Feedback Form

  

Oprettet: 17-08-2017

Kvægbønders forbrug af antibiotika falder fortsat

I første halvår af 2017 har kvægbønderne sænket forbruget af antibiotika med 12 procent. Det er resultatet af en fortsat målrettet indsats og skyldes primært bedre yversundhed.


Det lavere forbrug af antibiotika er et resultat af færre yverbehandlinger.

De første seks måneder af 2017 har de danske kvægbønder formået at sænke forbruget af antibiotika med 12 procent i forhold til samme periode i 2016. Det viser en ny opgørelse fra SEGES. Dermed fortsætter trenden fra første kvartal 2017, hvor forbruget faldt med næsten 16 pct. Faldet er primært sket i forbruget af penicillin, som fortrinsvis bruges til yverbehandlinger på køer. Forbruget til kalve er uændret.

Arbejder ud fra en klar strategi

”Det at vi ser så markant et fald af det samlede antibiotikaforbrug også i andet kvartal viser, at der ikke er tale om en kortvarig tendens, men at der virkelig er tale om en målrettet indsats fra mælkeproducenternes side,” lyder det fra formand for L&F Kvægs sektorbestyrelse, Christian Lund.
Det lavere forbrug er et resultat af færre yverbehandlinger, og det understreger, iflg. Christian Lund, at mælkeproducenterne har taget SEGES’ anbefalinger til sig. Det er anbefalinger som går på:

  1. at goldbehandle køer med højt celletal (og fund af bakterier) frem for at behandle i  laktationen
  2. at diagnosticere akutte yverbetændelser, før man behandler
  3. at undlade at behandle kroniske yverbetændelser.

Forbruget til kalve skal også ned

Til gengæld havde formanden gerne set, at forbruget af antibiotika til kalve tilsvarende var faldet:
”Desværre har vi fortsat en udfordring på kalveområdet, hvor forbruget af antibiotika er uændret,” forklarer han. Christian Lund opfordrer derfor til, at mælkeproducenter og slagtekalveproducenter arbejder tæt sammen om også at sænke forbruget på dette område. 
”Der skal en fælles indsats til for at få kalvene godt fra start i forhold til bl.a. råmælkstildeling, fravænning, flytning og smittebeskyttelse. På den måde får vi nogle sunde og robuste kalve hele vejen gennem systemet, som kræver mindst mulig behandling,” lyder det fra Christian Lund.

Sidst bekræftet: 05-08-2019 Oprettet: 17-08-2017 Revideret: 17-08-2017

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Færre antibiotikauheld i robotbesætninger
Antallet af antibiotikauheld i robotbesætninger er faldet markant de seneste år. Der sker dog stadig uheld. Se her, hvor d...
29.11.19
Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld på Abildholt
Med 700 køer, 11 robotter og 7 medarbejdere har driftsleder Thomas Larsen nok at holde styr på. Men der er tjek på tingene ...
29.11.19
Kvægnyt nr. 22 - 2019
Læs om: Erfagruppe for udenlandske medarbejdere; Faste procedurer og arbejdsro forebygger antibiotikauheld m.m.
29.11.19
Uændret niveau for termoresistente kim – desværre
Arlas årlige screening for termoresistente kim viser, at 8 pct. af besætningerne ligger over 5.000 kim. Det er samme niveau...
15.11.19
Rejs ud og lær om landbrug – med Nuffield Scholarship
Vil du gerne ud i verden og lære om et selvvalgt område indenfor landbrug? Så er det måske en idé at ansøge om et Nuffield ...
15.11.19

Læs også