Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 01-03-2020

  

Oprettet: 23-08-2019

Meget mere end fodbold - foreningsliv integrerer udenlandske medarbejdere

Godt netværk og et aktivt liv i fritiden gør livet i Danmark nemmere for udenlandske medarbejdere. For landbrugsmedhjælper Ionut Harton har medlemskabet i den lokale fodboldklub betydet masser af venner – og et flydende dansk.


Ionut Harton er både holdleder på 3. holdet, dommer og linjevogter.

Rumænske Ionut Harton har altid spillet fodbold. Og siden han for otte år siden landede i Fårvang som ansat på en kvægbedrift, har han været medlem af Horn-Fårvang IF Fodbold. Ud over at være holdleder for 3. holdet har han været dommer i tre sæsoner og er for nylig også blevet linjevogter.

”Jeg fik mange nye venner, da jeg blev medlem af klubben – både danske og østeuropæiske,” fortæller Ionut Harton på fejlfrit dansk.

”Man bliver integreret uden at tænke over det. Folk spørger en om forskellige ting, og pludselig lærer man dem at kende. Fodbold er jo en sport, som drenge kan lide overalt i verden. Det er ligesom et fælles sprog,” forklarer han.

Ionut Harton har fået en del rumænere med i klubben. På hans hold er fordelingen mellem danskere og østeuropæere ligelig.

”Vi har et virkelig godt sammenhold i klubben. Vi har det sjovt med at spille fodbold. Efter træning sidder vi tit i klubhuset og snakker, og nogle gange holder vi fest. Det er meget mere end fodbold. Og det er ikke kun vores egne holdkammerater, vi møder, men også dem fra de andre hold i klubben,” fortæller han.

Mere attraktivt at blive i Danmark

Teamleder for HR og rekruttering Vittus Bernlow i AgriNord har speciale i østeuropæiske forhold. Han nikker genkendende til Ionut Hartons historie.

”Det danske foreningsliv kan gøre en stor forskel for de mange østeuropæiske medarbejdere i landbruget. Man kan godt være lidt isoleret, når man bor ude på landet, og mange udenlandske medarbejdere føler sig ensomme. Her kan foreningslivet være en rigtig god indgang til nye venner og til at lære sproget,” fortæller han og opfordrer kvægbrugerne til at hjælpe deres udenlandske medarbejdere til at komme af sted.

”De vil typisk meget gerne integreres i lokalsamfundet, og med et godt netværk er der langt større sandsynlighed for, at vi kan holde på dem. Og vi har jo brug for deres arbejdskraft,” lyder det fra Vittus Bernlow.

Friskt pust til foreningen

Fordelene går også den anden vej. Formand for Horn-Fårvang IF Fodbold, Ole Frandsen, er meget tilfreds med de østeuropæiske medlemmer.

”Ud af vores ca. 270 fodboldspillere er omkring 15 pct. østeuropæere. Det betyder, at vi – helt usædvanligt for en klub af vores størrelse – kan stille med fire seniorhold. Vi ville helt sikkert have haft et hold mindre, hvis det ikke var for vores udenlandske spillere,” forklarer han.

Det østeuropæiske islæt er, ifølge formanden, ikke kun en fordel for medlemstallet:

”Det har helt klart pustet nyt liv i grupperne, at der kommer nogen udefra og bidrager med en anden kultur. De bidrager ikke kun på banen, men er også meget aktive som frivillige ved arrangementer og som dommere og kampledere,” fortæller Ole Frandsen.

Han så gerne, at også de østeuropæiske kvinder kom med i foreningens forskellige idrætsaktiviteter – fx badminton og gymnastik. Indtil videre er det lykkedes at få nogle af dem med som frivillige ved fodboldstævnerne – bl.a. en fotograf, assistenter i salgsboderne og hjælpere med rengøringen.

Pixibog til nye udenlandske medarbejdere

Du kan hjælpe dine udenlandske medarbejdere til at forstå kulturen på danske bedrifter med denne engelsksprogede pixibog fra SEGES.
Du kan også få den i en trykt version ved at henvende dig til Vibeke Fladkjær Nielsen på vfn@seges.dk eller på tlf. 21202556.  

 

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 15, 2019

Sidst bekræftet: 20-10-2019 Oprettet: 23-08-2019 Revideret: 23-08-2019

Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 10 - 2020
Læs om: Sænkede sin kodøedelighed fra skyhøj; Gode erfaringer med par og gruppevis opstaldning; Stram op på antibiotika rut...
15.05.20
Sænkede sin kodødelighed fra skyhøj: Tag én ting ad gangen
Hvor skal man begynde, når man overtager en bedrift med høj kodødelighed? Mælkeproducent Anders Ring har lært at vælge sine...
15.05.20
Kvægnyt nr. 9 - 2020
Læs om: Pas særligt godt på ældre køer i sommerhalvåret; Angus er et godt alternativ ved krydsning; Effekt af gylle bragt u...
01.05.20
Kvægnyt nr. 8 - 2020
Læs om: ”Vi vil skabe den arbejdsplads, vi gerne selv ville være på”; Sæt fokus på kodødeligheden – og hav modet til at tag...
17.04.20
Sæt fokus på kodødeligheden – og hav modet til at tage snakken
Vi skal alle have fokus på at sænke kodødeligheden – og turde tale åbent om det, selvom det er følsomt, lyder opfordringen ...
17.04.20