Oprettet: 18-11-2016

Mere målrettet behandling af kalve

Såvel landmand som dyrlæge vil få meget ud af at øge fokus på diagnostik hos kalvene.

Kalven hoster, så den har sikkert lungebetændelse. Men lungebetændelse er ikke bare lungebetændelse. Skyldes den fx en virus, er antibiotika nytteløst og dermed penge ud af vinduet.

Dyrlæge Henrik Læssøe Martin, SEGES Kvæg, har gennem sit arbejde i projektet Sænk din ko- og kalvedødelighed fået øjnene op for, at man ofte ved alt for lidt om, hvad kalven i virkeligheden fejler, og måske i sidste ende dør af, inden man sætter ind med behandling.

”Der er alt for lidt diagnostik på kalve i dag. Både dyrlæge og landmand bør øge fokus på, hvad kalvene fejler og dør af. På den måde kan man forebygge og behandle mere målrettet. Som det ser ud i dag, har vi simpelthen for lidt viden om, hvad vi har med at gøre hos kalvene,” siger Henrik Læssøe Martin.

Ifølge Henrik Læssøe Martin bør man kraftigt overveje obduktion, hvis man oplever flere dødsfald blandt besætningens kalve inden for kort tid. Og han peger på, at der i dag er gode muligheder for obduktion, idet VSP’s laboratorium i Kjellerup for godt et år siden åbnede op for obduktion af kvæg.

”Måske kan dyrlægen selv foretage obduktionen og nøjes med at sende prøver til analyse i Kjellerup. Og det skulle gerne resultere i viden, der gør en i stand til at behandle langt mere målrettet og effektivt og sikkert også forebygge yderligere sygdom bedre,” siger Henrik Læssøe Martin.

Undgå vintersyge kalve

Antibiotikaforbruget til kalve er steget med ikke mindre en 19 pct. i perioden januar - juli 2016 sammenlignet med året før.

Hvis det skal sænkes – og det skal det ifølge L&F, Kvægs Strategi 2018 – er det nødvendigt med større viden om, hvad kalvene fejler, så man ikke behandler i blinde med skiftende præparater og måske med ringe effekt. Desværre er der ikke ét tiltag, der kan vende udviklingen.

”Løsningen findes ikke. Det er alle de små tiltag, vi kender, der skal holde kalvene raske, så vi slipper for at behandle. Først og fremmest gælder det om at holde kalvene raske her hen over vinteren. Og det kræver altså meget energi, så det er med at skrue op for mælketildelingen allerede, når dagtemperaturen er under 10 graders varme,” lyder det fra dyrlægen. 

De gamle dyder virker

Derudover peger Henrik Læssøe Martin også på gammelkendte dyder som god, dyb halmstrøelse og måske en kalvejakke, der er med til at holde kalvene varme.

”Kalvene bliver lettere syge, hvis de er i underskud af energi i vinterperioden. De skal bruge meget energi på at holde sig varme, men immunforsvaret kræver også meget energi for at være fuldt funktionsdygtigt,” siger han.

En af de store udfordringer i forhold til kalvesundhed er, at det hurtigt kan gå ned ad bakke, hvis man ikke holder fokus hele tiden.

”Og det kræver altså en rigtig dygtig og opmærksom kalvepasser,” siger Henrik Læssøe Martin og tilføjer, at små og stabile hold og flere kvadratmeter til kalvene kan være med til at mindske smittepresset. 

 

FOKUS 

  • Find årsagen
  • Obducer kalve ved flere dødsfald
  • Forebyg frem for at behandle. 
 

 

Læs også:

Sundere dyr frem for behandlinger

Mange yverbehandlinger er uden effekt

 

Artiklen har været bragt i kvægNYT nr. 21 – 2016

 

 

Sidst bekræftet: 04-11-2019 Oprettet: 18-11-2016 Revideret: 18-11-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Muligheder for digital efteruddannelse
Er du rådgiver med tid til overs pga. aflyste landmandsbesøg? Så er det måske nu, du skal orientere dig i SEGES’ univers fo...
16.03.20
Det står sløjt til med kalvens immunforsvar
I hele 77 pct. af besætningerne i en dansk undersøgelse fra 2019 havde kalvene et lavere indhold af immunglobuliner i blo...
06.03.20
Kvægkongres: Ko og kalv sammen giver glæde og udfordringer
Det er ikke nemt at have ko og kalv sammen, og det koster på bundlinjen. Men det gør Gert Lassen glad, og så håber han på h...
06.03.20
Kvægkongres: Smittebeskyttelse - Træk forværket tilbage og køb en ekstra vandkop
Bygningskonsulent Robert Pedersen gav en række konkrete tips i indlægget Smittebeskyttelse i nye og eksisterende stalde.
06.03.20