Oprettet: 04-11-2016

Nu tror jeg på vi bliver fri for Salmonella Dublin

Poul Henrik Søgaard fik for alvor øjnene op for, hvor han og medarbejderne skal lægge indsatsen efter besøg af SEGES’ salmonella­ekspert.


”Tag imod SEGES’ tilbud om besøg,” lyder opfordringen fra Poul Henrik Søgaard. ”Det er gratis – der er simpelthen ingen grund til at lade være.” Foto: Poul Henrik Søgaard.

I 2015 fik Poul Henrik Søgaard konstateret Salmonella Dublin i sin besætning, som består af 425 Dansk Holstein-årskøer. Årsagen var indkøb af en tyr, som viste sig at være smittet.

”Jeg fik med det samme lagt en handlingsplan sammen med min dyrlæge. Men jeg tog det nok ikke tilstrækkeligt alvorligt og havde ikke nok fokus på det,” forklarer Poul Henrik Søgaard. Så da handlingsplanen ikke havde den ønskede effekt, foreslog hans dyrlæge, at de bestilte et gratis besøg af SEGES’ salmonellakyndige dyrlæge, Betina Tvistholm.

”Betina gennemgik besætningen sammen med min dyrlæge og jeg. Og her gik det virkelig op for mig, at det er gødning, der er den helt store synder i det her spil,” forklarer han.

”Og det var nok også først ved hendes besøg, at det gik op for mig, hvor alvorligt det her er – dels hvor meget det koster og dels, at vi hurtigt risikerer at hele besætningen er smittet,” forklarer han.

Nye og faste rutiner

På Betina Tvistholms anbefalinger har han og de seks medarbejdere nu ændret en del arbejdsrutiner og sat dem i system. Blandt andet er de 100 pct. konsekvente med kun at flytte dyr i hold. Og de har helt faste rutiner omkring rengøring og desinfektion af især kalvebokse og hos opstarterhold.

”Og vi rengør aldrig mere med trykspuling i stalden. Den dag Betina var her, spulede en af mine medarbejdere kalvebokse. Og da Betina gjorde mig opmærksom på det, kunne jeg jo godt se tågerne af potentiel smitte, som sejlede ind over tre andre kalvebokse med dyr i,” fortæller Poul Henrik.

”I det hele taget har vi stor fokus på at holde en bedre hygiejnisk standard”.

En mistet million vil koste medarbejdere

For at saneringen skal lykkes, har Poul Henrik talt meget med sine medarbejdere om salmonella, og hvordan de håndterer det, så alle ved, hvad der skal til, og er enige om at yde en indsats.

”Jeg har også forklaret dem, at smitten hurtigt koster 1.000 kg mælk pr. ko, fordi dyrene lettere får yverbetændelse, børbetændelse osv. Med andre ord kommer salmonella til at koste mig en million kr. det næste år, hvis vi ikke får gjort noget – og det vil jo koste medarbejdere,” fortæller Poul Henrik.

Tag imod det gratis besøg

Med ham selv i front, medarbejdernes opbakning og de nye tiltag har Poul Henrik fået en større tro på, at det nok skal lykkes at få besætningen fri af salmonella.

”Men jeg kunne virkelig godt have brugt at få SEGES ind over noget før. Faktisk synes jeg, at det brude være obligatorisk at få besøg,” mener han og opfordrer alle i niveau 2 til at tage imod SEGES’ tilbud.

”Det er gratis – der er simpelthen ingen grund til at lade være,” lyder det fra Poul Henrik Søgaard. 

Læs også:

Salmonella: To måneder til målstregen

Kampen mod salmonella fortsætter med nye tiltag i 2017

 

Artiklen har været bragt i kvægNYT nr. 20 – 2016

 

 

Sidst bekræftet: 19-10-2018 Oprettet: 04-11-2016 Revideret: 04-11-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Kirsten Foss Marstal

Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 6 - 2020
Beskyt din bedrift mod coronavirus; Det skal du overveje, før du gødsker kløvergræs til slet; Det kan blive dyrt at spare p...
20.03.20
Smitte og smittebeskyttelse
Her kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om coronavirus.
11.03.20
Kvægkongres: Her de ti mest populære indlæg
Se hvilke ti indlæg, som fik flest tilmeldinger på Kvægkongres 2020
06.03.20
Kvægkongres: Laura vandt prisen som Årets kvægelev
For første gang blev prisen ’Årets elev i kvægbruget’ uddelt. Prisen skal sætte fokus på de mange dygtige elever i kvægbrug...
06.03.20
Kvægkongres: En landmand og CSR-direktøren i JYSK om at arbejde med bæredygtighed
Svineproducent Jonas Würtz og CSR-direktør Rune Jungberg Pedersen inspirerede med deres tilgang til at arbejde med bæredygt...
06.03.20