Oprettet: 09-08-2019

Dansk staldindretning skal give bedre dyrevelfærd i Kina

Danske anbefalinger om indretning af stalde er blevet oversat til kinesisk. Nu skal der fokus på dyrevelfærd i Kinas kvægbesætninger.


‘Indretning af stalde til kvæg’ blev lanceret i mejeriselskabet Mengnius hovedkvarter i juni måned. Foto: SEGES

Håndbogen ‘Indretning af stalde til kvæg – Danske anbefalinger’ er blev oversat til kinesisk og netop præsenteret på en stor konference i Kina. Med bogen er det meningen, at der skal sættes yderligere fokus på staldindretning og design for at højne dyrevelfærden i de kinesiske stalde.

”I mange af de store besætninger er der efterhånden kommet godt styr på hygiejnen og mælkekvaliteten, mens der har været mindre fokus på fx klovproblemer,” forklarer specialkonsulent Helge Kromann, SEGES, som selv var til stede ved præsentationen i Kina.

”Både rent managementmæssigt og i forhold til staldindretningen er der mange ting, der kan forbedres i de kinesiske besætninger,” fortæller Helge Kromann.

”Det gælder fx udformning af gangarealer, hvor de fleste stalde er indrettet med fast gulv, der skrabes med en læssemaskine. Gulvene er uden nogen form for dræn og oftest udført i en dårlig håndværksmæssig kvalitet med ujævnheder og lunker på gulvene,” lyder det fra specialkonsulenten.

Dansk førerposition i dyrevelfærd

Udgivelsen af håndbogen er et resultat af et samarbejde mellem SEGES og CDMTCC (China-Denmark Milk Technology Cooperation Centre). Centeret drives af Arla sammen med deres samarbejdspartner, det kinesiske mejeri Mengniu, der er Kinas næststørste mejeriselskab. Centeret yder rådgivning til mejeriets leverandører, der består af godt 600 mælkeproducenter, der i gennemsnit har 800 køer og producerer omkring 5 mia. kg mælk om året. Der rådgives om almindelige produktionsforhold, fodring, magagement, Lean, staldindretning og mælkekvalitet.

”Vi er selvfølgelig meget stolte af, at man i Kina har valgt at købe vores anbefalinger til staldindretning. Men det sætter også tingene i relief og bekræfter os i, at vi er nogle af de førende i verden på netop god dyrevelfærd og staldindretning,” fortæller Helge Kromann.

Lanceringen af bogen blev fejret ved en storstilet ceremoni med 750 indbudte gæster i byen Hohhot, der ligger 500 km nordvest for Beijing, hvor Mengniu har sit hovedkvarter.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 14, 2019
Sidst bekræftet: 09-08-2019 Oprettet: 09-08-2019 Revideret: 09-08-2019

Kontakt

Specialkonsulent

Helge Kromann

Mælkekvalitet


Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Smitte og smittebeskyttelse
Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirus.
11.03.20
Kvægkongres: Her de ti mest populære indlæg
Se hvilke ti indlæg, som fik flest tilmeldinger på Kvægkongres 2020
06.03.20
Kvægkongres: Laura vandt prisen som Årets kvægelev
For første gang blev prisen ’Årets elev i kvægbruget’ uddelt. Prisen skal sætte fokus på de mange dygtige elever i kvægbrug...
06.03.20
Kvægkongres: En landmand og CSR-direktøren i JYSK om at arbejde med bæredygtighed
Svineproducent Jonas Würtz og CSR-direktør Rune Jungberg Pedersen inspirerede med deres tilgang til at arbejde med bæredygt...
06.03.20