Feedback Form

Bemærk: Dokumentet er arkiveret, udløbet 23-01-2012

Paratuberkulose 

Oprettet: 14-09-2006
Revideret: 23-09-2010

Håndtering af kælvekøer

 
Paratuberkulose smitter fra køer til de små kalve. Smitten overføres via gødning og mælk. Derfor er rigtig håndtering af kælvekøerne helt central, når du sanerer for paratuberkulose. Hvis du træffer de rigtige forholdsregler omkring kælvning, får du afbrudt en af paratuberkulosens vigtigste smitteveje.

Opdeling i grupper efter smittefare
Når dine køer er blevet testet for paratuberkulose, bliver de opdelt i røde, gule og grønne køer. Dette sker på udskriften "ParaTB Mælkefodringsliste". På styringslisten kan du se, hvilken farve hver enkelt ko i din besætning har.

 

Den farve de tildeles, fortæller hvor smittefarlige de er. Farven er altså afgørende for, hvordan du skal håndtere dem.

Når dine køer er blevet testet for paratuberkulose, bliver de opdelt i røde, gule og grønne køer. Dette sker på udskriften "ParaTB Mælkefodringsliste". På styringslisten kan du se, hvilken farve hver enkelt ko i din besætning har. Den farve de tildeles, fortæller hvor smittefarlige de er. Farven er altså afgørende for, hvordan du skal håndtere dem.

Røde køer:
Er smittefarlige. De skal som hovedregel udsættes inden næste kælvning og gerne før. Udover stor risiko for smitte fra en rød ko, er der nemlig også stor risiko for, at kalven er smittet allerede ved fødslen. Hvis begge målinger ligger lavt, f.eks. 0,3 og 0,4, bør der foreligge flere målinger før beslutning om udsætning foretages.

Gule køer:
Er sandsynligvis smittede. Derfor skal de opfattes som smittefarlige, men behøver ikke at udsættes. Gule køer og materialer fra dem, som f. eks gødning, må ikke komme i kontakt med kalve.

Grønne køer:
Er de dyr, som ikke er smittefarlige.

Køer, der ikke er testet:
Bør opfattes som "Gule køer"

Kælvekvier, der ikke er testet:
Kan opfattes som "Gule køer", men risikoen for smitte er langt mindre end for øvrige køer

Kælvekvier, der er født af Høj-Risiko-køer ("Risiko-kalve"):
Skal opfattes som "Gule køer" indtil de er testet 1. gang.

Når koen skal kælve

Det er bedst hvis gule og grønne køer går i separate områder i hele perioden op til kælvningstidspunktet. Alternativt kan de grønne og gule køer gå i et fælles goldko-område indtil kort før kælvningstidspunktet, selvom det ikke er at foretrække. Goldko-området skal være velstrøet, da det kan nedsætte risikoen for kryds-smitte.

Et par dage før en ko kælver, skal du sætte den i enkeltboks. Den mest almindelige måde kalvene bliver smittet på, er via gødning i kælvningsboksen. Derfor er grundig rengøring af kælvningsboksen mellem hver kælvning helt central. Det er vigtigt aldrig at bruge kælvningsboksen som sygeboks eller omvendt.

Separate kælvningsbokse er den bedste løsning, men de skal være adskilt med faste vægge, ikke tremmer som vist på billedet til højre

Gule køer
Gule køer må kun kælve i bokse, der ikke bruges til grønne køer. Kælvningsboksene skal altid renses grundigt mellem hver kælvning, men boksene til de gule køer skal rengøres ekstra omhyggeligt. Så snart koen har kælvet, skal du fjerne kalven fra kælvningsboksen - i princippet "før den rammer gulvet".

Grønne køer
Grønne køer må kun kælve i bokse, der ikke benyttes til gule køer. Kælvninger i denne boks kan godt foregå under mindre skrappe hygiejneregler og kælvningsforanstaltninger end for de gule køer.

Når kalven er født
Den nyfødte kalv sættes ind i en ren desinficeret boks eller hytte med nyt halm og rene trug.

 

Sidst bekræftet: 24-01-2011 Oprettet: 14-09-2006 Revideret: 23-09-2010

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Marketing & Fagkommunikation, Events og Fagkommunikation


Søren Saxmose Nielsen

Af samme forfatter

Film: Sikker færdsel og arbejdssikkerhed ved besøg på gården
Årets høst rykker nærmere. Og travlhed, mennesker, store køretøjer og maskiner kan være en farlig kombination. Se hvordan d...
02.07.18
Hvis dit celletal er forhøjet
Forhøjet celletal går ud over bedriftens økonomi på flere niveauer. Både i form af manglende kvalitetstillæg, men også i fo...
02.07.18
Sådan reducerer du dit tankcelletal - 15 gode råd
Læs de 15 gode råd nedenfor.
02.07.18
Særligt salmonellabelastede kvægbesætninger får kontrolbesøg
Fødevarestyrelsen tjekker handlingsplaner i besætninger, hvor salmonellasaneringen ikke rykker.
29.06.18