Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 26-11-2018

KvægInfo - 1929

Oprettet: 26-11-2008

Stor variation i reproduktionsresultaterne i Danmark

For 25 % af besætningerne er det gennemsnitlige tal fra kælvning til 1. inseminering på mindst 105 dage. Dette afspejler dels besætningers strategi for at udskyde første inseminering, men dækker også over, at en del køer har forsinket cyklisk aktivitet. Ud af de mulige brunster frem til 1. inseminering, insemineres på minimum 42 % i den bedste fjerdedel af besætningerne. Til sammenligning ligger den ringeste del af besætningerne på højst 22 %.

Andelen af drægtige køer ud af de 1. insemineringer der er foretaget, ligger på 48 % i den bedste fjerdedel af besætningerne, og kun på 33 % i den ringeste fjerdedel af besætningerne. Disse forskelle - og mange flere - viser at der er noget at hente for mange, og meget at hente for nogen!

Som en aktivitet under projektet "Udvikling af rådgivningskoncept til reproduktionsmanagement" er gennemført en række opgørelser og analyser på Kvægdatabasen, med fokus på variationen i reproduktionsresultater og reproduktionssygdommes omfang. En del af resultaterne bearbejdes ved hjælp af "Simherd", for at få beregnet reproduktionsøkonomien. Opgaven løses af Dansk Kvæg i samarbejde med Agrotech, Viking Danmark og Danmarks Jordbrugsforskning.

På baggrund af opgørelserne og analyserne skrives en række kvæginfoer, som bliver sendt ud i løbet af efteråret/vinteren. Formålet er at:
  • kortlægge reproduktionsresultaterne for køerne på populationsniveau (KvægInfo nr.: 1929a)
  • undersøge de økonomiske konsekvenser af variationsbredden
  • sætte fokus på mulige indsatsområder indenfor reproduktionsmanagement, når man ser på de køer, som kælver igen (KvægInfo nr.: 1930)
  • sætte fokus på hvad der er sket reproduktionsmæssigt for de køer, som er blevet slagtet (KvægInfo nr.: 1931)
  • undersøge, de produktionsmæssige konsekvenser af en række reproduktionslidelser på specifikke repro-nøgletal
  • undersøge omfanget af registrerede reproduktionslidelser
  • kortlægge reproduktionsresultaterne for kvierne på populationsniveau
  • sætte fokus på hvad der er sket reproduktionsmæssigt for de kvier, som er blevet slagtet (KvægInfo nr.: 1932)

 

Det Europæiske Fællesskab og Fødevareministeriet ved Direktoratet for FødevareErhverv har deltaget i finansieringen af denne publikation.

 

Sidst bekræftet: 26-04-2016 Oprettet: 26-11-2008 Revideret: 26-11-2008

Forfatter

Kvæg
Søs Ancker

Af samme forfatter

Fravænning af kalve baseret på kraftfoderoptagelse
Fravæn kalvene, når de æder mindst 1,5 kg starterblanding om dagen og gerne har fordoblet deres fødselsvægt ved 56 dage.
17.10.19
Hold kalven varm så energien går til tilvækst
Jo koldere det er, jo mere energi skal kalven bruge på at holde varmen. Kompenser med mere mælk og brug evt. kalvedækkener,...
16.10.19
Strø dig til mindre lungebetændelse
Kalve med rigeligt strøelse har markant lavere risiko for at få luftvejslidelser.
14.10.19
Minimal bakteriemængde i råmælken forbedrer kalvens immunstatus
Bakterier i råmælken reducerer kalvens optagelse af antistoffer. Varmebehandling af råmælken kan være en del af løsningen, ...
03.10.19
Giv kalven råmælk hurtigst muligt efter fødslen
Allerede fire timer efter fødslen er kalvens evne til at optage antistoffer fra råmælken nedsat markant – og et døgn efter ...
01.10.19