Feedback Form

  

Oprettet: 09-01-2015

Stolt over at levere rå mælk til topkokke

10 kr. får mælkeproducent Martin Hansen pr. liter, når han leverer rå mælk til toprestauranter. Alligevel er det ikke noget, han bliver rig af. Men det gør ham stolt.


Det er dejligt, at flere kan få smagsoplevelsen af rå mælk,” synes mælkeproducent Martin Hansen. Foto: Kirsten Marstal.

Mælkeproducent Martin Hansen indrømmer, at han syntes, det lød lidt tosset, da distributør af rå mælk Povl Lønberg, første gang kontaktede ham for at høre, om han kunne tænke sig at blive leverandør. Men det var mest tanken om det ikke særlig rentable i, at Povl Lønberg selv ville køre land og rige rundt med mælken. Den gode smag var han ikke forbavset over kunne sælges.

”Vi synes jo selv, at vores rå mælk smager bedst – vi drikker aldrig kartonmælk,” fortæller han.

Martin Hansen ejer bedriften Hørgård ved Rødekro i Sønderjylland. Han har 140 DH-køer, som dagligt leverer 4 tons mælk. Så leverancen til Poul Lønberg på 20-30 liter i ny og næ er kun en dråbe i Martins mælkehav.

”Det er ikke noget, jeg bliver rig af – men det gør mig stolt. Faktisk var min mælk med i Restaurant Babettes ret, som blev nomineret til Årets bedste ret ved Foreningen af Danske Madanmelderes mesterskaber i september,” fortæller Martin Hansen. Her havde stjernekokken Vivi Schou komponeret retten confiteret lammetunge med mælkeskind, kantareller og haggissauce.

Ekstra opmærksom på hygiejnen
Martin Hansens bedrift lever op til de krav, der stilles til leverandørerne i Povl Lønbergs egenkontrolprogram. Det indebærer bl.a., at bedriften er veldrevet, velplejet, har en høj grad af sundhed og et højt hygiejneniveau. Hørgårds celletal ligger på 162.000 og kimtallet på 2.000.

”Vi har altid været grundige med hygiejnen. Men jeg må da indrømme, at vi er endnu mere opmærksomme på kimtallet nu og ekstra omhyggelige med at tørre patterne godt af, når Povl skal komme,” fortæller Martin Hansen.

Den mælk, som Povl Lønberg henter, må maksimalt være 20 timer gammel. Derfor foregår afhentningen rent praktisk ved, at Povl Lønberg aftaler et tidspunkt med Martin Hansen, så det passer med, at tanken er blevet tømt dagen før.

Martin Hansen ser gerne, at konceptet med rå mælk vokser og dermed også hans leverancer.

”Ikke kun fordi 10 kr. er en god literpris – jeg synes også, at det er en rigtig god idé. Det er dejligt, hvis flere kan få smagsoplevelsen,” fortæller han og tilføjer, at han tror på, at flere restauranter vil melde sig, så flere gårde kan komme med og distributionsnettet udvides.

”Det skal jo lige i gang,” smiler Martin Hansen.

Læs også:

Rå mælk er in hos topkokke

Fantastisk smag af kostald i rå mælk

 

Artiklen har været bragt i Kvæg Nyt nr. 01 – 2015

 

 

Sidst bekræftet: 08-01-2018 Oprettet: 09-01-2015 Revideret: 09-01-2015

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld på Abildholt
Med 700 køer, 11 robotter og 7 medarbejdere har driftsleder Thomas Larsen nok at holde styr på. Men der er tjek på tingene ...
29.11.19
Færre antibiotikauheld i robotbesætninger
Antallet af antibiotikauheld i robotbesætninger er faldet markant de seneste år. Der sker dog stadig uheld. Se her, hvor d...
29.11.19
Kvægnyt nr. 22 - 2019
Læs om: Erfagruppe for udenlandske medarbejdere; Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld m.m.
29.11.19
Uændret niveau for termoresistente kim – desværre
Arlas årlige screening for termoresistente kim viser, at 8 pct. af besætningerne ligger over 5.000 kim. Det er samme niveau...
15.11.19
Rejs ud og lær om landbrug – med Nuffield Scholarship
Vil du gerne ud i verden og lære om et selvvalgt område indenfor landbrug? Så er det måske en idé at ansøge om et Nuffield ...
15.11.19