Feedback Form

  

Oprettet: 18-11-2016

Brug kun uddannede klovbeskærere

Klovbeskærere, der holder sig opdateret via uddannelse og kurser, beskærer bedre. Listen over uddannede klovbeskærere er netop opdateret.

Det er ikke lovpligtigt for klovbeskærere at uddanne sig.

Men erfaringen viser, at de klovbeskærere, der sørger for at holde sig opdateret via uddannelse og kurser, også er dem, der er mest engageret i at gøre et godt stykke arbejde hos landmanden. Og en undersøgelse har vist, at en engageret klovbeskærer er bedre til at ramme den helt korrekte klovform.

Og det er slet ikke så let at beskære korrekt, gør dyrlæge Pia Nielsen, SEGES Kvæg opmærksom på.

”Det er ganske få millimeter, der afgør, om en klov er korrekt beskåret. Og hvis den ikke er det, er der risiko for, at klovformen på de nybeskårne køer ikke giver en korrekt vægtfordeling ned gennem klovene, og dette kan være medårsag til, at der senere udvikles hornrelaterede klovlidelser, ” siger Pia Nielsen.

Og hun opfordrer alle til udelukkende at benytte uddannede klovbeskærere.

”Hvis du bruger en klovbeskærer, der er uddannet, og som sørger for hele tiden at holde sig opdateret med den nyeste viden, er der rigtig stor chance for, at han får den rigtige klovform frem hos dine køer,” påpeger hun.

Hornrelaterede lidelser afslører

Ifølge Pia Nielsen skal advarselslamperne blinke, hvis besætningen er udfordret af mange hornrelaterede lidelser.

”Manglende eller forkert beskæring kan betyde, at koen igen og igen får hornrelaterede klovlidelser. Derfor er de hornrelaterede lidelser en god indikation på kvaliteten af beskæringen,” forklarer SEGES’ klovekspert.

En korrekt beskåret klov har en tåvinkel på 45-50 grader og en god højde bagtil. Er tåvinklen mindre, og er klovene lave bagtil, kan det være et tegn på, at køerne beskæres for sjældent eller forkert.

En tommelfingerregel siger, at malkekøer bør beskæres for hver 3-3.500 kg mælk, de leverer.

Du finder listen over uddannede klovbeskærere på www.sundklov.dk eller her.

 

Artiklen har været bragt i kvægNYT nr. 21 – 2016

 

 

Sidst bekræftet: 15-11-2017 Oprettet: 18-11-2016 Revideret: 18-11-2016

Forfatter

Kvæg
Kommunikationskonsulent

Lone Sylvest Søgaard

Marketing & Fagkommunikation, Fagkommunikation


Af samme forfatter

Kvægnyt nr. 16 - 2019
Fokus på medarbejdernes trivsel giver pote; Udsigt til majshøst fra midt i september; Tjek nu for drægtighed før I sender ...
06.09.19
Lokale fødevarer betyder mest i Sverige og Norge
Opfattelsen af kvalitetsfødevarer er ikke helt ens i Danmark, Norge og Sverige. Det viser en ny forbrugerundersøgelse, der ...
23.08.19
Kvægnyt nr. 15 - 2019
Totalt stop for brug ar humankritiske antibiotika til kvæg; Sådan konserverer du årets høst af hestebønner .... m.m
23.08.19
Små film lærer svenskerne om kød
Den svenske kødbranche, Svenskt Kött, har udviklet en digital grunduddannelse i håndtering og tilberedning af kød til forbr...
09.08.19
Kvægnyt nr. 14 - 2019
Reducer klimaaftryk og tjen flere penge; IFCN spår positive takter for den globale mælkeproduktion de næste 20 år; Bliv klo...
09.08.19