Feedback Form

  

Oprettet: 25-10-2019

Nye tiltag for salmonellasanering i kvægbesætninger for 2020

Den planlagte særslagtning af alle slagtedyr fra besætninger i salmonellaniveau 2 pr. 1. januar 2020 falder bort. I stedet sættes besætningerne under offentligt tilsyn, og der planlægges andre stramninger.


Alle besætninger i salmonellaniveau 2 vil fra 1. januar komme under offentligt tilsyn. (Arkivfoto: SEGES)

Der bliver ingen særslagtning af slagtedyr fra besætninger i salmonellaniveau 2 pr. 1. januar 2020 og der bliver heller ikke forbud mod eksport fra disse besætninger. Det har Forligskredsen i Folketinget bag de gældende regler besluttet.

Særslagtning var ellers et planlagt led som en yderligere stramning i kvægbrugets landsdækkende saneringsindsats mod Salmonella Dublin.

At dette tiltag droppes for nuværende er dog på ingen måde udtryk for, at ambitionen om et salmonellafrit kvægbrug slækkes.

Sektordirektør i Landbrug & Fødevarer Kvæg, Ida M.L.D. Storm slår fast, at målsætningen opretholdes, og indsatsen intensiveres, men der vil blive taget andre virkemidler i brug.
”Særslagtning ville – med det nuværende antal smittede besætninger – blive for omkostningstungt i forhold til effekten. Derfor arbejder vi på at finde løsninger, hvor indsats og effekt bedre står mål med hinanden,” forklarer Ida M.L.D. Storm.
Pt. er ca. 240 mælkeleverende og 300 ikke-mælkeleverende besætninger i niveau 2.

Alle besætninger i niveau-2 vil fra 1. januar komme under offentligt tilsyn og pålægges de restriktioner, som dette indebærer. De enkelte besætninger vil få direkte besked fra Fødevarestyrelsen.
Derudover arbejdes der i øjeblikket på at definere yderligere krav om stramninger for de smittede besætninger. Det vil dreje sig om tiltag, der både skal fremme saneringen i den enkelte besætning og hindre smitte til de besætninger, der er fri for salmonella. Det kan iflg. dyrlæge Erik Rattenborg, SEGES, eksempelvis komme til at dreje sig om dobbelthegning om afgræssende dyr samt krav om rutinebesøg af dyrlæger, inseminører m.m. sidst på ruten.

De nye krav ventes at være på plads i slutningen af 2020.

Sidst bekræftet: 25-10-2019 Oprettet: 25-10-2019 Revideret: 25-10-2019

Kontakt

Specialkonsulent

Erik Rattenborg

HusdyrInnovation, Sundhed, velfærd og reproduktion, kvæg


Forfatter

HusdyrInnovation
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Nyt malkecenter kræver grundig test
Ofte skal der justeres adskillige detaljer, før et nyt malkeanlæg fungerer. Det anbefales derfor, at man ikke haster skifte...
12.11.19
Kvægnyt nr. 20 - 2019
Læs om: Turbo på udviklingenaf digital foderstyring og grovfoderproduktion; Hvor mange naturpoint scorer din bedrift. m.m.
01.11.19
Søg tilskud til en brovægt – og meget andet
Miljøteknologiordningen giver bl.a. 40 pct. tilskud til brovægte. Det betyder, at du med tilskuddet kan få installeret en b...
18.10.19
Kvægnyt nr. 19 - 2019
Læs om: Jeg er mor for mine babykalve; Direktørrolle giver frihed og skaber resultater; Stor japansk interesse for dansk mæ...
18.10.19
Kvægnyt nr. 18 - 2019
Nu ved jeg køerne har megalange tunger; Driv forretning som Mærsk; Høj kodødelighed i sommeren 2019 ......
04.10.19