Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 09-02-2013

  

Oprettet: 10-02-2012

Kontrolbesøg: Dyrlægen gjorde en forskel

Kristoffer Kappel, Thy, er glad for, han havde sine rådgivere med, da velfærdskontrollen kom på besøg i december 2011.


Dyrlæge Helle Slot fik brug for de faglige argumenter, da hun bistod Kristoffer Kappel ved en
medicin-, mælke- og vedfærdskontrol.

Klokken er 10.30, og Kristoffer Kappel har netop afsluttet det ugentlige rådgivningsbesøg med sin dyrlæge, Helle Slot fra Dyrlægegruppen Thy/Dyrlæger og Ko. De står foran stalden og snakker de sidste detaljer igennem, da en mørk bil ruller ind på pladsen. Det viser sig at være en kontrollør, der skal lave medicin-, mælke- og velfærdskontrol.

Kristoffer Kappel har på forhånd aftalt med sine rådgivere, at de skal deltage, hvis han får kontrol. Da dyrlægen allerede er til stede, ringer han blot efter kvægbrugskonsulent Anette Østergaard fra LandboThy.

Efter aftale begynder kontrolløren gennemgangen af stalden før konsulenten ankommer. De går inde mellem køerne, og allerede første gang kontrolløren bemærker noget, får Kristoffer gavn af at have sin dyrlæge med.

”Vi ser en ko med børflåd. Den har kælvet for to dage siden, så det er helt naturligt. Men kontrolløren peger på den og siger at ’Den skulle egentlig isoleres den ko der’. Helle tager diskussionen, og kontrolløren argumenterer også godt, men til sidst indser han, at det er en sund og rask ko, og at der ikke er noget at bemærke. Men jeg er ikke sikker på, at jeg kunne have overbevist ham. Jeg tror, jeg havde fået en anmærkning for den, hvis Helle ikke havde været med,” fortæller Kristoffer Kappel.

Gennemgangen fortsætter igennem alle fire hold med i alt 320 køer. Kristoffer har før kontrollens start gjort opmærksom på, at der går for mange kvier på for lidt plads, da han samme dag venter besøg af mulige købere af en stor flok kvier. Den trange plads i kviestalden bliver heller ikke bemærket, tvært imod siger kontrolløren, at alt ser fint ud.

”Jeg føler, at vi har fået ham snakket noget ned i løbet af besøget. I starten virkede han krakilsk, men han er faldet meget til ro. Det eneste, der irriterer mig er, at han hele tiden nævner, at ’ifølge den og den paragraf, så...’. Fx at ifølge en eller anden paragraf, så skal kalvene have adgang til foder, når mælkefordringsperioden ophører. Jeg er landmand, og jeg passer ikke dyr efter paragraffer, men ud fra, at de skal have det godt,” lyder det fra den 37-årige kvægbruger.

Isolerede kalve
Da de kommer til den lange række af kalvehytter, der flankerer kostalden, bemærker kontrolløren straks, at der er fem kalve, der ikke kan røre hinanden. Helle Slot forklarer, at det skyldes sanering for salmonella, og at det er beskrevet i kvartalsrapporten. Det fører derfor ikke til anmærkninger.

”Selv om det er fuldstændig rigtig, det Helle fortæller ham med sanering for salmonella, så tror jeg ikke, jeg kunne have forklaret ham det samme. Så jeg er helt overbevist om, at det sparede mig for tre pct. træk i støtten, at jeg havde Helle med,” fortæller Kristoffer Kappel.

Efter en times gennemgang af stalden følger to timer i staldkontoret, hvor kontrolløren har en stak papirer på to centimeter, som han skal udfylde. Kristoffer Kappel, Helle Slot og kvægbrugskonsulent Anette Østergaard er alle travlt beskæftiget med at finde diverse papirer og dokumenter, som er opbevaret mange forskellige steder. Det får Kristoffer til at efterlyse en oversigt over, hvad man skal have klar ved et kontrolbesøg.

”Nu har jeg alle de dokumenter samlet ét sted. Men det ville da have været meget nemmere, hvis man kunne få en liste over dem, så jeg havde haft dem samlet, da kontrollen var her,” siger han.

I det hele taget vil Kristoffer Kappel gerne den store uvished om kontrolbesøg til livs.

”Det er uvisheden, der fylder hos folk. Alle steder hører vi om den, til delegeretmøde, til lokale møder, overalt. Vi ved ikke, hvad en kontrol indebærer, altså hvad det er, vi bliver kontrolleret på. Og det er den uvished, der giver folk mareridt,” siger han.

Godt med audit af egenkontrol   
Det var første gang dyrlæge Helle Slot var med på et kontrolbesøg hos en landmand. Og hun fortæller, at det har rykket ved hendes holdning, blandt andet i forhold til dyrlægens audit af egenkontrol vedrørende dyrevelfærd.

”Nu kan jeg virkelig se værdien af, at jeg har lavet audit af egenkontrollen vedrørende dyrevelfærd. For jeg vidste nøjagtig, hvordan forholdene var, og det ville have kommet meget bag på mig, hvis der havde været noget at bemærke,” forklarer hun.

Heldigvis var der intet at bemærke. Kontrollen endte med en blanket, hvor der står, at Kristoffer Kappels besætning er godkendt uden bemærkninger.

Læs også "Min ret og pligt ved kontrolbesøg"

 

Artiklen har været bragt i KvægNyt nr. 3 - 2012

 

 

Kontrolbesøg og krydsoverensstemmelse
– gode råd
   

www.landbrugsinfo.dk/jura/krydsoverensstemmelse 

Se især
Pjece om krydsoverensstemmelse
(under Udvalgte artikler)

Lokale KO-rådgivere
(under ’Rådgivning’) 

 

Sidst bekræftet: 10-02-2012 Oprettet: 10-02-2012 Revideret: 10-02-2012

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Fagkommunikation


Af samme forfatter

24.-25.02.2020: Kvægkongres 2020
Kom med til kvægbranchens største faglige begivenhed den 24.-25. februar 2020
15.01.20
Kvægnyt nr. 23 - 2019
Læs om: Sådan kan du hente store besparelser i malkestalden; Brug af kønssorteret sæd er en fordel ved forlænget laktation;...
13.12.19
Stil spørgsmål til kvægformanden og -direktøren
Kom til dialogmøde med Christian Lund og Ida Storm.
13.12.19
Værd at vide om pink eye hos kvæg
Pink eye er en smitsom øjenlidelse hos kvæg, som giver betændelse i hornhinden og øjenlåg. Læs her om årsag, forekomst, smi...
06.12.19