Feedback Form

  

Oprettet: 14-12-2018

Livstidsydelsen hævet med 4.000 kg EKM

En velfærdsafdeling og tålmodighed med førstekalvskøerne har haft stor effekt på livstidsydelsen hos Uffe Bie.


Uffe Bie er synes ikke, de har brugt meget tid på at øge køernes holdbarhed, og er overrasket over den store effekt.

”Vi har robotter, og hvis køerne ikke selv går ind i dem, så duer det jo ikke. Derfor var vi nok lidt for hurtige på aftrækkeren, hvis førstekalvskøerne ikke lige kunne finde ud af det,” forklarer Uffe Bie, økologisk mælkeproducent, der for to år siden havde en udsætterprocent for førstekalvskøerne på godt 30.

”Men kvierne koster jo penge hver dag, indtil de giver mælk. Så jo længere tid vi kan holde på dem, jo mere får de betalt tilbage. Samtidig var vi i en udvidelsesfase og ville gerne beholde dem længere,” fortæller han. Motivationen var med andre ord på plads, da Uffe Bie og hans medarbejdere satte sig for at bruge mere tid på førstekalvskøerne og samtidig fik etableret en velfærdsafdeling.

”Med velfærdsafdelingen kan vi tillade os, at køerne bliver ældre, fordi vi har mulighed for at aflaste dem,” forklarer han. To år efter er udsætterprocenten af førstekalvskøerne faldet fra godt 30 til 18 pct. Og det har haft effekt på bundlinjen.

”Vores livstidsydelse er steget med 4.000 kg EKM,” lyder det fra Uffe Bie. Han er overrasket over, så stor effekt indsatsen har haft og synes egentlig ikke, at de har brugt så meget tid på det.

”Sænkningen af udsætterprocenten betyder, at man har færre nye dyr, der skal sættes ind i systemet. Og det er jo selvforstærkende – for jo færre kvier, man skal bruge tid på, jo mere tid kan man bruge på den enkelte,” fortæller han.

Med udvidelsen har de fået flere køer, men klarer sig med færre kvier. Det har ydermere betydet, at 40 pct. af køerne nu insemineres med kødkvægssæd.

Læs også:

Gode muligheder for at give unge køer et længere liv

Artiklen har været bragt i KvægNYT nr. 23, 2018

Sidst bekræftet: 14-12-2018 Oprettet: 14-12-2018 Revideret: 14-12-2018

Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Et, to og tre hjerter til okse-, kalvekød og mejeriprodukter
Dyrevelfærdsmærket udvides til også at omfatte okse- kalvekød og mejeriprodukter. Ordningen forventes at træde i kraft 1. j...
20.09.19
Kvægnyt nr. 17 - 2019
Her taler vi allesammen dansk; Vand giver liv til naturen og bedriften; m.m.
20.09.19
Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Meget mere end fodbold - foreningsliv integrerer udenlandske medarbejdere
Godt netværk og et aktivt liv i fritiden gør livet i Danmark nemmere for udenlandske medarbejdere. For landbrugsmedhjælper ...
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19