Aktuelt til Dyrlæger 

Oprettet: 13-05-2015

Aktuelt til Dyrlæger 03 - 2015

Læs om: Landmændene introduceres til On Farm Culture, Anvendelse af progesteronspiral kan indberettes, Mælkeproduktionsopgørelsen er lukket i gl. Dyreregistrering

  Læs tidligere numre af Aktuelt til Dyrlæger

 

Indhold:

Landmændene introduceres til On Farm Culture

Anvendelse af progesteronspiral kan indberettes

Mælkeproduktionsopgørelsen er lukket i gl. Dyreregistrering

 

 

 

Landmændene introduceres til On Farm Culture

”SEGES, Kvæg har løbende iværksat flere tiltag for at forbedre mælkekvaliteten og reducere forbruget af antibiotika til behandling af yverlidelser. I øjeblikket arbejder vi på at implementere brugen af ”On Farm Culture” (OFC), hvor det er landmanden selv, der foretager bakteriedyrkning ud fra en mælkeprøve. OFC skal ses som et screeningsværktøj inden evt. yverbehandling med simple penicilliner.  

Disse dyrkninger har ingen værdi i lovgivningsmæssig forstand. De kan ikke erstatte de dyrkninger og analyser, som i dag skal foretages af dyrlægen eller et godkendt laboratorium i relation til behandling med andre antibiotika end simple penicilliner eller i relation til goldbehandling. Implementering af OFC skal udelukkende tjene til styrkelse af beslutningsgrundlaget for, om koen skal behandles eller ej.

Introduktion af OFC vil blive koblet til et beslutningstræ, hvor landmanden kan opdele yverbetændelse i tre grupper, der letter vurderingen af et evt. behov for behandling. 

Her vil dyrlægerne få en vigtig opgave med sparring, opfølgning og kvalitetskontrol. SEGES vil i løbet af sommeren udarbejde vejledning og materiale, der stilles til rådighed for landmænd, der ønsker at anvende dette værktøj.” 

Af dyrlæge Michael Farre, mifa@seges.dk

 

Anvendelse af progesteronspiral kan indberettes

Det er nu muligt at indberette det i Dyreregistrering, hvis man lægger en progesteronspiral i en ko. Der er oprettet nye sygdomskoder for ilægning af progesteronspiral (Prog.spiral. ind) og udtagning af progesteronspiral (Prog.spiral  ud). Behandlingerne vil efterfølgende indgå i gruppen ’Beh. øvrige’ i DMS Dyreregistrering.

’Prog.spiral ind’ og ’Prog.spiral ud’ indgår som grundlag for de daglige styringslister Repro-fokus Køer og Repro-fokus Kvier. Indberetning af ’Prog.spiral ind’ og ’Prog.spiral ud’ betyder, at dyr kommer på eller af listerne i gruppen ’Brunstbehandlede køer’ hhv. ’Brunstbehandlede kvier’. 

’Prog.spiral ind’ er desuden oprettet som ny besætningsdiagnose. 

Af konsulent Søs Ancher, mla@seges.dk 

 

Mælkeproduktionsopgørelsen er lukket i gl. Dyreregistrering

Der er etableret en ny Mælkeproduktionsopgørelse(MPO) i DMS Dyreregi­strering. Samtidig er der blevet lukket ned for den gamle udskrift i det gamle Dyreregistrering. Den nye Mælkeproduktionsopgørelse er på to sider, og der er kommet nye op­lysninger på. 

På den udvidede MPO i DMS Dyreregistrering er der tilføjet nye oplysninger om celletalsmålinger, BHB-målinger samt nøgletal vedr. ydelse og holdbarhed. 

Lukningen af Mælkeproduktionsopgørelsen i det gamle Dyreregistrering sker for ikke at skabe forvirring, da der i den nye MPO i DMS Dyreregistrering er anvendt en ny beregning af målydelsen. 

Faste bestillinger af MPO’en vil som hidtil blive sendt ud med posten, og man vil stadig modtage SMS besked om, at udskriften er klar - nu i DMS Dyreregistrering. 

Mælkeproduktionsopgørelsen finder du i fremtiden under Analyser og Lister i modulerne Analyseudskrifter eller Udskrifter(gl. Dyreregistrering). 

Læs mere om den nye mælkeproduktionsopgørelse her

Af konsulent Lone Waldemar, lnw@seges.dk

 

 

Sidst bekræftet: 13-05-2015 Oprettet: 13-05-2015 Revideret: 13-05-2015

Forfatter

Kvæg
Specialkonsulent

Henrik Læssøe Martin

Sundhed og produktion


Af samme forfatter

Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
09.03.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
09.03.20
Kælvninger i Danmark
Opgørelser over kælvninger i Danmark fra 1999 og frem
09.03.20
Vinterkalve kræver mere
Om vinteren dør op til tre gange så mange kalve som om sommeren. Men den højere kalvedødelighed om vinteren kan undgås med ...
27.02.20
Væske er vigtigst når kalven får diarré
Diarré hos kalve er alvorligt og kan føre til forhøjet kalvedødelighed. Det er dog sjældent infektionen, men derimod væskem...
05.12.19