Oprettet: 13-06-2014

Gær til malkekøer skuffer

Under danske forhold har tilsætning af gær til køernes foderration ingen indflydelse på ydelse eller foderoptagelse, men effekt på energiudnyttelsen. Det viser et blindforsøg foretaget i 16 danske besætninger.

En rundspørge til en række DLBR-kvægbrugskontorer viser, at ca. 5 pct. af mælkeproducenterne tilsætter gær til køernes foderration. Tallet er dog formentligt væsentligt større, eftersom også nogle foderleverandører tilsætter gær til deres blandinger. Baggrunden for at tilsætte gær er, at gærprodukter markedsføres med anprisninger om effekt på foderoptagelse, mælkeproduktion, mælkesammensætning (fedtprocent), celletal, fiberfordøjelse m.m. Og anprisningerne understøttes af talrige udenlandske videnskabelige forsøg.

”Humlen er imidlertid, at disse forsøg er baseret på rationer, der afviger fra typiske rationer til danske malkekøer,” forklarer konsulent Niels Bastian Kristensen, VFL, Kvæg. F. eks. adskiller danske rationer sig fra amerikanske ved at indeholde en betydelig andel af kløvergræsensilage og rapsprodukter. For at se, om effekterne kunne påvises under danske forhold har VFL derfor gennemført en undersøgelse af gærs effekt på bl.a. ydelse og foderoptagelse.

Lille effekt på energiudnyttelse
Forsøget blev udført i 16 danske besætninger. Der var tale om en blindtest, så hverken landmænd, medhjælpere, rådgivere eller forsøgsmedarbejdere var klar over, om de aktuelt arbejdede med eller uden gær. Resultatet af undersøgelsen er, at de generelle markedsanprisninger af gærs effekt på mælkeproduktion, mælkesammensætning og gødningssammensætning ikke umiddelbart kan overføres til danske forhold.

”Vi kunne ikke påvise effekt på hverken foderoptagelse, mælkeydelse, fedtprocent eller celletal,” fortæller Niels Bastian Kristensen.

Tilsætning af gær påvirkede heller ikke fordøjeligheden eller fiberindholdet i gødningen. Tilsætning af levende gær viste sig ved ydelseskontrollen at reducere mælkens proteinprocent. Til gengæld kunne forskerne se en effekt på energiudnyttelsen.

”Vi kender ikke den biologiske mekanisme bag denne effekt, men resultatet kunne antyde, at der kan være mulighed for, at gær kan anvendes til at påvirke køernes stofskifte og øge malkekoens biologiske effektivitet,” lyder det fra Niels Bastian Kristensen.

 

Artiklen har været bragt i Kvæg Nyt nr. 12 – 2014

Sidst bekræftet: 30-05-2018 Oprettet: 13-06-2014 Revideret: 13-06-2014

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Tilmeldingen er åben
Tilmeldingen er åben til Kvægkongres 2020, som løber af stablen 24.-25. februar i Herning.
24.01.20
SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella
Rådgivningsforløb med tæt opfølgning skal vende udviklingen mod et salmonellafrit kvægbrug, som på det seneste er gået i de...
24.01.20
Kvægbesætninger kontrolleres for håndtering af syge dyr og brug af medicin
Fra februar og frem til juni gennemfører Fødevarestyrelsen en kontrolkampagne i kvægbesætninger om håndtering af syge og ti...
24.01.20
Kvægnyt nr. 2 - 2020
Læs bl.a. om: SEGES rykker ud til kvægbesætninger med salmonella; Du skal kende din fremstillingspris på grovfoder; Sådan k...
24.01.20
24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20