Oprettet: 21-02-2020

Historisk lav fremstillingspris på mælk

Fremstillingsprisen på mælk er faldet med 50 øre/kg EKM de seneste 10 år, og er nu nede på 2,40 kr. Fagligt dygtige mælkeproducenter med økonomisk flair står bag det flotte resultat.

Efter ti år tør økonomikonsulent Arne Oksen, Seges, nu tage bladet fra munden. Han afslører, hvor nervøs han var på dansk mælkeproduktions vegne tilbage i 2008-2009, hvor de stigende jordprisers redningsplanke forsvandt under danske landmænds økonomi.

”For at være helt ærlig, så var jeg bange for, at en langsigtet mælkepris på 2,50 kr. ville tage livet af mælkeproduktionen i Danmark. I 2011 var vi oppe på en fremstillingspris for mælk på 3,00 kr., og der er ingen tvivl om, at det har været en kamp for mælkeproducenterne at komme ned på de 2,40 kr., vi er landet på i 2019. Men det er lykkedes, og det, synes jeg, er helt utrolig positivt.”

Sådan lyder det fra økonomikonsulent Arne Oksen, der har fulgt dansk landbrugs økonomi i mere end 20 år. Og han understreger, at det er landmændene selv, der har opnået det flotte resultat ved et vedholdende fokus på driftsomkostningerne.

”Mælkeproducenterne har fået et helt andet fokus på at tjene penge på driften. Når vi ser på tallene, ser vi forbedringer i både stald og mark. Omkostningerne er holdt i ro, og man får simpelthen mere for de samme penge,” siger Arne Oksen.

Det rykker på grovfoderet

Flere faktorer spiller ind på det flotte resultat. Ydelsesstigningen, den øgede kapacitetsudnyttelse på de mange bedrifter, hvor der efter kvotens fald er kommet ekstra køer i det samme anlæg og øget fokus på alle de små forbedringer, der alt sammen er med til at trykke fremstillingsprisen på mælk ned. Der er dog ét område, der særligt springer Arne Oksen i øjnene.

”Den største ændring er uden tvivl sket i marken. Vi ser en helt klar forbedring i fremstillingsprisen på grovfoder, og dét er virkelig noget, der batter. For ti år siden var der nok en tendens til, at man sagde, at kvægbrugere var gode til køer, men ikke gode i marken, og det har virkelig ændret sig. Vi kan se, at stadig flere udliciterer hele eller dele af markdriften. Det tyder på, at den enkelte tager stilling til, hvor han vil lægge kræfterne, så det hele er blevet mere effektivt og professionelt,” slår Arne Oksen fast.

Fremstillingsprisen på grovfoder er faldet fra 1,52 kr./FEN i 2012 til 1,14 kr./FEN i 2019.

I dag er Arne Oksen langt mere fortrøstningsfuld på mælkeproducenternes vegne end for ti år siden.

”Jeg er slet ikke i tvivl om, at fremstillingsprisen på mælk fortsætter nedad fra de 2,40 kr., vi ser i dag. Når vi ser på den bedste tredjedel, er de nede under en fremstillingspris på 2,20 kr./kg EKM, de bedste 10 pct. nærmer sig 2 kr., og jeg tror på, at mange flere når der ned,” fortæller han.

Opskriften er dog ikke enkel, lyder det fra den – nu positive – økonomikonsulent.
”Hvis du spørger grovfoderfolkene, vil de sige, det ligger i marken. Spørger du avlsfolkene, lyder svaret, at løsningen ligger der, mens dyrlægerne nok vil pege på sundheden. Sandheden er, at det kræver, at du har fokus på samtlige faglige områder og samtidig har styr på alt vedrørende omkostninger. Og det tyder det på, nutidens mælkeproducenter er blevet meget bedre til,” lyder det fra Arne Oksen.

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 4, 2020
Sidst bekræftet: 21-02-2020 Oprettet: 21-02-2020 Revideret: 21-02-2020

Kontakt

Landskonsulent

Arne Oksen

Erhvervsøkonomi


Forfatter

Marketing og Fagkommunikation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 11 - 2020
Læs om: Sådan får I tid til den ekstra indsats; En ko knokler lige så hårdt som en Tour de France-rytter; Overskuelighed ge...
29.05.20
Kvægnyt nr. 10 - 2020
Læs om: Sænkede sin kodøedelighed fra skyhøj; Gode erfaringer med par og gruppevis opstaldning; Stram op på antibiotika rut...
15.05.20
Kvægnyt nr. 9 - 2020
Læs om: Pas særligt godt på ældre køer i sommerhalvåret; Angus er et godt alternativ ved krydsning; Effekt af gylle bragt u...
01.05.20
Faglige input fra slagtekalveproducenten giver mælkeproducenter stor værdi
Vi sikrer forretningen og får faglige input, fortæller to mælkeproducenter om leverandørmøder hos deres aftager af tyrekalv...
01.05.20
Kvægnyt nr. 8 - 2020
Læs om: ”Vi vil skabe den arbejdsplads, vi gerne selv ville være på”; Sæt fokus på kodødeligheden – og hav modet til at tag...
17.04.20