koldt i vejret, bliver mælkens udfodrings-temperatur hævet med en grad til 41-42 grader. Og alle kalvene får jakker på uden undtagelse. Ingen må fryse – alle skal have det godt.
”Jeg er jo mor for mine babykalve,” fastslår Daniela Capra.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 19, 2019 

 

Sidst bekræftet: 18-10-2019 Oprettet: 18-10-2019 Revideret: 18-10-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Best practice routines with dairy towels
Dairy towels are crucial for good udder health. However, worn towels and washing at too low temperatures quickly transform ...
12.11.19
Turbo på udviklingen af digital foderstyring og grovfoderproduktion
Digitaliseringen i grovfoderproduktionen skal nu løftes helt op i sugerligaen med bl.a. inddragelse af kunstig intelligens.
01.11.19
International interesse for dansk sygdomsovervågning i kvægbruget
SEGES har jævnligt besøg fra udlandet – i sidste uge fra Irland. Dansk sygdoms-overvågning, sanerings-programmer og samarbe...
01.11.19
Kvægnyt nr. 20 - 2019
Læs om: Turbo på udviklingenaf digital foderstyring og grovfoderproduktion; Hvor mange naturpoint scorer din bedrift. m.m.
01.11.19
Surmælksprodukt mod E. coli og salmonelladiarré hos kalve
Nyt udviklings- og forskningssamarbejde skal udvikle en cocktail af mælkesyrebakterier mod kalvediarré, som landmanden selv...
01.11.19