Oprettet: 10-01-2020

Velkommen til et år med klima, økonomi og den gode fortælling i kvægbruget

Formand Christian Lund og sektordirektør Ida Storm ønsker godt nytår med et par korte bud på, hvad de forventer, 2020 vil bringe.

Velkommen til et nyt årti. Et årti, hvor vi håber på gode mælkepriser, nye gode markeder for dansk kalve- og oksekød og stabile rammevilkår som grundlag for gode og langsigtede investeringer på bedrifterne.

2019 blev et turbulent år, ikke mindst for vores kalve- og oksekødsproducenter. Det blev året, hvor der blev sagt næsten lige så meget ’klima’ som ’ko’, når branchen var samlet. Og det blev året, hvor vi fik en ny

regering. Alt sammen udfordringer, som vi lover jer, vi vil gøre vores yderste for at få det allerbedste ud af til glæde for hele erhvervet. Rigtig godt nytår til jer alle sammen. Vi glæder os til at kæmpe for jer – også i 2020.

Vi må fortælle, hvad vi laver

Vi fylder. Staldene, ensilagestakkene og markerne bliver kun større, og vores maskiner kan næsten ikke være på de små kommuneveje længere.

Det eneste sted, vi bliver mindre, er i antal. Så stadig færre kender en landmand. Derfor må vi alle sammen fortælle endnu mere om, hvad vi laver. Mange gør allerede en stor indsats, men der bliver brug for flere gode historier i 2020. Så frem med mobilen og post et opslag om, hvad der sker på bedriften, meld dig ind i forældrebestyrelsen, så folk lærer dig og kende og benyt enhver anledning til at vise flaget. Det er nødvendigt, hvis vi skal beholde den opbakning i befolkningen, som vi har i dag.

Christian lund

Nytårsønske: Stabile forhold for kvægbruget

”Jeg vil kæmpe for, at de politiske bolde, der bliver sparket i mål i 2020, får en så bred opbakning som muligt. Brede aftaler er nemlig langtidsholdbare, og hvis der er noget, dansk kvægbrug har brug for, så er det så meget stabilitet om vores rammevilkår, at folk tør foretage langsigtede investeringer.”

Følg økonomien hver dag

Forslag til nytårsfortsæt: Få gang i dash-board eller e-overblik.

”Vi kommer alle sammen til at følge økonomien meget tættere i 2020.

Jeg tænker, at de kvægbrugere, der har planer om at være her i fremtiden,

følger deres økonomi løbende i hverdagen og lader sig ikke nøjes med kvartalsopfølgninger og de ubehagelige overraskelser, det kan bringe med sig.

Så lad 2020 være året, hvor vi tager dashboardet og e-overblik til os, så vi kan få det optimale ud af de muligheder, digitaliseringen bringer.”

Ida Storm

Klima bliver konkret og hverdagsaktuelt i 2020

Ida Storm forventer, at 2020 bliver året, hvor klimadebatten får selskab af klimafaglighed.

”Klima og bæredygtighed forsvinder ikke i 2020 – tværtimod. Men vi går fra at tage beslutningerne til, at de skal føres ud i livet. Derfor tror jeg på, at klima og bæredygtighed bliver mere hverdagsaktuelt i 2020. Vi vil fokusere på at gøre klima mere konkret og til noget, man kan forholde sig til på den enkelte bedrift. Og så vil vi arbejde på, at den information og de data, vi har på vores indsats for klima og bæredygtighed, bliver brugt bedst muligt til at vise, hvad vi gør.”

Hvad vil du med næste kalv?

”Når jeg kigger i den faglige krystalkugle, ser jeg, at 2020 bliver året, hvor kvægbrugerne i endnu højere grad gør sig strategiske overvejelser, hver gang en ko bliver insemineret. Skal kalven blive en ko til eksport, en ko i din egen produktion eller til en god slagtekalv? Det bliver endnu vigtigere at tage stilling til ved hver eneste insemination, hvis du skal optimere din drift bedst muligt.”

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 1, 2020
Sidst bekræftet: 10-01-2020 Oprettet: 10-01-2020 Revideret: 10-01-2020

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Smitte og smittebeskyttelse
Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirus.
11.03.20
Kvægkongres: Her de ti mest populære indlæg
Se hvilke ti indlæg, som fik flest tilmeldinger på Kvægkongres 2020
06.03.20
Kvægkongres: Laura vandt prisen som Årets kvægelev
For første gang blev prisen ’Årets elev i kvægbruget’ uddelt. Prisen skal sætte fokus på de mange dygtige elever i kvægbrug...
06.03.20
Kvægkongres: En landmand og CSR-direktøren i JYSK om at arbejde med bæredygtighed
Svineproducent Jonas Würtz og CSR-direktør Rune Jungberg Pedersen inspirerede med deres tilgang til at arbejde med bæredygt...
06.03.20