Feedback Form

  

Oprettet: 04-10-2019

Nu ved jeg at køer har en megalang tunge

At køer selv går ind i en stor maskine og bliver malket var nyt for københavnerpigerne Nanna og Silja, der i forbindelse med Arlas initiativ ’Junior Landmand’ boede tre dage hos mælkeproducent Søren Mortensen ved Østbirk.


“Hvis far og mor skal herud, så skal de glæde sig. Men de skal nok ikke tage deres yndlingstøj på,” mener Silja (th).

”Før vi skulle afsted, var jeg meget nervøs for at blive sparket af en ko,” fortæller Silja Andersen fra 6. klasse på Sølvgades Skole, København.

”Ja, eller bidt af et eller andet,” supplerer Nanna Lewis Gregersen.

De to piger er på et tre dages ophold på Torp Søgård ved Østbirk, som drives af Søren Mortensen og hans bror. Besøget er et led i Arlas initiativ ’Junior Landmand’, hvor 50 børn fra København fordeles to og to hos mælkeproducenter i Jylland. Selvom Nanna og Silja til daglig bor i lejlighed i det indre København, er de bestemt ikke skræmt af livet på landet.

”Det er spændende. Jeg har aldrig været på en gård, men jeg elsker dyr. Og vi må ikke have hund, der hvor jeg bor,” fortæller Silja.

Nanna synes også, det er spændende og meget anderledes.

”Man skal tidligt op, og så er der alt muligt, der skal gøres. Man kan godt have travlt,” forklarer hun.

De to piger har været med til mange forskellige opgaver.

”Vi har hjulpet med at muge ud,” fortæller Silja, som synes, det var sjovt – og ikke specielt ulækkert.

”Og vi holdt køerne væk, da de skulle have hø ind, der hvor de sover,” fortæller Nanna.

Også malkningen har de fået indblik i. Modsat Silja var Nanna godt klar over, at man ikke malker med hænderne:

”Men jeg troede, at det var sådan noget med nogle slanger, der sugede. Jeg vidste ikke, at det blev gjort med sådan en stor maskine, som køerne selv går ind i. Det er smart,” fortæller hun.

Vildt mange liter mælk om dagen

Begge piger kan godt lide mælk og drikker det til daglig. Det vil de blive ved med – også efter at have set, hvordan den bliver lavet

”Når jeg kommer hjem, vil jeg tænke mere over, hvordan mælken laves, når jeg drikker den. Det er ret vildt, at køerne kan lave så mange liter om dagen,” lyder det fra Nanna.

Hun synes, at det hele har været meget nyt, og at det var sjovt at opleve køerne på helt tæt hold.

”De er nysgerrige, men også lidt bange. De løber væk igen, hvis man stikker hånden frem. Og nu ved jeg, at køer har en megalang tunge,” griner hun.

Silja er også meget tilfreds med oplevelsen på landet.

”Hvis far og mor skal herud, skal de glæde sig. Men de skal nok ikke tage deres yndlingstøj på.”

Det bedste er at vise folk, hvordan vi gør

For mælkeproducent Søren Mortensen er det ikke første gang, han har besøg af københavnerbørn på gården. Han har også jævnligt visit af skoleklasser fra lokalområdet.

”Vi vil gerne vise det frem, vi går og laver. Børnene er altid meget åbne og nysgerrige. Jeg kan godt lide, når de spørger,” forklarer han.

”Det er selvfølgelig kun en lille procentdel, der kommer. Men de går jo hjem og fortæller videre, hvad de har set og oplevet. Jo flere, der kan det, jo bedre,” fortæller Søren Mortensen, som i det hele taget synes, at det er spændende at have besøg på gården og møde folk, han normalt ikke møder.

”Det bedste er jo at vise folk, hvordan vi gør og høre deres syn på det. Hvis de så synes, noget er forkert, så kan vi tage snakken. Det er altid værst, hvis folk synes, det er forkert uden at have set det.


Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 18, 2019  
Sidst bekræftet: 04-10-2019 Oprettet: 04-10-2019 Revideret: 04-10-2019

Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Best practice routines with dairy towels
Dairy towels are crucial for good udder health. However, worn towels and washing at too low temperatures quickly transform ...
12.11.19
Turbo på udviklingen af digital foderstyring og grovfoderproduktion
Digitaliseringen i grovfoderproduktionen skal nu løftes helt op i sugerligaen med bl.a. inddragelse af kunstig intelligens.
01.11.19
International interesse for dansk sygdomsovervågning i kvægbruget
SEGES har jævnligt besøg fra udlandet – i sidste uge fra Irland. Dansk sygdoms-overvågning, sanerings-programmer og samarbe...
01.11.19
Kvægnyt nr. 20 - 2019
Læs om: Turbo på udviklingenaf digital foderstyring og grovfoderproduktion; Hvor mange naturpoint scorer din bedrift. m.m.
01.11.19
Surmælksprodukt mod E. coli og salmonelladiarré hos kalve
Nyt udviklings- og forskningssamarbejde skal udvikle en cocktail af mælkesyrebakterier mod kalvediarré, som landmanden selv...
01.11.19