Feedback Form

  

Oprettet: 01-11-2019

Surmælksprodukt mod E. coli og salmonelladiarré hos kalve

Nyt udviklings- og forskningssamarbejde skal udvikle en cocktail af mælkesyrebakterier mod kalvediarré, som landmanden selv kan producere på bedriften.

Blandt de kalve, der bliver syge og dør i de første levemåneder, er årsagen ofte diarré, forårsaget af E. coli K99. Også Salmonella Dublin kan forårsage diarré hos kalvene og er samtidig en infektion, som vi i kvægbruget arbejder hårdt på at sanere os fri for. Derfor er SEGES gået ind i et forskningssamarbejde med DTU, Københavns Universitet, Thise Mejeri og Calvex om at udvikle et surmælksprodukt målrettet forebyggelse af disse infektioner hos kalve. Produktet vil indeholde specifikke mælkesyrebakterier, der ud fra mælkeproteiner kan danne bioaktive forbindelser, som hæmmer E. Coli K99 og Salmonella Dublins evne til at forårsage sygdom.

”Vores ambition er at udvikle en starterkultur og et tanksystem, så landmænd kan producere og fodre med kulturen på deres egen bedrift,” fortæller dyrlæge Erik Rattenborg, SEGES.

Mælkesyrebakteriers sygdomshæmmende egenskaber er veldokumenterede, men det er – så vidt forskerne ved – første gang, at der sammensættes en cocktail af de mest egnede bakterier i stedet for enkeltkulturer.

Udviklingsarbejdet, der er støttet af GUDP*, har fået navnet CalfCare og kommer til at forløbe de næste to et halvt år.

* GUDP: Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 20, 2019 

 
Sidst bekræftet: 01-11-2019 Oprettet: 01-11-2019 Revideret: 01-11-2019

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Færre antibiotikauheld i robotbesætninger
Antallet af antibiotikauheld i robotbesætninger er faldet markant de seneste år. Der sker dog stadig uheld. Se her, hvor d...
29.11.19
Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld på Abildholt
Med 700 køer, 11 robotter og 7 medarbejdere har driftsleder Thomas Larsen nok at holde styr på. Men der er tjek på tingene ...
29.11.19
Kvægnyt nr. 22 - 2019
Læs om: Erfagruppe for udenlandske medarbejdere; Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld m.m.
29.11.19
Uændret niveau for termoresistente kim – desværre
Arlas årlige screening for termoresistente kim viser, at 8 pct. af besætningerne ligger over 5.000 kim. Det er samme niveau...
15.11.19
Rejs ud og lær om landbrug – med Nuffield Scholarship
Vil du gerne ud i verden og lære om et selvvalgt område indenfor landbrug? Så er det måske en idé at ansøge om et Nuffield ...
15.11.19